Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Bo billigt vid en av världens bästa stränder


Panama City Beach erbjuder ännu billigare boende än Destin i lågsäsong och här har du riktigt stor chans att hitta något prisvärt direkt på den fantastiska stranden. Golfen är dock inte lika bra som i Destin, men det är inte långt mellan orterna. Strax nordväst om PCB hittade vi  en av de bästa banor vi  någonsin lirat.

 

Panama City Beach (PCB) kallades förr i tiden för ”Redneck Riviera” och hade rykte om sig som ett ”burger & beer-ställe”, en semesterdestination för arbetarklassen. Så är det inte längre, samtidigt som du fortfarande ser betydligt fler pickups här än i Destin norrut. När det gäller maten är det numera fisk och skaldjur som framförallt lockar turisterna – självaste president Obama har tittat förbi för en oannonserad sittning på restaurang Firefly.

 


Camp Creek. Längst upp: Hombre. Nedan: Holiday Golf Club.


Sommartid är det full rulle i PCB och hotellkapaciteten är dimensionerad därefter. Det innebär att priserna för att hyra hotellrum och lägenheter faller dramatiskt när det inte är strandsäsong. Undvik vissa områden i mars, då orten har tagit över från Ft Lauderdale som favoritdestination för ”springbreak”, som mest är att likna vid kosläpp (när lantbrukarna släpper ut korna efter en vinter i ladan) för amerikanska ungdomar.

 


Genom Southern Vacation Rentals hittade vi en fantastisk lägenhet på 15:e våningen precis vid stranden i PCB. På deras hemsida ser du mycket tydligt hur objekten ser ut. Från balkongen såg vi inte slutet på stranden, varken söderut eller norrut. Bäst gillade vi det golv-till-tak-fönster som finns i vardagsrummet, se till att få en gavellägenhet.

 

 

I lågsäsong är det mycket prisvärt att hyra lägenheterna, ju längre du hyr desto billigare blir det per vecka. Vi träffade många som bodde i huset flera månader, inte minst kanadensare. Gratis inomhusparkering finns och från utomhuspoolen är det bara några steg till stranden. Ett litet gym finns också och det är gratis att använda det.

 Vår lägenhet var på 152 kvm och hade tre sovrum, alla med TV som brukligt är här. Golfkanalen ingår. Två stora badrum, varav ett var knutet till det största sovrummet. I vardagsrummet fanns möjligheten att bädda ner ytterligare två personer. Med de stora fönsterpartier och den fina utsikten mot havet nästan längtade vi efter dåligt väder för att kunna softa i lägenheten.

 


Grandiosa möjligheter att träna bunkerslag. Det stora gula huset hyste vår lägenhet.

Från vårt boende hade vi nära till många golfbanor, de två första vi testade låg inom fem minuter med bil. Till Destin – med ännu fler banor och landets kanske populäraste destination för sportfiske – var det 40 minuter. Den trevligaste Outlet:en vi sett i Florida – Pier Park – hade vi bara några minuter bort längs stranden, en pastellfärgad historia som påminde om miljön i The Truman show. Om du vill se var filmen faktiskt spelades in ska du besöka orten Seaside, mellan PCB och Destin.

 

Soluppgångarna var inte heller illa pinkade, trots att vi var på "fel" kust. Vi förälskade oss i det stora fönstret och funderade på att sno med oss det.


Konkurrensen mellan klubbarna i PCB är tuff och greenfeen är prisvärd, därför är det också hårt tryck på de billigaste banorna och på vissa ska du absolut boka i förväg, även vardagar. Vi började på Hombre som är en riktigt trevlig anläggning med 3x9 hål döpta efter Sergio Leones westernklassiker ”The good, the bad, the ugly”. Klubben är mycket populär bland snowbirds, inte minst från Kanada, och det är hårt tryck på alla tre slingor varje dag i veckan. Bad och Ugly anses bäst och eftersom namnen bäst beskriver vår sving bestämde vi oss för att testa dessa.

 

 

Av de 18 hålen har 15 vatten i spel och många gånger måste du över det för att ta dig upp på green, så kör du som oss sorkdödargolf kan det vara läge att ha med några extra bollar. Layouten är verkligen teknisk och kräver mer precision än styrka och med tynande muskelmassa gillar vi den här typen av banor allt mer – dessutom är det bra att behöva tänka till ibland.

 

 

Skickmässigt var det också hög nivå. Vi gillade verkligen kontrasten mellan det gröna gräset på fairways och det bruna ruffgräset/bermudan. Om du inte är helt grön inom golfen är vi övertygad om att du kommer att ha en riktigt kul dag här. Klubbhuset är också trevligt, med en stor fyrkantig bardisk som inbjuder till umgänge. Greenfeen är mycket prisvärd och det finns flera alternativ för den som vill bli medlem – se hemsidan. Vill du gå banan kan du göra det efter kl 13. Rangebollar ingår i greenfeen/medlemskapet.

 Holiday bjuder på billig golf med fina fairways och mycket fina bunkrar, med samma mjöliga sand du hittar på stränderna här. Greenerna var under vårt besök inte i toppskick men enligt vad vi hörde jobbade man på detta. I övrigt är layouten småputtrig utan att sticka ut, varken åt ena eller andra hållet. Utöver greenerna är det bermudagräs rakt igenom, så räkna med en visuell upplevelse åt det brunare hållet vintertid. Vi gick ut som daggpatrull för att få lite finare vyer. För att bli medlem i klubben krävs att du är skriven i området.

 Camp Creek ger ett lågmält första intryck, med en knapp synbar skylt vid stora vägen och ett relativt litet – men fräscht – klubbhus. Väl på banan börjar du inse varför det här benämns som den bästa layouten i nordvästra Florida – och en av de bästa i staten. Varje slag kräver ett beslut hur offensivt du ska våga satsa. Greenerna är stora – några enorma – och ofta ondulerade. Bunkrarna vaktar greenerna på ett ibland infernaliskt sätt samtidigt som det alltid verkar finnas säkra vägar in för den med högre hcp.

 

 

Camp Creek har inte ett dåligt hål och sammantaget var det här en av de absolut bästa banor vi lirat i världen. Extra plus för att man kan gå, vilket vi gjorde och det är inga långa avstånd mellan hålen. Vi gillade också den ostörda naturupplevelsen och att man tydligt ser vilka svårigheter som finns framåt – vi klarade oss faktiskt bra utan banguide. Det har varit lite fram och tillbaka huruvida banan är öppen för allmänheten, kolla  med klubben vad som gäller.

 Bay Point, har två banor och alla rekommenderade oss att testa Nicklaus Course som fått en hel del fina vitsord genom åren (den var tidigare känd som Lagoon Legends). Som nästan alla Nicklaus-banor är den småputtrig utan att sticka ut åt något håll. Helt klart motsvarade den inte våra höga förväntningar, kanske för att det vintervilande bermudagräset tog bort en del estetiska poäng, kanske för att vi spelat fantastiska Camp Creek dagen innan. Greenfeen är dock anständig, så det är inte så mycket att bråka om. Dessutom ligger anläggningen i ett mycket trevlig område i PCB. Se till att få med dig en banguide, annars kommer du att få en hel del oväntade problem.

 

 

Hål 5 är ett riktigt bollätarhål – kolla de tusentals bollarna som ligger i träsken mellan tees och fairways och fairways och green. Från främre tee slipper du första träsket, men tvingas slå ut med en väl kort klubba. Klubbhuset är överraskande enkelt, men miljön omkring är fin. I bokningssystemet kan du – som ofta på klubbarna i Florida – ange hur mycket du är beredd att betala för greenfees så hittar systemet lediga tider.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat PCB:

Baypoint Nicklaus
Camp Creek

Holiday

Hombre

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.