Lübker – förstklassig golfresort nästan på hemmaplan
Bara 20 minuter från jylländska Grenå – med färjeförbindelse från Sverige – ligger Danmarks bästa golfanläggning. Här erbjuds 27 riktigt fina golfhål och fräscht och rymligt boende i hus eller lägenheter.
Lübker är utspritt och det är lätt att hamna fel om du kör egen bil (taxi från Grenå är absolut ett alternativ). Vår gps tog oss till spa-anläggningen några km från själva lodgen, inte ovanligt förstod vi när vi fick en färdigutskriven lapp med köranvisningar därifrån till lodgen. När du väl rullar in på rätt ställe ser du något som vid en snabb första anblick ser ut som en drivingrange i flera våningar – det är loftgångarna till lägenheterna. Här ligger också reception/proshop och restaurang.
Lägenheterna har utsikt mot nionde green på Sky-slingan. Längst upp: Fina greenområden rakt igenom.
Vi checkade in i en mycket fräsch och rymlig lägenhet med två sovrum och kombinerat vardagsrum/kök. Sängarna ser inte så märkvärdiga ut men är mycket sköna, ävenså kuddarna och täckena. De vanliga apparaterna finns i lägenheterna, inklusive disk- och tvättmaskin. Tv och stereo är från Bang & Olufsen (Star Trek på danska) och hade vi inte vetat bättre hade vi gissat detta även om den halvt futuristiska duschen. Balkongerna/uteplatserna är mycket stora och har plats för soffgrupp såväl som matplats, med utsikt mot första tee och nionde green på en av slingorna. Dörren till lägenheterna öppnas med kodlås, så ni slipper hantera nycklar.
Lägenheterna är mycket rymliga och ljusa. Sovrummen har fönster åt två håll och gott om förvaring.
När det gäller golfbanan karaktäriseras den mer än något annat av wasteareas, stora områden med vad som kan liknas vid halvhårt packad sand. Dessa områden innehåller ofta småsten som kan sabba dina klubbor, men på Lübker upplevde vi inga sådana problem. Fördelen med wasteareas istället för ruff är att dina dåliga slag straffas utan att du behöver leta boll. Jämfört med bunkrar slipper du också kratta och det är OK att grunda klubban. Det finns också en hel del vanliga bunkrar och genom att de är uppdragna i bakkant ser du dem tydligt inför varje slag. Det finns fem tees att välja på och korthålen är just korta, inte minst från röd tee. För att göra banlayouten mer hanterbar (för män som i vanlig ordning överskattar sin förmåga) har gul tee numera flyttats fram. Helst hade man slopat färgerna helt och gått över till längdnumrerade tees, men eftersom det är tre 9-hålare som växelvis utgör dagens 18-hålare går detta inte att göra.
Forest tidig morgon. Fördelen med att bo vid banan är att man kan få den där magiska daggupplevelsen. Nedan: Sand.
Slingorna heter Forest, Sky och Sand. Några hål omgärdas av hus, men på behörigt avstånd även för vingelpellar som oss. Ett danskt par vi lirade med berättade att den ursprungliga planen var att ha kluster av liknande hus samlade på olika hål, men att man efter finanskrisen släppt på detta. Att det kan bli lite väl blandad arkitektur ser du på ett av hålen på Sky-slingan. Om du bor på anläggningen rekommenderar vi att du går ut riktigt tidigt en sommarmorgon och spelar nio hål innan frukost – det verkar alltid vara tyst och fridfullt på Lübker men på morgnarna blir upplevelsen lätt magisk.
Forest är den kortaste slingan och hade det inte varit för ett långt öppningshål och ett dogleg par fem som bara blir smalare och smalare ju närmare flaggan du kommer hade vi nog också sagt att den är lättast. Klarar du dessa två hål med hedern i behåll är det en angenäm resa med korta par 4 där det snarare är placering än längd som gäller. Runt hål sju finns vad som känns som de ursprungliga husen, mycket snygga. Mellan hål åtta och nio är det en hyfsad transportsträcka.
Sky är klart svåraste slingan och här kan höghcpare hamna på hal is redan första hålet, som kräver en hel del navigering samt ett rejält lyft på inspelet. Dessutom ligger första tee inom synhåll från uteserveringen och lägenhetsbalkongerna, så det går inte att ljuga om sina förmågor efteråt. Såväl vår låg- som höghcpare tyckte att de mest karaktärsfulla hålen låg på denna slingan. Vår låghcparen uppskattade den tekniska utmaningen medan höghcparen kände att det var väl svårt och föredrog de två andra slingorna.
Sand har några hål där du kan ösa på rejält med storbulan, men också ett av de svåraste korthålen. Husen bakom ettans green ser ut att vara designade av Bang & Olufsen. Avslutningshålet är inte långt, men trixigt om du spelar från någon av de tre bakersta tees.
Nedan: Sand avslutningshålet, dogleg höger som kräver rejäl carry från backtees.
Sammantaget var vi mycket imponerade av helheten på Lübker. Ett tag efter att man öppnat – och i samband med detta utsetts till bästa nya bana utanför USA – tvingade finanskrisen ner anläggningen på knäna. Efter försäljning verkar man ha profilerat om sig för att adressera en bredare kundkrets och konkurrerar idag mer på prisvärdhet än exklusivitet. Med tanke på vad man får för pengarna och hur nära det är med färja från svenska västkusten är vi övertygade om att vi kommer att återvända inom kort.