Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

 

Öl, kurorter och golf

 

Knappt två timmar med flyg från Skandinavien och drypande av öl sedan urminnes tider – klart att många av oss har sneglat mot Tjeckien och undrat om det finns några golfbanor värda resan. Det finns det.

 

Golf var inte direkt prioriterat bakom järnridån, men sedan den föll 1989 har tjeckerna gjort sitt bästa för att hinna ifatt Västeuropa när det gäller golfsatsningarna. Senast vi räknade fanns det runt 80 golfbanor i landet, flertalet har dock bara nio hål och går som regel att spela för en marginell summa. När det gäller bra 18-hålare har greenfeen med åren stigit stadigt, ofta ligger den numera på samma nivå som i Sverige för motsvarande bankvalitet. I populära turistområden som runt Prag och bland kurorterna i väster är det generellt dyrare medan det i resten av landet är billigare. Tjeckiska golfförbundet har en hemsida där du lär hitta de klubbar som finns.

 

Ostravice i östra Tjeckien. Nedan: Ypsilon i norra Tjeckien.

 

Greenfeepriserna är oftast men inte alltid en vägledning till vad som levereras. Banans geografiska läge påverkar naturligtvis prissättningen, ofta verkar också tjeckiska klubbar snegla lite på vad grannklubben tar och lägga sig nära där, även om de inte alls levererar samma kvalitet. Vårt tips är att googla och höra med lokala golfare innan du bestämmer dig för vilka banor du ska satsa på – och naturligtvis läsa våra reportage. Golfsäsongen ser ungefär likadan ut i Tjeckien som i Mellansverige, räkna med att banorna är spelbara från mitten av april till slutet av oktober. Greenfeen är billigare under veckodagarna, men framförallt är det då färre golfare ute.

 

 

När det gäller det allmänna prisläget har det gått upp betydligt sedan ridåfallet. Vi var här strax efter, 1992, och då var allt oerhört billigt. Guns N' Roses var också här det året och när vi köpte biljetterna var det till en så låg kostnad att det var först när vi kom till arenan som vi kände oss säkra på att det var på riktigt. Numera har priserna hunnit ifatt resten av Europa, men tar du dig bortom turiststråken är det fortfarande mycket prisvärt. Golfklubbsrestaurangerna har generellt bra priser.

 

 

Ska du fördjupa dig i den tjeckiska ölkulturen är en bra strategi att ”go where the locals go”. Den moderna ljusa lagern kommer ju från Tjeckien och är fortfarande den öl som syns mest, men precis som i resten av världen har det kommit en hel del alternativ. Flaskan ovan kunde vi inte motstå för namnet och etiketten, men det smakade mer maskinolja än öl – den kom i en 75-cl flaska så vi hade att göra.

 

Läbbig korv som förrätt till middagen. Hotellfrukost.

 

Matutbudet har också influerats av väst, men fortfarande med rötterna i det rustika. Ofta, men inte alltid, visar det sig att det som ser läbbigast ut är det som smakar bäst. Korven ovan var helt fantastisk. När det gäller hotellfrukostarna är dessa också mer västanpassade, men oftast fortfarande med de där goda köttiga korvarna.

 

Beroun utanför Prag.


Tjeckiens största turistmagnet är huvudstaden Prag och kurorterna. Till de senare kommer människor från hela Europa med sina krämpor för veckolånga behandlingar där de inte minst dricker det mineralrika vattnet från de varma källorna. De tre mest kända kurorterna ligger västerut, vid gränsen mot Tyskland. Här ligger också några av de mest kända golfbanorna.

 

Karlsbron i Prag. Nedan: Albatross utanför Prag.
 
Runt Prag har det på senare år dykt upp flera nya golfprojekt. Österut hittade vi en riktig pärla tio minuter bort från den mer kända Europatour-anläggningen och rakt norrut från Prag, vid gränsen till Tyskland och Polen, har vi testat den bana som flera gånger röstats fram som landets bästa. För att fullborda väderstrecksäventyren har vi även hackat oss runt på några banor söderut.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Tjeckien:

Albatross

Beroun
Celadna New
Celadna Old
Konopiste Déste

Konopiste Radecký
Monachus/Mnich
Ostravice
Pisek Kestrany
Prag City
Ypsilon

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.