Kombinera golf med en av Europas vackraste storstäder
Området runt Prag har på senare år fått en hel del bra golfbanor. Vi har så här långt testat fem, varav två på en riktigt trevlig golfresort.
Prag är en av våra favoriter bland Europas storstäder, för att den är oerhört vacker samtidigt som den är promenadvänlig. Det stora torget i Gamla Stan, Karlsbron och Slottet utgör de tre största turistattraktionerna men vår favorit är att slå dank på en uteservering framför någon vacker byggnad och suga ner ett antal öl tills vi känner oss kulturella. Om du gör dig omaket att ta dig något kvarter bort från där alla turister trängs kan du ofta halvera priset på mat och dryck. Är det inte utomhusväder får du chansen att uppleva fina inomhusmiljöer, inte minst många restaurangers vackra källarvalv.
Från Prags flygplats är det knappt 30 minuter med bil in till centrum. Åker du taxi ska du använda dig av de gula bilarna märkta ”AAA”. Detta bolag erbjuder en fast tariff och du slipper oönskade sightseeingturer. Är ni många erbjuder företaget Cedaz minivans med plats för upp till åtta personer. Hur många golfbagar ni får in handlar nog mest om hur mycket ni vill se av resan, men fråga när ni bokar.
Det astronomiska uret från 1400-talet vid stora torget i Gamla Stan. Varje hel timme dyker det upp några träfigurer i luckan och gör ett varv. Roligast är att se alla åskådare stå knädjupt i antiklimax efteråt – helt klart rimmar inte 1400-talets ingenjörskonster med 2000-talets förväntningar på underhållning.
När det gäller hotell finns det fördelar med att bo utanför Gamla Stan ("Prague 1"), dels slipper du att alltid ha turister runt dig och får chansen att uppleva lite normalitet i stan, dels blir det genuinare och billigare middagar i ditt närområde. Själva har vi ofta bott strax väster om Karlsbron, där det är lugnare än på östra sidan av bron.
Bästa tiden att uppleva Karlsbron är tidiga morgnar. Vi har själva varit ute runt 06 och är det lite taskigt väder blir statyerna på bron än mer spöklika. Fina sommarmorgnar är det inte ovanligt att brudpar fotas på bron, rena löpande bandet ibland.
Golfen kring Prag har haft en lång startsträcka. Banorna i landet har tidigare framförallt byggts för utländska besökare och då har det varit naturligare att lägga dem nära gränsen västerut. I takt med att tjeckerna/pragborna fått en allt starkare ekonomi har det byggts allt fler banor runt huvudstaden.
Halvtimmen sydväst om Prag ligger Albatross, en oerhört välskött anläggning som levererar golf och service av högsta kvalitet i ett böljande landskap. Banan kan spelas upp till mastiga 6 872 meter och det är gott om sprinklerlock med måttangivelser för den som likt oss inte gillar elektroniska grunkor. Som kortast går det att lira 5 182 meter. Avslutningshålet upp mot klubbhuset, med vattnet och de bruna stenarna, påminner en hel del om Victoria i Algarve.
Är du ute efter en toppbana av hög internationell kvalitet har du hamnat rätt. Vad man kan invända mot är att den kunde legat var som helst i världen. Vill du ha det där typiskt tjeckiska ska du nöja dig med någon öl under uteserveringens Pilsner Urquell-parasoller och sedan ta middagen inne i Prag.
Ytterligare 15 min bort från Prag i samma riktning hittar du Beroun. Här erbjuds en relativt kuperad bana som också den var förstklassig när det gäller layout såväl som skick under vårt besök. Maten var utmärkt och priserna lika låga som på övriga tjeckiska klubbar. Avslutningshålet, ett dogleg par fem med högt belägna tees och inspel över vatten, erbjuder goda möjligheter att gå in på två, perfekt för matchspel och för att sålla golfare från flanörer.
Halvtimmen rakt söderut från Prag ligger Prag City. Kraftledningar modell större förtar en del av det estetiska i upplevelsen men det fina klubbhuset kompenserar. Vi hade strul med kameran här, men hoppas återvända någon gång för att få till mer info.
Tre kvart sydost om Prag ligger Konopiste, en mycket trevlig anläggning i kuperad miljö som många svenskar har hittat till. De rymliga hotellrummen är uppdelade i fem byggnader, vi hamnade i ”Forest House”, i ett rum på andra våningen, med takbjälkar och förstklassigt badkar. Internet fungerade mycket bra på rummet såväl som i de allmänna utrymmena.
Klubbhuset. Längan vi bodde i. Vårt rum.
Inom området finns en stor wellness-avdelning med pooler och mycket anständiga priser på många olika typer av behandling – allt är dock stängt måndagar. Två restauranger finns, varav bara en var öppen under vårt besök – vid klubbhuset och med stor terrass mot avslutningshålet på en av de två 18-hålarna.
Poolen vid spa-avdelningen. Nedan: Radecký.
Banorna heter Déste och Radecký, måndagar är en av dem alltid stängd för underhåll, tisdagar den andra. Det innebär att du ska undvika de här två dagarna om du vill göra ett snabbesök och lira båda under en dag.
Vi håller Déste (fotona nedan) som den något bättre banan, för att vi hittade fler roliga hål här och för att layouten erbjuder finare vyer ut mot det omkringliggande landskapet, inte minst från flera tees. Dessutom slipper du blinda hål här. Överlag är det också en något mer förlåtande bana, även om hål 7 kräver en carry på 100 meter för att komma över vattnet och hål 9 har en ö-green där inspelet för många måste göras i nerförsbacke. In-9 är rejält snäll, förutom avslutningshålet som är så elakt det kan bli – gör ett perfekt utslag och du kommer ändå att få knädarr när du ser hur inspelet ser ut.
Radecký (fotona nedan) har även den några riktigt bra golfhål. Precis som på Déste skiljs de flesta fairways av genom uppbyggda kullar och slänter. Sexan, ett par 3 med mer vatten än gräs i spel är en rejäl utmaning från backtee. Allt sammantaget är det här en riktigt bra anläggning och många nordbor verkar återvända varje år.