Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Ombyggda Slottsbanan – förstklassig helhetsupplevelse


Det är något speciellt att ta båten till golfen, mer av ett äventyr. På Åland finns numera också Finlands bästa golfbana. För den som vill lira denna och den andra banan på samma anläggning är det inga problem att få till det som en helgutflykt från svenska fastlandet. Vi valde att stanna en extra natt för att även kunna klämma in den tredje banan på ön/ö-gruppen.
 
Åland är för många svenskar mest känt som en nattlig vändstation för billiga dygnskryssningar från Stockholm. För den som gör ett strandhugg i det "självstyrande svenska landskapet i Finland" (vi är osäkra om den här vedertagna definitionen gör någon klokare, hur som helst befinner du dig i Finland och alla har svenska som sitt förstaspråk – men det låter snarare som en blandning av dalmål och gotländska än traditionell finlandssvenska) väntar en avstressande skärgårdsupplevelse som i många år lockat seglare och sedan ett antal år också golfare i allt större skaror. Landskapet består av hela 6 757 öar utspridda som konfetti där Östersjön övergår i Bottenhavet. Den officiella valutan är euro men det fungerar lika bra med svenska kronor. En dryg tredjedel av de ca 30 000 invånarna bor i Mariehamn, den enda staden på Åland.

 


Hål 9 på Slottsbanan, par tre med 50/50 gräs/vatten. Längst upp: hål 17 med Kastelholms slott i bakgrunden.
 
Det finns flera varianter för den som vill ta sig till Åland, med eller utan bil. Vi valde att satsa på Eckerö Linjen. Båten avgår från Grisslehamn tolv mil norr om Stockholm och överfarten tar två timmar, glöm inte att det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Finland. Vill du inte själv boka golfen erbjuder rederiet färdiga golfpaket.

 

Hål 16, par 4, på Slottsbanan.

För den som inte vill ta ut semesterdagar går det faktiskt att spela alla tre banorna på ön över en helg. Ta båten från Grisslehamn på förmiddagen, spela en av banorna tidig eftermiddag lördag och sedan de andra två på söndag innan du återvänder till Sverige med någon av kvällsturerna. Det gick mycket snabbt och smidigt att komma av båten med bilen.

Hål 6, par 4, på Slottsbanan.

Några, som vill testa banan som efter en rejäl ombyggnad nu är Finlands högst rankade, funderar säkert på om de kan göra det som en dagsutflykt. Teoretiskt är detta möjligt, om golfarna framför dig håller en fart som gör att du kommer runt på tre timmar, vilket inte lär inträffa med start tidig eftermiddag. Dessutom tycker vi att du inte ska stressa dig genom besöket på Åland, med en övernattning – eller flera – får du också chansen att uppleva ögruppen utanför golfen.

 


Hål 17 på Slottsbanan, ett par 3 med fairway för den kortslående.
 
Överfarten med M/S Eckerö tar alltså två timmar och priserna, med eller utan bil, är mycket resonliga. Taxfreebutiken ombord är överraskande stor och det är bra priser på många drycker. För den som likt oss föredrar andra öl än ljus lager fanns det ett bra urval, men vissa sorter kan ta slut så vänta inte med dina inköp om du ser det du vill ha på hyllorna – det finns låsbara skåp där du kan förvara grejorna tills det är dags att gå av båten.  

 Det finns flera alternativ för den som vill äta ombord. Buffén är så populär att många kommer med rederiets egna bussar bara för att kryssa och äta – boka för säkerhets skull i förväg om du ska sätta tänderna i den. Vårt tips för att undvika trängsel är att vänta till 20 minuter efter avgång innan du går till restaurangen, då har alla satt sig med sin första portion och det är betydligt lättare att komma till maten.

 


Delar av buffén uppdukad. Nedan: à la carte-restaurangen samt ett av flera trevliga allmänna utrymmen ombord.


Under vår resa i slutet av augusti var det skärgårdstema på buffén, med svenska och åländska delikatesser. Till hösten är det vilt-tema, med ölbräserat vildsvin, rimmad lättrökt hjortrygg och mycket annat som gör att du kommer att ha fullt upp under överfarten. För den som inte vill sätta tänderna i buffén finns en à la carte-restaurang samt ett kafé och en bistro. På resan till Åland, med båten som avgick klockan 10.00 från Grisslehamn, satsade vi på brunchen. När vi rullade av båten hade vi rejält i magen och kunde sätta igång med första golfrundan utan dröjsmål.

 


Huvudnumret på Åland när det gäller golfen är Ålands golfklubb, eller Kastelholmen som den kallas på grund av sitt geografiska läge. Från båten är det 40 minuters körning, från hotellen inne i Mariehamn ca 30.

 

Hål 10, ett kort par 4 på Slottsbanan.

Anläggningen är mycket fräsch rakt igenom, inte minst omklädningsrummen för den som ska vidare till färjan. Maten är bra och restaurangen är öppen till klockan 21. Av och till kan stora svenska och finska gäng sno rejält med tider i bokningssystemet, så tipset är att boka era rundor väl i förväg, inte minst fre-sön.

 

Korthålet 4 på Slottsbanan.

Bra vagnar, med paraplyhållare, ingår i greenfeen. De är också utrustade med en behållare med sand och frö som du lagar dina duffmärken med. Även golfbilarna är mycket fräscha, med extra välstoppade säten för beniga rövar samt gps.

 

Hål 14, ett långt par 5, på Slottsbanan.


Klubbens två 18-hålare (det finns även en korthålare med sex hål öppen för alla) är av helt olika karaktär: en öppen skogsbana och en parkbana. Den senare går under namnet Slottsbanan och var först ut, 1983 med nio hål och fem år senare med ytterligare nio. Även innan ombyggnationen till säsongen 2020 var det den här banan som favoriserades av gästande golfare, för att den är lättast att promenera. Den erbjuder också fina vyer mot vattnet och Kastelholms Slott, där Erik XIV satt fängslad på 1500-talet.

 


Hål 2, par 5, på Slottsbanan från två olika tees.


Efter nästan två års arbete och till en kostnad av drygt 2,5 miljoner euro slog den helt ombyggda Slottsbanan alltså upp portarna i juli 2020. För den som likt oss spelat banan tidigare är inte mycket sig likt, något som klubben ett tag ville ge en tydlig vink om genom att ändra namnet till Castle Course. Vi är glada att de ändrade sig, det finns alldeles för många Castle Course i världen.  

 


Korthålet 15, det hål som tillkommit på ny mark. Nedan: korthålet 13.


Den ursprungliga banan ritades av svenske Jan Sederholm, för ombyggnationen anlitades danske Philip Spogárd. Av de 18 hålen ligger 17 på samma mark som den gamla banan. I övrigt har man möblerat om det mesta, inte minst för att hålen ska få bättre kontakt med vattnet. Några långa hål har blivit två kortare, några korta har blivit ett långt. Tee-positioner har flyttats och greenerna har fått mer onduleringar. Spelstrategiskt har målsättningen varit att skapa en bana som funkar för låg- såväl som höghcparen.

 Slottsbanan kan spelas upp till 5 836 meter, men ser du inte osedvanligt kompetent ut lär startern föreslå att du spelar den kortare. För att hjälpa dig på traven i ditt beslutsfattande har man på första hålet placerat backtee en bra bit upp mot klubbhuset, i övrigt är det endast på avslutningshålet som det skiljer mycket mellan backtee och näst bakre tee.

 


Hål 7, ett kort par 4. Nedan: hål 8, ett kort par 4 med en högt belägen tee och två fairways med wastearea i mitten.


De fem inledande hål är fina, men erbjuder inte så mycket ögongodis utöver själva banan. Efter hål 5 – som egentligen känns som banans naturliga avslutningshål (och tidigare var hål 9) – passerar du kiosken (få med dig en korv varje gång du passerar – den lokala senapen är fantastisk) och i skottlinjen för utslagen på hål 1. Sedan börjar det hända grejer. Hål 6-17 är otroligt fina och vyerna mot vattnet en vacker sommarmorgon eller -kväll gör att det är lätt att glömma vart bollen tog vägen.

 


Hål 12 har ersatt vad som tidigare var hål 17 och 18 och är idag ett dogleg uppför. Nu passerar du kiosken för andra gången och det är nu det är legitimt att bryta för en kort rast och ännu en korv med Ålandssenap.

 

Greenområdet på hål 12. Nedan: Hål 5, ett par 5 som avslutas framför klubbhuset.

Hål 14-17 ger dig utöver närkontakten med vattnet även fina vyer mot Kastelholms Slott. Där du vänder tillbaka mot klubbhuset har du korthålet 15, som är det hål som är anlagt på ny mark. Med hål 6-17 i bagaget känns avslutningshålet lite slätstruket, men det är det enda vi kan komma på att gnälla över efter rundan.

 


Allt sammantaget är nya Slottsbanan en oerhört fin upplevelse. Det finns gott om förstklassiga layouter i världen, men inte många är placerade i så vacker natur. Vi uppskattade också att klubben hade en marshal ute på banan som såg till att rundan flöt på bra.


Klubbhuset, med proshop och omklädningsrum i bakgrunden. 


Efter rundan checkade vi in på Hotell Pommern, det klart fräschaste hotellet vi bott på inne i Mariehamn. Här finns 95 rum i olika kategorier och fri parkering. Vill du inte själv boka golfen finns det färdiga golfpaket, även med transport till/från banan om du inte har bil.  

 Receptionsområdet är välkomnande, med en stor lounge som en naturlig mötesplats. En av stadens populäraste restauranger, Kvarter 5, ligger i direkt anslutning och det är även här frukosten serveras.

 


Vårt superior-rum. Nedan: frukosten.


Det var inga stora avgifter att uppgradera till ett superior-rum, vilket – enligt receptionen – gav oss bekvämare sängar samt en Nespresso-kaffebryggare (alltid en höjdare när den morgontidige av oss sätter igång den 05 på morgonen). Fönstret hade dubbla glas, så om trafiksituationen i oerhört stillsamma Mariehamn skulle eskalera kommer din nattsömn inte att påverkas (vi hade fönstret öppet och det var knäpptyst). Frukosten sätter igång först 07.30 helger (07 vardagar). Har du tidig starttid ska det dock inte vara några problem att få den tidigare, säg till dagen innan. 

 Dag två var det dags för skogsbanan på Ålands GK: Kungsbanan. Första nio hålen här öppnade 1993, fyra år senare var alla 18 hål klara. Även här är det Jan Sederholm som varit i farten. Genom åren har layouten blivit betydligt beskedligare, inte minst genom att klubben gallrat bland träden för att solen ska komma åt. Tro därför inte på gamla visdomsord om att den är svår, utan det handlar bara om att anpassa din spelstrategi till hur hålet ser ut och till dina förmågor.

 

Hål 4, par 4 dogleg höger, ett av de tajtaste hålen från bakre tee. Nedan: hål 5, par 4 dogleg vänster.

 

Just att banan varvar öppnare hål med lite tajtare gör rundan riktigt kul, vilket även flera doglegs bidrar till. Den är betydligt mer kuperad än Slottsbanan, så ska du ha golfbil på en bana är det här. Med detta sagt ska det inte vara något problem för den med normalkondis att gå.

 


Det finns tre tees, du lär välja att spela banan 4 870 eller 5 600 meter. Den tredje teen är så långt framskjuten (3 799 meter) att du därifrån har en rejäl chans att eagla samtliga hål.

 


Hål 2, ett par 5 som är betydligt roligare än öppningshålet.


You never get a second chance to make a first impression” är ett uttryck som banarkitekt Sederholm helt missat här, för öppningshålet är ett märkligt anonymt par 3. Men sedan blir det roligare, med ett par 5 med högt belägna tees och inspel över vatten, följt av ett korthål där green skyddas av rejält med vatten.

 Hål 10 (ovan) håller vi som banans bästa hål, ett kort par fem där du står högt och flera vattenhinder gör att omdömet testas för den som vill försöka gå in på två slag.

 

Hål 7, ett par 5 med dubbla doglegs. Nedan: hål 13, par 4 dogleg.

Kiosken dyker upp efter hål 10 och du passerar den igen efter hål 12. Utbudet är dock begränsat till en automat med dryck och lite småtugg. Banan öppnar upp några hål här, med färre träd att pricka men desto mer vatten.

 Avslutningshålet är ett kort dogleg vänster där det gäller att vara hyfsat rak från tee, men framförallt ha koll på längden. Efter att du hålat ut har du några minuters promenad tillbaka till klubbhuset, via bilparkeringen.

 


Hål 9, ett långt par 5 med vatten längs vänstersidan på inspelet. Nedan: korthålet 6 och 12.

Tidigare var Kungsbanan faktiskt vår favorit på anläggningen, men numera är den klart distanserad av nya Slottsbanan. Ska du spela båda banorna ska du därför börja här, annars är det ofrånkomligt att du känner att du råkat ut för en nergradering, inte för att Kungsbanan blivit sämre utan för att Slottsbanan blivit så mycket bättre. Med detta sagt har Kungsbanan en poäng i att de flesta hål ligger väl avskilda från varandra, har du som oss en sving med estetiska defekter slipper du här att visa upp den för andra än dina medspelare. 

 


Eckerö Golf ligger så nära Eckerö Linjens färjeläge att en del har med sig cykel och bärbag på båten. Även om själva golfen inte kan mäta sig med vad Ålands GK erbjuder finns här flera komponenter som bidrar till att klubben har sina trogna gäster, inte minst en helt ostörd atmosfär.

 


Mån-tors räcker det om en i bollen har högst 36 i hcp, fre-sön måste samtliga ha det (är det lite trafik på banan kan det finnas förhandlingsutrymme). Numera finns klubbhuset i provisoriska lokaler på samma sida vägen som banan. Skisser finns på ett nytt klubbhus.

 Banan är byggd på sandjord, vilket gör att den klarar blöta bra och även ger lite linkskänsla spelmässigt. I dagsläget saknas fairwaybevattning, vilket kan påverka skicket torra somrar. Greenerna ska dock inte vara några problem.

 Som mest kan du klämma ur 5 754 meter ur layouten, par 73, fyra tees. Första nio är betydligt kortare och ligger hyfsat samlade medan in-9 gör en rejäl loop genom skogen – vilket ger dig en helt ostörd naturupplevelse. Banan är platt rakt igenom och lätt att gå. Allt sammantagen erbjuder Eckerö en trevlig runda och en chans att kalibrera svingen inför rundorna på Ålands GK.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Åland:

Eckerö
Kastelholmen Kungsbanan
Kastelholmen Slottsbanan

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.