destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

One man, six clubs, 1 500 golf courses, unlimited beer. Vår lågbudgetkorrespondent spenderade november-februari kringresande i Florida. Vi har dränerat honom på de lärdomar han fått med sig, t.ex. att det i motsats till vad många verkar tro faktiskt är fullt möjligt att gå alla banor.

 


Helhetsintryck av Florida som golfdestination november-februari?
- Bra golfväder. Enkelt att ta sig runt, enkelt att möta människor. Prisvärd golf.

Vad var det bästa med att komma hem till Sverige igen?
- Att slippa det evinnerliga bilåkandet. Amerikanarna är oerhört bekväma av sig och som europé kan man bli smått galen hur allt är upplagt för att man ska behöva röra sig så lite som möjligt. Undantaget storstäderna i norr är det amerikanska samhället primärt byggt för bilar, sekundärt för människor.

Vad saknar du mest från Florida/USA?
- Nyligen var det stopp i t-banan i Stockholm. Samtidigt som många var på väg bort därifrån för att ta bussen var många på väg dit. Ingen säger något till dem de möter om att det är stopp. Det skulle sannolikt aldrig hända i USA, där man mer är fostrade i andan att främlingar är ”okända vänner”. Jag saknar också att vi inte hälsar på varandra i typ hissar utan bara tittar bort. Att gå ut och äta ensam i USA är också betydligt roligare än i Sverige, de flesta restauranger har en bar där man kan sätta sig och äta och umgås med andra.

 

Stacken med eldmyror/fire ants ser ut som gråblå aska och det är först när du drar en linje genom boet som du ser dem. Oerhört aggressiva typer.

Vad saknar du minst?
- Eldmyror! Det här är inget turistbroschyrerna berättar om. Låt en av dem bita dig i fingret så tror jag du förstår vad jag gick igenom efter att jag i flip flops sjunkit ner till fotknölarna i en stack (korren skickade ett foto på sina fötter men ingen vågade öppna filen).

När det gäller golfen, när är bästa tiden att åka?
- November fram till veckan innan jul är boendet billigt på de flesta ställena i Florida och rabatterna som störst på golfen, samtidigt som det är ruggväder hemma. Efter jul- och nyårshelgerna börjar övervintrarna norrifrån komma ner och det börjar bli dyrare i södra Florida. Februari och mars är som dyrast och då är det i nordväst och nordost du fortfarande hittar billigare golf. Orlando bort från attraktionsområdena typ Disney är också bra.

 

Efter en intensiv vecka i Orlando gav vi korren några dagars ledighet, som han ägnade åt att vandra på stranden utan en tanke på golf. Konstnären Ernst Billgren berättade i en intervju att han sedan han började lira golf alltid är klädd i golfkläder, ifall någon skulle höra av sig och vilja lira med kort varsel.


Vilka banor ska man satsa på, billiga eller dyrare?
- Som svensk turist har du ju även flygbiljetten, boendet och bilhyran i potten, så jag tycker att du ska undvika de allra billigaste banorna. Via Golfnow.com och andra sajter går det att leta efter de största rabatterna istället för de lägsta priserna och det är nog där du ska börja. Kolla även klubbarnas hemsidor. Se också upp för lockpriser – många av ”frånpriserna” på greenfeen är med utslag på tok för sent, ibland t.o.m. efter att solen gått ner. En annan sak att se upp med är olika typer av utmärkelser som banor har fått från diverse okända publikationer. Precis som i Asien kan vissa mindre nogräknade ”redaktioner” ge utmärkelser till sina bästa annonsörer. Proshoparna kan också glida på sanningen och beskriva skicket på sin bana i betydligt ljusare termer än den förtjänar – trots att de vet att du kommer att syna deras påståenden. Jag brukar alltid kolla läget med andra golfare och på så sätt har jag alltid en "att spela-lista".

Om man vill ha så mycket bra golf som möjligt för sin totala semesterpeng, var åker man?
- Orlando utanför högsäsongsveckorna är svårslaget då utbudet av boende och bra golfbanor är så stort. Här finns ju också massor av aktiviteter för de familjemedlemmar som inte lirar golf.

 


De mjöliga stränderna på Floridas västkust erbjuder obegränsade möjligheter att öva med wedgen.


Och om man vill bo vid havet?
- Västkusten har ju sin fina vita sand och solnedgångar, medan östkusten har soluppgångarna samtidigt som det i sydöst är varmast i vattnet. Naples i sydväst är en favorit men det kan vara svårt att hitta billigt boende här jan-mars. Dessutom är rabatterna på golfen inte lika stora här, trots att de har mer golfbanor än något annat ställe – de flesta är privata. Panama City Beach och Destin i nordväst har de kanske bästa stränderna, men mitt i vintern kan vädret vara lite oberäkneligt och vattnet är inte varmt. Daytona Beach har utanför sina motorveckor bra priser på boende på stranden och många billiga banor som håller hyfsad kvalitet.

Finns det banor där man inte behöver åka golfbil?
- Man kan gå alla banor i USA, den som säger annat behöver nog tänka ”out of the buggy”. När jag varit ensam har jag teamat upp med någon amerikan och åkt med som passagerare och sedan gått brevid en stor del av rundan ("crazy Swede"). Är ni två turas ni bara om att förflytta bilen. Det här är faktiskt skönare än att släpa på klubborna. Sedan finns det naturligtvis banor där man kan gå hela dagen eller på morgonen.

 

Golf är för många amerikaner framförallt ett sätt att umgås och för många manliga utövare är cigarren lika viktig som klubborna. Följaktligen finns det greenlagare med cigarrhållarfunktion.


Några dagar då det går extra långsamt?
- Generellt lördagar, från 10-tiden och framåt. Då är det många ”cigarrgolfare” ute. Ensamgolfare/tvåbollar ska se upp med proshopens lugnande ord om att det kommer att gå undan, som om alla fyrbollarna framför inte fanns. Grundregeln i Florida är att se till att komma med i en fyrboll om du inte går ut tidig morgon, annars kan det bli lång väntan överallt. I Florida finns inte alls samma kutym som hos oss att släppa igenom snabbare partier.

Den eviga frågan, hur mycket ska man ge i dricks?
- Många löner är satta lågt för att de anställda också ska få dricks. Amerikanarna brukar lägga 15-20 procent på restauranger etc, mer om de är extra nöjda. Ibland har de redan lagt till 15 procent ”gratuity” på notan och sedan finns det en rad för ”tips” – de har alltså tagit dricks utan att fråga och sedan ska man skjuta till ytterligare frivilligt. Har de redan lagt in dricksen på kvittot lämnar jag inte ett öre extra – väl fräckt tycker jag. Ibland står det också på kvittot vad olika dricksprocent motsvarar i pengar. Har de ringat in den högre siffran lämnar jag alltid den lägre, bara för att markera att det är jag som bestämmer.

Många européer drar sig för att åka till USA, för att de har en negativ bild av amerikaner – är det befogat?
- Det finns en del att hänga upp sig på, inte minst saknar man som medborgare i ett litet land ofta nyanser när det gäller hur många amerikaner ser på saker och ting. Pengar styr mycket och den som har pengar har stora förutsättningar att måla sin världsbild i USA. Samtidigt är vår bild av USA ofta onyanserad, inte minst bland dem som aldrig varit där. Det finns bra och dåliga saker, precis som här i Sverige. Som turist några veckor kommer det positiva med all sannolikhet att dominera totalt. Rent socialt vet jag inget roligare land att spendera några veckor i och så har jag känt ända sedan jag var där första gången i början på 1980-talet.

Är de så självsäkra, verbala och framåt som man fått för sig?
- Amerikanarna fostras i att tro på sig själva i alla lägen och det gör att de kanske vågar mer än oss lite mer realistiska européer. När Sverige dominerade världstennisen utmanande en amerikan mig. Han beskrev sig som "duktig" och jag beskrev mig själv som "OK". Baserat på detta gav han mig första set med 6-0.


Hur är det med deras självinsikt?
- Jag vann matchen med 6-0, 6-0, 6-0. I övrigt tror jag inte de är så mycket annorlunda än oss, precis som alla nationaliteter när man tar sig tid att lära känna dem. Men som turist upplever man dem generellt som väluppfostrade, artiga och lätta att ha att göra med. 

 


Vår utsände testade även tennis i Florida. Tyngd av golfbagen och med två träben var han den gången ett lätt byte.


Hur ser de på oss?
- De har samma schablonbild av oss som vi har av dem. På den eviga frågan huruvida alla svenskar är blonda brukar jag numera svara att vi adopterar bort alla som är mörkhåriga. Det brukar avskräcka dem från att gå in på ”den svenska synden”.

Hur har det gått med portionsstorlekarna?
- Det är ju inte direkt ”ät som en höna, skit som en elefant” som gäller i USA, snarare ”ät som en elefant, motionera som en höna”. I början hade jag svårt för de stora portionerna, för att jag är uppfostrad i att man inte slänger mat. Sedan insåg jag att det är helt naturligt att få med sig en ”doggybag” i USA, även på finare restauranger. Det här gäller även vinet du köpt.

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

 

 

Korrens +/- med en golfsemester i Florida


- Bilberoendet
Som golfare behöver du sannolikt en bil men ibland vill man ställa den för att kunna gå till en restaurang och ta några öl. Några ställen i Florida funkar bra med cykel, Naples och Lauderdale by the Sea är två favoriter, och på många orter kan du hänga på cykeln framtill på lokalbussarna, men utan bil är du oerhört begränsad även om du inte lirar golf.

+ Sängarna
Hyfsade hotell och uppåt har så gott som alltid riktigt sköna sängar, något helt annat än de draperade spånskivor du hittar även på många 5-stjärniga hotell i Sydeuropa.

 


+ Pinkeriet
Det finns toaletter precis överallt (livsmedelsbutiker, sportaffärer – you name it) och de är alltid gratis att använda och som regel rena och snygga. Att jag har med det här så högt på listan gör att jag känner mig… min ålder.

- Golfbilstvånget
Det finns banor där du inte måste ha golfbil, men de är inte många och ofta finns det restriktioner. Ibland hänger det på att banan är byggd för golfbilar, med långa avstånd mellan hålen, men ofta är det bara löjligt. Riktigt löjligt blir det när det ibland är biltvång på korthålsbanor. Ibland när man sitter som passagerare med en amerikan kan man bli smått vansinnig när de ska köra vartenda centimeter av banan. Jag brukar promenera så mycket som möjligt, även om mina spelpartners tittar lite konstigt på mig när jag tar ett gäng klubbor och traskar iväg från säkerheten i bilen.

+ Golfbilstvånget
Du vänjer dig skrämmande snabbt vid att sitta och dega i en bil med en kall öl och då är det skönt att kunna trösta samvetet med att det är ett tvång.

 

Klubbhuset på St Johns Golf & Country Club i Jacksonville. Även mindre klubbar har oftast riktigt fina klubbhus.


+ Klubbhusen

Även opretentiösa klubbar kan ha riktigt fina klubbhus, för de fyller ofta en social funktion långt bortom golfen, inte minst är många populära för bröllopsmottagningar.

+ Bensinpriset
Du behöver inte vara miljöbov för att tycka det är kul att tanka för mindre än en tredjedel av priset mot hemma.

- Dricksen
Det går inte att komma från att man alltid frågar sig själv om människor man möter i servicebranschen är trevliga för att de gillar sitt jobb eller för att de vill ha dricks. När det efter rundan dyker upp en gubbe med en trasa och under 30 sekunder torkar av dina klubblad och förväntar sig $5-10 i dricks blir det däremot påfrestande – jag säger alltid till dem att låta klubborna vara ifred.

 


Mynt i löjligt små valörer ligger ständigt och skräpar i bilen.


- Kontanthanteringen
Till angivna priser i USA tillkommer ”sales tax”. Att man inte har bakat in skatten i de angivna priserna gör att alla tvingas hantera löjligt små belopp. USA är ett u-land när det gäller kontantbetalningar och att de fortfarande kör med sina små klipp-o-klistra rabattkuponger överallt förstärker bara intrycket. Många anställda i USA får fortfarande sin lön i form av en check i ett kuvert, som i Sverige under bronsåldern.

 

Det finns pengar att tjäna på att människor känner sig otrygga, men jag har aldrig känt mig otrygg i USA. Skulle jag säcka ihop på en parkbänk gör jag det hellre i USA än i Sverige, för att man där verkar mer benägna att hjälpa till som individer och inte i samma utsträckning förlita sig på samhällsinstitutionerna.

- TV-nyheterna
Florida har extremt många regionala och lokala aktörer och alla verkar ha definierat sina tittare som zappande soffpotatisar. Här är dramaturgin viktigare än innehållet och med live-rapportörer som ger intrycket av duracellkaniner på ecstasy längtar man efter Bo Holmströms lugna stämma. Tyvärr är Sverige på god väg åt samma håll. Kurt Olsson såg in i kristallkulan i det klassiska inslaget om broöppningen från 1987. Några kristna (icke-kommersiella) radiostationer har faktiskt bästa nyhetsrapporteringen, sansat och trovärdigt. När jag bodde i USA på 1980-talet läste jag The Christian Science Monitor, som numera bara finns på nätet. I varje edition finns en religiös artikel enligt önskemål från grundaren för över 100 år sedan, i övrigt är det ”bara” bra journalistik rakt igenom.

 

Blue Moon, fyra kg+33 cl.


+ Blue Moon
Världens bästa svingolja. Amerikanarna är sedan länge duktiga på öl och startade trenden med mikrobryggerier. Gillar du Heffe Weissen (ofiltrerad veteöl) ska du testa Blue Moon. Om du inte har en aning vad Heffe Weissen är ska du testa Blue Moon. På många supermarkets har de små kartonger med plats för sex öl så att du kan sampla de flaskor du vill ha från hyllorna.

- Hotellbadkaren
Försök dränka dig i ett typiskt amerikanskt hotellbadkar – omöjligt! De är oftast så grunda att det är svårt att få i tillräcklig med vatten för att navelluddet ska flyta iväg. Om du skulle få i tillräckligt med vatten kommer avrinningshålet att sno det mesta när du väl lagt dig i badet. Säkert är det här resultatet av något skadeståndskrav långt tillbaka i tiden, som det mesta som är puckat i USA.

 

Allt är stort i USA, utom hotellbadkaren. Längst ner: Utsikten från lägenheten jag hyrde till lågsäsongspris i Destin.

- Hotellfrukostarna
När frukost ingår på mellanklasshotellen är det oftast torftigt, med ätredskap av frigolit och plast. Låt inte en inkluderad frukost bestämma ditt val av hotell.

+ Högersväng mot rött
Att detta inte är tillåtet i Europa är ett mysterium. Se upp för skyltar om ”No turn on red”.

+ U-sväng
Lika självklart tillåtet överallt, om skylt inte säger annat.

+Twist tops
De flesta amerikanska flaskölen har den här typen av kapsyler, bara att vrida av och det går faktiskt att återförsluta flaskan, även om det aldrig varit aktuellt.

+ Hämta hyrbilen
Den som hämtat ut en hyrbil i Sydeuropa vet hur det kan vara, med en idiot som med alla medel försöker övertyga dig att det är du som är en idiot som inte köper alla tilläggsförsäkringar som hans/hennes provision baseras på. I Florida har det för mig alltid varit lugna gatan att hämta bilen och jag har oftast fått en bättre bil än den jag betalat för, var bara lite svenskt trevlig i garaget där bilarna delas ut.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Florida:

Amelia Island Links
Baypoint Nicklaus
Black Bear

Blue Sky 

Camp Creek
Championsgate National
Crane Lakes

Cypress Head

Cypress Knoll

Daytona Beach North
Daytona Beach South

Disney Buena Vista
Disney Magnolia
Disney Palm
Doral Great White

Dunedin
Eagle Harbor

Emerald Bay

Fairwinds

Falcon´s Fire

Fernandina Beach
Flamingo Lakes

Grand Cypress New

Grand Cypress NSE
Grande Pines
Greenlinks Flamingo

Green Valley

Habitat

Halifax Plantation
Hammock Bay
Hammock B. Conservatory
Hammock B. Ocean
Harmony Preserve

Hidden Hills

Hidden Lakes
Highlands Reserve

Holiday
Hombre

Hunter´s Creek

Indian Bayou

Indigo Lakes
Innisbrook Copperhead
Innisbrook Island

Kelly Plantation
King & Bear

Kings Ridge
Kissimmee Bay
LPGA International Hills
LPGA International Jones

Magnolia Point

Mission Inn Campeón

Mission Inn Colinas
Mystic Dunes

Naples Beach

New Smyrna
Old Corkscrew
OCN Crooked Cat
OCN Panther Lake

Orange Lake Legends
Orange Lake Reserve

Palencia

Palm Beach National

Palm Harbor 

Pelican Bay North
Pelican Bay South

PGA National Champion
PGA National Palmer
PGA National Fazio

PGA Village Dye

PGA Village Ryder
PGA Village Wanamaker

Ponte Vedra Lagoon

Ponte Vedra Ocean

Quail Village
Regatta Bay

Remington
Reunion Nicklaus
Reunion Palmer
Reunion Watson
Ridgewood Lakes

River Bend
Riviera

Rookery
Saddlebrook Palmer

Saddlebrook Saddlebrook
Sanctuary Ridge

Sandestin Burnt Pine
Sandestin Raven

Sandridge Dunes
Sandridge Lakes

Shalimar Pointe

Shingle Creek

Slammer & Squire
South Hampton

Spruce Creek
St Johns Golf&CC

St. Lucie Trail
Streamsong Blue
Streamsong Red

TPC Sawgrass Stadium

TPC Sawgrass Dye´s Valley

Tranquilo
Turnberry Isle Soffer
Venetian Bay
Westin Diplomat

Windermere

Windsor Parke

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.