Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

 

Öl, kurorter och golf

 

Knappt två timmar med flyg från Skandinavien och drypande av öl sedan urminnes tider – klart att många av oss har sneglat mot Tjeckien och undrat om det finns några golfbanor värda resan. Det finns det.


Totalt finns det i dagsläget knappt 80 banor ganska jämt utspridda på de sju regionerna. Flertalet har dock bara nio hål. Dessa går ofta att spela för en marginell summa. För de riktigt bra 18-hålarna får du räkna med att lägga upp som på en svensk bana av hyfsad klass. En utmärkt början för den som gör sig själv till bästa dräng är att ta tag i ett ex av ”Golf guide for Czech Republic” som ligger gratis på många klubbar. Här hittar du diverse info om alla banor i landet, inklusive greenfeepriser och köranvisningar/gps-koordinater. Golfsäsongen ser ungefär likadan ut i Tjeckien som i Mellansverige. Räkna med att banorna är spelbara från mitten av april till slutet av oktober. Greenfeen är billigare under veckodagarna, men framförallt är det då färre golfare ute.

 

Ostravice i östra Tjeckien. Nedan: Ypsilon i norra Tjeckien, på gränsen mot Polen och Tyskland.


Greenfeepriserna är inte alltid någon vägledning till vad som levereras. Ibland kan banans geografiska läge naturligtvis påverka prissättningen, men ofta verkar många tjeckiska klubbar snegla lite på vad grannklubben tar och lägga sig nära där, även om de inte alls levererar samma kvalitet. Vårt tips är att googla och höra med lokala golfare innan du bestämmer dig för vilka banor du ska satsa på – och naturligtvis läsa våra reportage.

 

 

När det gäller det allmänna prisläget varierar det. En rejäl sejdel med öl på golfklubbarna kostade mindre än på Systemet, medan vi på vissa hotell fått betala betydligt mer. Vårt tips är alltså att ni kollar innan ni bestämmer er var ni ska fördjupa er i ämnet. När det gäller prisnivån blir det naturligtvis billigare utanför turistområdena, ofta kan du mer än halvera priset på mat och dryck bara genom att röra dig något kvarter bort från turiststråken.

 

Albatross, bara halvtimmen från Prag.


Tjeckiens största turistmagnet är huvudstaden Prag och kurorterna. Till de senare kommer människor från hela Europa med sina krämpor för veckolånga behandlingar där de inte minst dricker det mineralrika vattnet från de varma källorna. Faktiskt är behandlingarna så erkända att såväl tjeckiska som tyska försäkringsbolag betalar upp till 80 procent av kostnaden för sina medborgare så länge de har remiss. De tre mest kända kurorterna ligger rakt västerut från Prag, vid gränsen mot Tyskland. Här ligger också några av de mest kända golfbanorna.
 

Konopiste, 36-hålsanläggning med boende 45 min sydost om Prag. Nedan: Beroun utanför Prag.
 
Även runt Prag har det på senare år dykt upp flera nya golfprojekt och rakt norrut, vid gränsen till Tyskland och Polen har vi testat den bana som flera gånger röstats fram som landets bästa. I samband med det här slank vi in på ett mathak som på ett briljant sätt visar hur Wallmans Salonger kunde ha sett ut om Hasse Wallman levt sådär 600 år tidigare. För att fullborda väderstrecksäventyren har vi även hackat oss runt på några banor söderut samt österut, där vi hittade en riktig pärla tio minuter bort från den mer kända Europatour-anläggningen.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Tjeckien:

Albatross

Beroun
Celadna New
Celadna Old
Franzensbad
Karlsbad

Konopiste Déste

Konopiste Radecký
Marienbad
Monachus/Mnich
Ostravice
Pisek Kestrany
Prag City
Ypsilon

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.