Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Tre bra banor inom tio minuter


Vi har testat 36-hålsanläggningen i östra Tjeckien som tre gånger varit spelplats för Europatouren. Fast mest imponerades vi av en bana tio minuter bort, som flera år på raken röstats fram till ölrepublikens bästa.

Utanför Ostravice, 35 mil öster om Prag och bara några mil från gränsen till Polen och Slovakien, finns numera tre bra banor. När vi var där marknadsförde de sig själva under begreppet "55 holes" som Tjeckiens största golfresort (18x3 är som bekant 54, men man hade garderat sin tätposition med ett extra hål, eller i varje fall en extra green). Det här siffertrixandet – samt att det i realiteten rör sig om två anläggningar tio minuters körning från varandra – gjorde naturligtvis att vi var lite skeptiska.

 

Miura, läckert designhotell med Celadnas 36 hål utanför dörren. Längst upp: Ostravice, även nedan.

 

För att ta dig hit kan du antingen flyga från Prag till Ostrava (ca timmen med propellerplan) eller ta tåget (tre timmar) till samma ort. Räkna sedan med dryga halvtimmens transfer. Det finns också lågprisflyg till Katowice och Krakow i Polen, varifrån du har dryga timmen respektive knappt två timmars transfer. Om du vill få till en veckas bra golf i tre länder ska du satsa på dessa tre banor och vårt tips i Krakow tillsammans med det i Slovakien.

 

 

Om du kombinerar med Prag (vilket vi tycker att du ska göra om du aldrig varit där) är det bättre att ta tåget, som är mycket bekvämt och smidigt. Det finns gratis Internet ombord och du kan faktiskt beställa mat och dryck via nätet med leverans till din plats. Via en interaktiv karta kan du se var tåget är någonstans geografiskt. En annan funktion visar vyn från förarhytten. Hallå SJ???


Ostravices avslutningshål. Nedan: Vårt rum på Miura, med en skål i bordsskivan för golfbollen.

De två golfanläggningarna heter Celadna (36 hål) och Ostravice (18 hål). Båda erbjuder boende – men av helt olika karaktär. På Celadna bor du i ett litet designhotell med ett tema som känns hälften varuhuslager och hälften Moderna Museet. Vi brukar ha lite svårt för designhotell, för att det lätt blir design på bekostnad av funktion och att vi därmed knappt begriper hur man spolar på toa, men det här stället föll oss verkligen på läppen. Rummen är rymliga och bekväma och annorlunda på ett sätt som vi tror du kommer att gilla när du vant dig.

 

 

Restaurangen är mycket trevlig och vi åt utmärkt mat. Stort plus för att man hade Paulaner veteöl på flaska. Spaavdelningen är även den superdesignad; när du öppnar dörren dit är det som att du kommit till himlen (du kommer att förstå vad vi menar). Det här är också ett av få hotell där vi faktiskt kunde tänka oss att köpa med oss morgonrocken hem – mycket snygg och vi bar den i princip överallt utom på banan för att få stilpoäng. Gratis Internet finns på rummet.

 

Restaurangen på Miura, med trevlig atmosfär och utmärkt mat. Nedan: vårt rum på Ostravic, med stor terrass.

 

Ostravice är hotellrummen inrymda i stora lackade stugor och de på nedre plan verkade alla ha en väl tilltagen uteplats. Även här ingår Internet på rummet. Vi var på plats dagarna innan de invigde det nya klubbhuset och där ska det serveras frukost, lunch och middag – och sannolikt en och annan pilsner.

 

 

Golfen då? Om vi börjar med Ostravice var det utan någon som helst tvekan banan som gjorde starkast intryck på oss. Här får du verkligen tänka till från nästan varje tee (inte vår paradgren, men vi tycker det är kul när vi måste). Hålen är också mycket varierade och allt var under vårt besök i kanonskick – trots att de svenska banorna samtidigt låg och kippade efter luft efter en lång vinter följd av en kylig vår. Ostravice öppnade så sent som 2008 och har flera gånger av Golf Digest Tjeckiens läsare röstats fram som landets bästa bana.

 

 

Första nio är hyfsat platta, med en hel del vatten i spel på hål 2-4. Det kan vara källa till viss irritation att man inte alltid fattar spellinjen från tee, även med de informativa teetavlorna, men det brukar borga för att du inte tröttnar på layouten så snabbt om du är där flera dagar. Sista nio är betydligt mer kuperade och med flera högt belägna adrenalinproducerande tees – vi gillade dessa hål ännu mer.

 

 

Med sex tees kan banan spelas från 5 070 upp till 6 387 och vi tror att layouten funkar utmärkt för såväl hög- som låghcpare; långtslående har en hel del strategiskt belägna fairwaymidjor/smala passager att navigera samtidigt som det finns gott om hyfsat säkra landningsytor för kortslående. Första nio är inga problem att gå, sista nio är mer kuperade. Med tanke på att bilarna bara får köras på vägen rekommenderar vi alla som kan att gå. Bra hyrset finns.

 

 

Celadna ligger i en nationalpark och banorna heter Old Course och New Course. Europatouren var här 2009-11 och lirade då en kombo av de två banorna. Har du bara tid att lira en av dem är det den första du ska satsa på.

 

 

Old Course (den öppnade 2004 så den är inte direkt lastgammal) är klart bäst layoutmässigt, men även skickmässigt tyckte vi. Ruffen var under vårt besök en riktig bollätare, vi förlorade även någon boll i den täta semiruffen. Det här är ett irritationsmoment och istället för att fixa det hade klubben förlängt vad som ansågs vara accepterade rondtider – helt fel väg att gå, för vem vill leta boll istället för att lira golf?

 

 

Det finns några blinda hål som säkert kommer att irritera de långtslående första varvet. Hål 15 (fotot ovan) – ett par 3 med högt belägna tees och vaktat av en hel del vatten –  har flera gånger utsetts till Tjeckiens vackraste golfhål. Vi gillade 7 lika mycket, ett långt par fem med inspel över vatten.

 


New Courses slingor är helt olika till karaktären: första är helt platt och ligger öppet framför hotell och klubbhus. Här är det tätt mellan fairways för den som är spretig med slagen och det är korta avstånd från green till nästa tee. Hål 4 har en teetavla där det står att hålet kan spelas två olika längder från varje färg. Självklart börjar man då att titta efter en alternativ tee, men det är här klubben har lagt två greener för att få till den där 55-håls grejen.

 

 

Sista nio ligger hålen mer separerade från varandra, vilket gör att du slipper störas av andras dåliga dagsform på intilliggande hål. Avslutningshålet är mycket fint: ett par fyra där inspelet ska göras över en rejäl pöl och framför restaurangens uteservering (som även har utsikt över avslutningshålet på Old Course – och serverar bra mat). Sammanfattningsvis tycker vi att tjeckerna verkligen fått till det, med två bra banor och en oerhört bra inom ett begränsat område. Prisnivån på mat och dryck är en fin bonus.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat östra Tjeckien:

Celadna New

Celadna Old
Ostravice

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.