destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Mötesplats för kropp och själ – och golf

 

Strax söder om Höör, Skånes geografiska mittpunkt, ligger Bosjökloster och Bosjökloster GK. För att fullborda vår andliga (golf)resa checkade vi in på en stiftsgård några minuter bort.

 

När du parkerat vid Bosjökloster GK har du nästan lika nära till klostret som till klubbhuset. Golfklubben var på plats 1974, klostret betydligt tidigare – historiken är lite svajigare där men sannolikt grundades det av benediktinernunnor tidigt 1100-tal. Numera är det privatägt, men öppet för civilister – avsätt gärna tid för ett besök. Du ser inte klostret från någonstans på golfbanan, tyvärr.

 

Klostret och trädgården mot vattnet. Längst upp: Stiftsgården Åkersberg. Nedan: klubbhuset och bamse-ek.

 

Inne på klosterområdet finns Skånes största träd: ”Tusenårseken”. Egentligen är den inte så gammal och dessutom numera ganska skruttig. Vi imponerades istället mer av eken som står framför klubbhuset, frisk och fin och med ett antal hundra år på nacken även den – ingen verkar veta säkert hur många.

 

 

Innan golfen checkade vi in på Stiftsgården Åkersberg i Höör, knappa tio minuter norrut och på promenadavstånd från stadens tågstation, om ni har golfare som ansluter via räls.

 

 

En stiftsgård är en ”kyrklig mötesplats med logimöjlighet för främjande av frivilligt kyrkligt arbete”. Huruvida golf räknas dit är osäkert, men helt klart har de utökat målgruppen för verksamheten; utan tidigare erfarenheter av stiftsgårdar var känslan att vi hamnat på en kurort, med lite mer andligt fokus – ”en mötesplats för både kropp och själ”, som de beskriver sig själva.

 

 

Spa-avdelningen är en stor attraktion här och ligger i en separat byggnad. Allt är rejält fräscht, med väl tilltagna utrymmen för inom- och utomhusbad och allt annat som hör till. Under vårt besök var det fullbokat hela dagen, så har du för avsikt att hänga här ska du för säkerhets skull boka i god tid, inte minst om du siktar på någon behandling.

 


Maten är en stor del av vistelsen, vi är ju i Skåne. Tyvärr hade vi inte tid att tajma in middagen, men menyn såg hoppingivande ut och är frukosten något att gå på lär du inte bli besviken.

 

Frukosten samt middagslokalen. Nedan: vårt standard dubbelrum.

 

Hotellrummen har bra med svängrum, inte minst då de har en separat hall med gott om förvaringsutrymmen. För den som vi hålla igen på kostnaden för soveriet finns också rum av enklare standard.

 

 

Tillbaka till golfen. Klubbhuset och området kring det är mycket trevligt och personalen i proshopen var rejält hjälpsam. Vi hade för avsikt att käka sen lunch här, dock gjorde intensiva regnskurar att vi blev fördröjda ute på banan och missade chansen.

 

 

Banan är av parkmodell och kan spelas upp till 5 995 meter, ner till 4 470, med fem tees att välja från. Layouten är mestadels platt och lätt att gå. Mest gillar vi hålens inramning, i form av höga trädridåer som ger skydd blåsiga dagar men också straffar sneda slag – dock hittar du nästan alltid bollen.

 

 

Öppningshålet ligger en kort promenad bort, sväng höger vid rangen. När du ska vidare från hål 4 passerar du klubbhuset, fortsätt sedan över vägen du kom in på. Hål 5-9 erbjuder sedan ett lite mer kuperat landskap där det flera gånger gäller att ha koll så att framförvarande boll inte står inom skotthål bortom krönen – på hål 6 har du hjälp av ett periskop (ser du bara dig själv när du tittar i det ska du böja lite på knäna), i övrigt får du använda försiktighetsprincipen, om du är bekant med den.

 


Med hål 10 är du tillbaka på klubbhus-sidan av vägen. Det ligger en liten byggnad här vars funktion vi var osäkra på, ska du handla något är det restaurangen som gäller.

 

 

På hål 11 får du återigen chans att leka ubåtskapten, det här periskopet var dock lite felinställt under vårt besök så se till att ha koll på vanligt sätt. Det här är banans längsta hål och det första av tre på raken med vatten i spel – i övrigt är det bara avslutningshålet som erbjuder chans att använda bollhåven.

 

Avslutningshålet fram- och bakifrån.

 

Den som slår långt och hyfsat rakt har en klar fördel på Bosjökloster, många hål bjuder in till att brassa på med drivern. Det här gör också att du kommer att få ut mer av din runda om du väljer tee utifrån din slaglängd, inte kön eller prestige. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.