Öl, kurorter och golf
Knappt två timmar med flyg från Skandinavien och drypande av öl (i varje fall ljus lager) sedan urminnes tider – klart att många av oss har sneglat mot Tjeckien och undrat om det finns några golfbanor värda resan. Det finns det.
Golf var inte direkt prioriterat bakom järnridån, men sedan den föll 1989 har tjeckerna gjort sitt bästa för att hinna ifatt Västeuropa när det gäller golfsatsningarna. Senast vi räknade fanns det runt 100 golfbanor i landet, flertalet har dock bara nio hål och går som regel att spela för en marginell summa. När det gäller bra 18-hålare har greenfeen med åren stigit stadigt, ofta ligger den numera på samma nivå som i Sverige för motsvarande bankvalitet. I populära turistområden som runt Prag och bland kurorterna i väster är det generellt dyrare medan det i resten av landet är billigare. Tjeckiska golfförbundet har en hemsida där du lär hitta de klubbar som finns.
Ostravice i östra Tjeckien. Nedan: Ypsilon i norra Tjeckien.
Greenfeepriserna är oftast men inte alltid en vägledning till vad som levereras. Banans geografiska läge påverkar naturligtvis prissättningen, ofta verkar också tjeckiska klubbar snegla lite på vad grannklubben tar och lägga sig nära där, även om de inte alls levererar samma kvalitet. Vårt tips är att googla och höra med lokala golfare innan du bestämmer dig för vilka banor du ska satsa på – och naturligtvis läsa våra reportage. Golfsäsongen ser ungefär likadan ut i Tjeckien som i Mellansverige, räkna med att banorna är spelbara från mitten av april till slutet av oktober. Greenfeen är billigare under veckodagarna, men framförallt är det då färre golfare ute.
När det gäller det allmänna prisläget har det gått upp betydligt sedan ridåfallet. Vi var här strax efter, 1992, och då var allt oerhört billigt. Guns N' Roses var också här det året och när vi köpte biljetterna var det till en så låg kostnad att det var först när vi kom till arenan som vi kände oss säkra på att det var på riktigt. Numera har priserna hunnit ifatt resten av Europa, men tar du dig bortom turiststråken är det fortfarande mycket prisvärt. Golfklubbsrestaurangerna har generellt sansade priser – och bra mat.
Tjeckerna uppfann den moderna versionen av ljus lager och den dominerar helt ölutbudet i landet. Framförallt är det Pilsner Urquell du hittar överallt, ofta finns det inte mycket annat att välja på oavsett om du är på en golfklubb, ett hotell eller i en restaurang eller för den delen på flygplatsen. Det finns en hel del mikrobryggerier men oftast är det bara på restauranger i deras närområde som du hittar deras öl. Flaskan ovan hittade vi i Prag. Vi kunde inte motstå den för namnet och etiketten, men det smakade mer maskinolja än öl – den kom i en 75-cl flaska så vi hade att göra.
Att Pilsner Urquell är så dominerande behöver inte alls betyda att det är den bästa ljusa lagern, som ofta handlar det ju inte minst om marknadsföring. Staropramen har alltid varit en öl som många tjecker sneglat lite snett på, inte direkt någon man köper hem när man har finbesök. I Sverige hade den en riktig storhetstid när Carlsberg tog hem den och profilerade den som en tjeckisk finöl.
En skum grej med ölen som kommer från kran är att det kan vara lite väl mycket av den grejen, skum alltså. Ibland har vi sett glas langas fram där hälften av ölen är i form av skum. Förvisso ser det snyggt ut men vi är ju inte där av estetiska skäl utan för att dricka öl. I vårt kommande reportage om golf i Plzen går vi till botten med det här.
Läbbig korv som förrätt till middagen. Hotellfrukost.
Matutbudet har influerats av väst, men fortfarande med rötterna i det rustika. Ofta, men inte alltid, visar det sig att det som ser läbbigast ut är det som smakar bäst. Korven ovan var helt fantastisk. När det gäller hotellfrukostarna är dessa också mer västanpassade, men oftast fortfarande med goda köttiga korvar.
Beroun utanför Prag.
Tjeckiens största turistmagneter är huvudstaden Prag och kurorterna. Till de senare kommer människor från hela Europa med sina krämpor för veckolånga behandlingar där de inte minst dricker det mineralrika vattnet från olika källor. De tre mest kända kurorterna ligger västerut, vid gränsen mot Tyskland. Här ligger också några av de mest kända golfbanorna.
Karlsbron i Prag. Nedan: Karlovy Vary.
Runt Prag har det på senare år dykt upp flera nya golfprojekt. Österut hittade vi en riktig pärla tio minuter bort från den mer kända Europatour-anläggningen och rakt norrut från Prag, vid gränsen till Tyskland och Polen, har vi testat den bana som flera gånger röstats fram som landets bästa. För att fullborda väderstrecksäventyren har vi även hackat oss runt på några banor söderut.