Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Kombinera golf med en av Europas läckraste städer

 

Vi har testat några av de bästa banorna runt Tjeckiens huvudstad, inklusive landets kanske trevligaste golfresort, med 36 hål.

 

Prag är en av våra favoriter bland Europas storstäder, för att den är oerhört vacker samtidigt som den är promenadvänlig. Det stora torget i Gamla Stan, Karlsbron och Slottet utgör de tre största turistattraktionerna men vår favorit är att slå dank på en uteservering framför någon vacker byggnad och suga ner ett antal öl tills vi känner oss kulturella. För dig som likt oss tröttnat på ljus lager – som fullkomligt dominerar i Tjeckien – finns det alternativ men kolla menyn innan du sätter dig. Är det inte utomhusväder får du chansen att uppleva fina inomhusmiljöer, inte minst många restaurangers vackra källarvalv.

 


Det astronomiska uret från 1400-talet vid stora torget i Gamla Stan. Varje hel timme dyker det upp några träfigurer i luckan och gör ett varv. Roligast är att se alla åskådare stå knädjupt i antiklimax efteråt – helt klart rimmar inte 1400-talets ingenjörskonster med 2000-talets förväntningar på underhållning.

Från Prags flygplats är det knappt 30 minuter med hyrbil in till centrum. Åker du taxi ska du använda dig av de gula bilarna märkta ”AAA”. Detta bolag erbjuder en fast tariff och du slipper oönskade sightseeingturer. Är ni många erbjuder företaget Cedaz minivans med plats för upp till åtta personer. Hur många golfbagar ni får in handlar nog mest om hur mycket ni vill se av resan, men fråga när ni bokar.

 


Golfen kring Prag har haft en lång startsträcka. Banorna i landet har framförallt byggts för utländska besökare och då har det varit naturligare att lägga dem nära gränsen. I takt med att tjeckerna/pragborna fått en allt starkare ekonomi har nu golfbanor även börjat dyka upp kring huvudstaden.

 Halvtimmen sydväst om Prag ligger Albatross, en oerhört välskött anläggning som levererar golf och service av högsta kvalitet i ett böljande landskap, vilket skapat några blinda hål. Banan kan spelas upp till 6 872 meter och det är gott om sprinklerlock med måttangivelser för den som vill ha det. Som kortast går det att lira 5 182 meter. Avslutningshålet upp mot klubbhuset, med vattnet och de bruna stenarna, påminner en hel del om Victoria i Algarve.

 

 

Ska man klaga på något är det kanske att banan kunde ligga precis var som helst i världen och inte direkt levererar någon typisk tjeckisk upplevelse – utöver Pilsner Urquell-parasollerna. Att det här var den enda öl som erbjöds i restaurangen var också ett minus.

 


Ytterligare 15 min bort från Prag i samma riktning hittar du Beroun. Här erbjuds en relativt kuperad bana som också den var förstklassig när det gäller layout såväl som skick under vårt besök. Klubbhuset är mer estetiskt än funktionellt och vi hittade t.ex. ingenting att placera arslet på i omklädningsrummet. Maten är utmärkt och priserna lika låga som på övriga tjeckiska klubbar. Avslutningshålet, ett dogleg par fem med högt belägna tees och inspel över vatten, erbjuder goda möjligheter att gå in på två, perfekt för matchspel och för att sålla golfare från flanörer.

 

 

Halvtimmen rakt söderut från Prag ligger Prag City. Under vårt besök några veckor efter att den slog upp portarna var det helt klart att banan behövde lite tid för att växa i fatt sina ambitioner – håll oss gärna uppdaterade. Greenfeen är låg. Kraftledningar modell större förtar en del av det estetiska i upplevelsen, men det fina klubbhuset kompenserar.

 

 

Tre kvart sydost om Prag ligger Konopiste, en mycket trevlig anläggning i kuperad miljö som många svenskar har hittat till. De rymliga hotellrummen är uppdelade i fem byggnader, vi hamnade i ”Forest House”, i ett rum på andra våningen, med takbjälkar och förstklassigt badkar. Internet fungerade mycket bra på rummet såväl som i de allmänna utrymmena. Inom området finns en stor wellness-avdelning med pooler och mycket anständiga priser på massor av olika typer av behandling – allt är dock stängt måndagar. Två restauranger finns, varav bara en var öppen under vårt besök – vid klubbhuset och med stor terrass mot avslutningshålet på en av de två 18-hålarna.

 


Uppifrån: Klubbhuset från 18:e på Radecký-banan. Längan vi bodde i. Vårt rum. Poolen vid spa-avd. Nedan: Radecký.


Banorna heter Déste och Radecký, måndagar är en av dem alltid stängd för underhåll, tisdagar den andra. Det innebär att du ska undvika de här två dagarna om du vill göra ett snabbesök och lira båda under en dag.

 


Vi håller Déste som den något bättre banan, för att vi hittade fler roliga hål här och för att layouten erbjuder finare vyer ut mot det omkringliggande landskapet, inte minst från flera tees. Dessutom slipper du blinda hål här. Överlag är det också en något mer förlåtande bana, även om hål 7 kräver en carry på 100 meter för att komma över vattnet och hål 9 har en ö-green där inspelet för många måste göras i nerförsbacke. In-9 är rejält snäll, förutom avslutningshålet som är så elakt det kan bli – gör ett perfekt utslag och du kommer ändå att få knädarr när du ser hur inspelet ser ut.

 Radecký har även den några riktigt bra golfhål. Precis som på Déste skiljs de flesta fairways av genom uppbyggda kullar och slänter. Sexan, ett par 3 med mer vatten än gräs i spel är en rejäl utmaning från backtee. Allt sammantaget är det här en riktigt bra anläggning och många nordbor verkar återvända varje år.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Prag:

Albatross

Beroun

Konopiste Déste

Konopiste Radecký

Prag City

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.