destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende i Sveriges mest innovativa stadsdel

 

Stadsdelen Brunnshög i Lund lockar till sig många av världens smartaste människor – och oss. En spårväg tar dig in till centrala Lund på några minuter och lika nära är det till Lunds Akademiska GK. Vi hann även med en riktigt fin 12-hålare med det något märkliga namnet Naturligtvis CC.

 

Brunnshög ligger i nordöstra Lund och har snabbt utvecklats till Sveriges främsta centrum för mycket avancerad forskning. Mest rubriker har ESS fått, ett samarbetsprojekt mellan tretton länder där ambitionerna spänner från att få fram nya mediciner och smartare material till att undersöka universums ursprung. Anläggningen kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. Vill du begripa mer i detalj vad de håller på med kan det vara värt att först skaffa en doktorshatt gällande partikelacceleratorer och spallationsteknik.

 

Naturligtvis CC. Längst upp: Motel L.

 

Som stor universitetsstad har Lund puls, men samtidigt är vi i Skåne så det känns ändå avslappnat, inte stirrigt och speedat som i vår hemstad Stockholm, där vi länge misstänkt att de blandar amfetamin i kranvattnet. Är du sugen på ett kontinentalt äventyr tar du dig lätt till Köpenhamn med tåg. Vi valde dock att av valutaväxlingstekniska orsaker hålla oss på svensk mark.

 

16 på Lunds Akademiska, glödhet kandidat till Sveriges häftigaste korthål. Nedan: skybaren på Motel L.

 

I Brunnshög checkade vi in på Motel L, som öppnade 2021 och utöver golfare och annat löst folk lär frekventeras av forskare från hela världen med talang att förändra världen. Härifrån når du enkelt flertalet banor i närområdet, inte minst för att du snabbt och lätt kommer ut på väg E22. Personalen var extremt trevlig och hjälpsam rakt igenom och allt var superfräscht – här kunde vi lätt stannat hela golfveckan.

 

 

Skybaren med 180 graders utsikt är en populär samlingsplats och kan du bara haffa en av de där forskarna har du en unik chans att mixa din veteöl och dina jordnötter med samtal om nya material som kommer att ge dig de där välbehövliga extra metrarna med drivern. Utsikten är strålande, inte bara mot centrala delarna av Lund utan även mot Öresundsbron och Turning Torso i Malmö, Sveriges mest skruvade byggnad. Klara dagar ser du också den danska kustlinjen och Köpenhamn tydligt.

 

Lobbyn. Golfarens bäste vän hälsas välkommen redan i entrén.


Även lobbyn är ett populärt ställe att hänga, rejält stor och med flera sittgrupper. Här finns också flera arbetsplatser, med fri tillgång till kaffe och te, perfekt för oss som ofta går upp tidigt och knackar text. Har du orken finns även ett gym i byggnaden.

 

Vårt rum och utsikten från 10:e våningen. Nedan: frukosten.

 

Hotellet har 252 rum utspridda på tolv våningar. Vi hade bett om ett rum högt upp i huset, vilket gav oss fina vyer mot centrala Lund tre km bort. Med utsikt åt andra hållet ska du kunna se närmaste golfbanan. Sängarna var mycket bra och duschen absolut magnifik – nästan som att bada badkar stående.

 

 

Frukosten var mycket bra och igång redan 06.30 – kaffe står framme dygnet runt. I övrigt serveras lättare måltider (även i skybaren), för stadigare grejor finns det ett antal restauranger i närområdet, vi kan verkligen rekommendera Aiko Sushi, en förstklassig japan som ligger på gaveln av hotellet.

 

 

Till närmaste banan, Lunds Akademiska, är det inte längre än att du från banan kan se hotellet (höga byggnaden till vänster på fotot ovan), räkna fem minuters körning. Det akademiska i klubbnamnet kommer av att Lunds Universitet administrerade området när verksamheten rullade igång. Närheten till staden gör att det rimligtvis är bra ruljans i restaurangen, vilket brukar borga för en trevlig klubbatmosfär. Proshopen är välsorterad.

 

 

Klubben ligger i naturreservatet Kungsmarken och var igång med nio hål 1936, hjälpta av en ambition att skydda det tidigare militära övningsområdet från exploatering. Tjugo år senare var banan utbyggd till 18 hål och även nu var argumentet att värna miljön.

 

Hål 5, ett dogleg vänster, fram- och bakifrån.

 

Layouten är hyfsat Skåne-platt och lätt att gå. Som mest går det att bita av 6 018 meter, som minst 3 955, med fem tees. Alla hål har namn, ut är det fågelnamn, in är det blommor som gäller. Öppningshålet heter Bofinken, säkert efter närsynte Knut, Skånes mest besjungna fågel.

 

 

För den som slår rejält snett kan ruffen ställa till det när den vuxit sig tjock. I flera sidoruffar är du dock hjälpt av gamla elstängselstolpar som fungerar som riktmärken.

 

 

Vatten är i spel för första gången vid inspelet på hål 9, ett halvlångt par 5 där många frestas att testa greenträffslyckan på andraslaget – banans näst bästa hål. Fotona ovan visar hålet från tees, vid inspel och bakifrån.

 

 

Har du inte fått med dig banguide (ingår i greenfeen och innehåller speltips) kommer du att ångra dig på hål 14, ett långt par 4 där det är svårt att få grepp om bunkrarnas placering strax innan green. Från tee på 15 uppstår också en del osäkerhet kring färdriktningen, det finns ett litet torn att gå upp i men vi blev inte värst klokare där uppe.

 

Hål 16 från gul tee, dropprutan (antar vi) och bakåt. Längre upp i artikeln har du foto från röd tee. 

 

Sedan kommer signaturhålet 16, ett av Sveriges häftigaste korthål. Från de två bakre tees har du 170 meter till flagg, något kortare för att landa säkert. Från röd tee är det 130 meter. Lägg till lite skånsk standardblåst och det blir rejält nervigt.

 

 

Från tee på 17 känns fairway väl smal, omgiven av ruff på båda sidorna. När du väl traskat framåt inser du att det finns mer utrymme än du förletts att tro. Avslutningshålet (nedan) är ett dogleg höger som tar dig upp i full vy från klubbhusets uteservering. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Vi valde att bo två nätter på Motel L, för att hinna med ytterligare en bana i området samt knipa lite kulturpoäng inne i centrala Lund. Sedan slutet av 2020 rullar Lundaexpressen, en spårvagn som tar dig in till citycentrum på knappt tio minuter. Från hotellet är det 400 meters promenad till hållplats Telefonplan. Du kan betala med kortblippning.

 

 

Domkyrkan är ganska självklar att besöka i jakt på de där kulturpoängen. En mer personlig rekommendation är Apotek Svanen på Kyrkogatan 5, landets äldsta apotek och med originalinredning bevarad från 1627. Det här är ett av bara fyra apotek i landet som anses ha så höga kulturvärden att de är särskilt listade. Har du rott de här två ställena i hamn kan du bryta för några öl på en uteservering.

 

 

Andra golfdagen valde vi att satsa på Naturligtvis Golf & Country Club 20 minuter bort i sydostlig riktning, öster om Malmö men betydligt smidigare att ta sig till från Lund. Det här är gamla Assartorps GK som byggts om och där man djärvt skottat igen sex hål för att skapa en 12-hålare.

 

Klubbhuset sett från banan samt interiört.

 

Assartorp var en av Skånes mest kuperade layouter, men man fick inte ihop ekonomin och 2016 såldes marken. Med nya ägare och friskt kapital kontrakterades väletablerade Peter Chamberlain som arkitekt och banan byggdes om rejält till nyöppningen våren 2019.

 

 

Hade golfen uppfunnits idag hade tolv hål sannolikt varit något av standard, för att den moderna människan har en hel del andra distraktioner som ska hinnas med. Med färre hål blir det också enklare och billigare att hålla banan i bra skick.

 

Hål 3 vid inspel och bakifrån.

 

Namnet på klubben är helt klart annorlunda (det anspelar på naturupplevelsen) och lär göra en och annan tveksam. Väl på plats försvinner alla tveksamheter, det här är en riktigt fin anläggning, på ett småskaligt sätt.

 

 

De tolv hålen är uppdelade på två sexhålare med de beskrivande namnen "Short and sweet" och "Long and tough". Tycker du att golfen ska vara fri från nytänkande kan du lira 18 hål genom att börja och sluta på ”kort och söt”. På måndagar är det Pay & Play, vilket innebär att du kan lira även om du bara har en vag idé om vad som är upp och ner på en golfklubba – stäm av med klubben innan du dyker upp.

 

 

Vi har enbart vaga minnen av att ha spelat Assartorp för många år sedan, så det är svårt att veta hur mycket som förändrats när det gäller layouten. Det sägs att hålen numera ska vara mer förutsägbara och lite snällare. Säkert också vackrare då man jobbat en hel del med den visuella upplevelsen.

 

 

Det finns i dagsläget ingen tryckt banguide men du kan ladda ner en här. Själva fotade vi bara av skylten med banlayouten som står vid ingången till klubbhuset. För att ta dig till första tee ska du svänga höger när du kommer ut ur klubbhuset och korsa övningshålen. Efter det är det bra skyltat genom hela banan.

 

Hål 7 från gul tee och vid inspel för den som fått till en lång drive.


Hål 7 är välförtjänt indexerat som banans svåraste hål, ett långt par 4 dogleg höger med vatten i spel. För den som inte slår så långt finns en smitväg över vattnet, bara du har landat utslaget på någorlunda rätt ställe. På inspelet härifrån är det klart lämpligare att använda för mycket klubba än för lite.

 

 

Sammantaget var vi mycket imponerade av banan, riktig kul, fin och omväxlande layout. Totalt spelas de tolv hålen 3 020/3 702 meter från röd/gul tee. När du väl har lirat 12-hålare några gånger kommer 18-hålare att kännas som evighetsprojekt. För turistgolfare innebär 12-hålare att man hinner med annat, typ att turista. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.