destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En riktig golfpärla!

 

I Falköping hittad vi en rejält trevlig och kul bana, som vi kombinerade med boende på den lokala kurorten.

 

Falköping var en blind fläck på vår golfkarta, vi planerade in en runda här mest för att banan låg bra till geografiskt för att fylla upp vår golfvecka. Vi förväntade oss 18 helt platta hål utslängda på ett fält nära riksväg 46. Så fel vi hade.

 

Entrén till kurorten. Utsikten från Mössebergs utsiktstorn, kurorten mitt i grönskan i förgrunden. Tornet ska vara öppet dygnet runt, om du vill uppleva Falköping by night på tryggt avstånd.

 

I utkanten av stan checkade vi in på Kurorten Mösseberg, i parken med samma namn och med tio minuters promenad in till centrum. Utöver golfpaket finns det en hel del olika erbjudanden på hemsidan. Är du på spaning efter våren ligger Hornborgasjön halvtimmen bort.

 

 

Redan 1867 var man igång med kurorten här, inledningsvis under bolagsnamnet "Mössebergs Kallvattenkurinrättning". Att etableringen skedde just här berodde på en kombination av bra vattenkvalitet, etableringen av järnvägen samt de vackra omgivningarna.

 

 

Faciliteterna innefattar en komplett spa-anläggning, med möjlighet att kurera dig inom- såväl som utomhus, restaurang med tillhörande vin- och champagnebar och lite annat. Bland gästerna genom åren märks flera historiska kändisar, imponerar inte Albert Engström, Wilhelm Moberg och Thor Modéen drar vi till med Erik ”Bullens pilsnerkorv” Berglund. Några har fått inspirera till designen av rum. Stort plus för att Mösseberg välkomnar golfarens bäste vän med öppna armar.

 

Restaurangen under middagen. Frukosten. Nedan: vårt rum.

 

Det finns 55 rum, samtliga med utsikt mot Mössebergsparken, flertalet med balkong. De flesta ligger i huvudbyggnaden ”Kurhotellet”, några i ”Parkvillan” en kort promenad bort. Vi checkade in i ett rum i Kurhotellet, med högt i tak och stor balkong och sköna sängar.

 


Falköpings GK ligger tio minuters körning norr om staden, längs väg 46 mot Skövde. Här hittar du 27 hål uppdelat på ”Gamla banan” med 18 hål och en 9-hålare. Om den sista vet vi bara vad som anges på hemsidan, att den är platt, kortare – och smalare. Det där sista är inget som synkar med vår breda spelstil, så vi satsade på 18-hålaren.

 

 

Gamla banan var igång med nio hål 1965 och utbyggd till 18 hål 1974. Den går lokalt under namnet ”Berga”, som är en liten ort eller i varje fall geografisk position nära banan. För den som tittar på kartan ligger ”Balltorp” lika nära – ett mycket festligare namn på en golfbana.

 

 

Layouten är av parkkaraktär och har du sorkdödare som ditt standardslag kommer du att notera att ett vattendrag vid namn Markabäcken dyker upp på flera hål. Det finns fem tees och som mest kan du klämmar ur 6 023 meter, som minst 3 947 (par 72).

 

Öppningshålet från gul och röd tee.

 

Öppningshålet är ett riktigt fint par 5. Från gul tee har du 150 meter till bron över diket, från röd tee endast 60 meter. Teemarkeringarna här och på hål 10 är sponsrade av det lokala mejeriet, färskmjölkförpackningar på hål 1 och lättfil på hål 10 (inget är lätt med golf).

 

 

På hål 4 ser du inte green vid inspelet och på hål 8 är det blint redan från tee – i båda fallen har klubben satt upp stora flaggstänger som visar riktningen. På båda hålen ska du ringa i en klocka när du är klar på green.

 

 

Hål 6 är ett ganska kort par fem som med hjälp av en rejäl uppförsbacke på slutet ändå känns långt. Nu är du tillbaka vid klubbhusområdet, om du skulle glömt något. Kiosken efter nio är riktigt trevlig, inte minst om du skulle ha otur med vädret och tvingas uggla inomhus.

 

 

Avslutningshålet (två fotona ovanför) har en midja med vatten på båda sidor där många vill landa utslaget. Från den upphöjda klubbhusterrassen kan du följa inspelen här.

 

 

Sammantaget var Falköping en av de största positiva överraskningar vi ramlat på i landet, en kuperad och omväxlande layout som också var i mycket fint skick under vårt besök. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.