Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Vi har testat de tre banorna på Åland

 

Åland är perfekt för den som vill komma bort från fastlandet över en weekend eller längre. Här finns en riktigt bra 36-hålsanläggning  med två helt olika banor samt en 18-hålare på cykelavstånd från där båten lägger till. 

 

Åland är för många svenskar mest känt som en nattlig vändstation för billiga dygnskryssningar från Stockholm. För den som gör ett strandhugg i det "självstyrande svenska landskapet i Finland" (vi är osäkra om den här vedertagna definitionen gör någon klokare, hur som helst befinner du dig i Finland och alla har svenska som sitt förstaspråk – men det låter snarare som en blandning av dalmål och gotländska än traditionell finlandssvenska) väntar en avstressande skärgårdsupplevelse som i många år lockat seglare och sedan ett antal år också golfare i allt större skaror. Landskapet består av hela 6 756 öar utspridda som konfetti där Östersjön övergår i Bottenhavet. Den officiella valutan är euro men det fungerar lika bra med svenska kronor. Ca 40 procent av de ca 28 000 invånarna bor i Mariehamn, den enda staden.

 

Eckerö golf. Längst upp: Ålands golfklubb hål 10 på Kungsbanan. Nedan: à la carten på Eckerölinjen.

 

Det finns flera varianter för den som vill ta sig med bilfärja till Åland, Vi valde att satsa på Eckerö Linjens populära golfpaket. Båten avgår från Grisslehamn tolv mil norr om Stockholm och överfarten tar två timmar, med flera alternativ för den som vill äta ombord. De olika bufféerna är så populära att många kommer med rederiets egna bussar bara för att kryssa och äta – boka för säkerhets skull i förväg om du ska dyka in på dessa. Tidsskillnaden gentemot Sverige är plus en timme på Åland, bra att veta för bokade starttider och hemresan med färjan.

 

 

Huvudnumret på Åland när det gäller golfen är Ålands golfklubb, eller Kastelholmen som den kallas på grund av sitt geografiska läge. Bor du i Mariehamn får du räkna med 30 min körning. Anläggningen är mycket fräsch rakt igenom, inte minst omklädningsrummen för den som ska vidare till färjan. Maten är bra och många verkar dröja sig kvar länge på den stora verandan, framförallt gäng med svenska golfare, många av dem kommer hit årligen. Det här gör att det är hårt tryck på starttider helger, så boka i förväg om du ska lira då.

 

Kungsbanan på Ålands golfklubb. Ovanför: Slottsbanan.

 

Klubbens två 18-hålare är av helt olika karaktär: en öppen skogsbana och en parkbana. Lirar du en vardag är det inte bara lägre pris (gäller även Eckerö Linjens golfpaket), du kan eventuellt också i mån av plats hacka dig runt alla 36 hålen för en och samma peng. Slottsbanan heter parklayouten och det är den ursprungliga banan med många hål som har kontakt med vattnet och fin utsikt mot Kastelholms Slott, där Erik XIV satt fängslad på 1500-talet. De flesta greenfeegäster lirar den här banan, för att den anses snäppet lättare och erbjuder en relativt horisontal promenad.

 

 

Den andra banan heter Kungsbanan och är en mycket bra skogsbana som varvar öppna hål med lite tajtare. Genom åren har layouten blivit betydligt beskedligare, inte minst genom att man gallrat mycket bland träden för att solen ska komma åt. Tro därför inte på gamla visdomsord om att den är svår, utan det handlar bara om att anpassa din spelstrategi till hur hålet ser ut och till dina förmågor.

 

 

”You never get a second chance to make a first impression” är ett uttryck som passerat bandesignern helt spårlöst förbi, för öppningshålet är riktigt tråkigt: ett kort par tre, helt platt med en bunker som mest verkar ligga där för syns skull. Men sedan blir det rejält mycket roligare! Hål två är ett underbart par fem med högt belägna tees där inspelet görs över vatten. Sedan följer några riktigt fina och varierade hål som verkligen premierar den som tänker till från tee – precis som bra golfhål ska göra. Alla hål på första nio är väl avskiljda från varandra, så att du slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål.

 

 

Hål 10 är urläckert: ett par fem med fairway långt därnere. Vatten och bunkrar är i spel hela vägen fram till green. Det går att ta sig in på två slag, men det är riskabelt. Hål 10-13 ligger lite öppnare och kiosken passerar du efter hål 10 och hål 12. Avslutningshålet är ett kort dogleg där det gäller att vara hyfsat rak från tee, men framförallt ha koll på längden. Utslaget på ettan och inspelet på 18:e ligger avskiljt från klubbhus och annan aktivitet.

 

 

Sammantaget är Kungsbanan en av de roligaste, mest varierade och bästa skogsbanor vi lirat i Skandinavien. Den var under vårt besök i utmärkt skick, en tuff vinter till trots. Numera har klubben asfalterat gångvägarna mellan hålen, så det fungerar utmärkt att dra/putta en vagn. Här och var är det rejält uppför och ska du ha en golfbil på en bana på Åland så är det på Kungsbanan.

 

 

Eckerö Golf ligger så nära Eckerö Linjens färjeläge att en del har med sig cykel och bärbag på båten. Numera finns här bara en 18-hålare, fullängd. Veckoslut gäller officiellt hcp, resterande dagar behöver bara en i bollen ha officiellt hcp och resterande grönt kort. Även om själva golfen i dagsläget inte kan mäta sig med vad Ålands GK erbjuder, finns här flera komponenter som bidrar till att klubben har sina trogna gäster, inte minst en avslappnad och vänlig atmosfär samt just det faktum att du kan komma ut med grönt kort.

 

 

De första nio ligger öppet och är lättspelade, inte minst för att många av par-4:orna är rejält korta. Sista nio – som är nytillskotten – är klart mer utmanande och gör en stor loop genom skogen. Genom att hålen ligger så avskilda från varandra får du en ostörd naturupplevelse. Några av de längre hålen har dubbla doglegs och kräver en hel del när det gäller placering av bollen. Hål 13 är ett utmärkt matchspelshål där det går att gena med en carry på 210 från gul tee. Banguiden erbjuder bra speltips. Det ska nämnas att Eckerö inte har någon fairwaybevattning, vilket kan påverka skicket en snustorr sommar.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Åland:

Eckerö
Kastelholmen Kungsbanan
Kastelholmen Slottsbanan

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.