Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Kombinera med lipizzaner och Piran


I sydvästra Slovenien, en kort körning från Italien eller Kroatien, hittar du stuteriet som sedan 1500-talet avlat fram de berömda lipizzaner-hästarna. Inne på området finns en väletablerad 9-hålare och några mil bort hittar du landets finaste kuststad.

Slovenien har i dagsläget 13 golfbanor fördelade på sju 18-hålare och sex 9-hålare. Banorna är ganska jämnt spridda över landet, som till ytan mäter som 2/3 av Småland. Den slovenska kusten är bara några mil lång, men här finns några små turiststäder väl värda ett besök. Bildskönast är Piran, som matchar många av de finaste i Kroatien. På vägen ut på udden passerar du Portorož, som påminner en hel del om franska Rivieran.

 

Portorož. Längst upp: Piran. Alla golfbilder från Lipicas 9-hålare.


För den som likt oss vill smita över gränsen från Italien eller Kroatien för chansen att testa golfen i landet är det inga långa körningar – från italienska gränsen till närmaste banan är det bara några minuter och från Kroatien runt halvtimmen. Ska du använda motorvägarna i Slovenien måste du köpa en ”vignette”, en klisterdekal som visar att du betalt vägtullen. Den finns att köpa på i princip alla bensinstationer och de visar dig hur du ska sätta dit den. Det är viktigt att du sparar kvittot så länge du kör i Slovenien då dekalerna är personliga och inte får överlåtas.

 

Torget i Piran.

Lipica är en av Sloveniens äldsta golfbanor och den ligger inne på Lipica-stuteriet, som sedan 1500-talet har avlat fram lipizzaner-hästarna, världsberömda genom inte minst Spanska ridskolan i Wien.

 


Lipizzaner-hästarna har sitt ursprung här och det går inte att missa skylten in till stuteriet och golfbanan.

Lipica har 9 hål och om du kör dubbla varv kan du som mest få 6 379 meter (par 73). Under vårt besök var det lite blandade intryck, några hål var riktigt fina, layout- såväl som skickmässigt, medan andra såg ut att vara i behov av fairwayklippning och mer kärlek. Hur som helst är det en avslappnad omgivning och perfekt för nybörjare då det är lugnt tempo på banan (de flesta är ju här för hästarna) och ofta gott om utrymme för dem som oss spelar lika mycket på bredden som längden. 

 


Torget och hamnen i Piran. Bilderna nedan från Piran och Lipicas 9-hålare.


Klubbhuset är en liten funktionell historia. Toalettdörrarna på andra våningen öppnas upp redan när man är i trappan på väg upp. Problemet med detta är att man inte ser vilken som är dam- och herrtoa – självfallet chansade vi fel.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Slovenien:

Lipica

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.