Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Lübker – förstklassig golfresort nästan på hemmaplan

 

Bara 20 minuter från jylländska Grenå – med färjeförbindelse från Sverige – ligger Danmarks bästa golfanläggning. Här erbjuds 27 riktigt fina golfhål och fräscht och rymligt boende i hus eller lägenheter.

 

Lübker är utspritt och det är lätt att hamna fel om du kör egen bil (taxi från Grenå är absolut ett alternativ). Vår gps tog oss till spa-anläggningen några km från själva lodgen, inte ovanligt förstod vi när vi fick en färdigutskriven lapp med köranvisningar därifrån till lodgen. När du väl rullar in på rätt ställe ser du något som vid en snabb första anblick ser ut som en drivingrange i flera våningar – det är loftgångarna till lägenheterna. Här ligger också reception/proshop och restaurang.

 

Lägenheterna har utsikt mot nionde green på Sky-slingan. Längst upp: Fina greenområden rakt igenom.

 

Vi checkade in i en mycket fräsch och rymlig lägenhet med två sovrum och kombinerat vardagsrum/kök. Sängarna ser inte så märkvärdiga ut men är mycket sköna, ävenså kuddarna och täckena. De vanliga apparaterna finns i lägenheterna, inklusive disk- och tvättmaskin. Tv och stereo är från Bang & Olufsen (Star Trek på danska) och hade vi inte vetat bättre hade vi gissat detta även om den halvt futuristiska duschen. Balkongerna/uteplatserna är mycket stora och har plats för soffgrupp såväl som matplats, med utsikt mot första tee och nionde green på en av slingorna. Dörren till lägenheterna öppnas med kodlås, så ni slipper hantera nycklar.

Lägenheterna är mycket rymliga och ljusa. Sovrummen har fönster åt två håll och gott om förvaring.

 

När det gäller golfbanan karaktäriseras den mer än något annat av wasteareas, stora områden med vad som kan liknas vid halvhårt packad sand. Dessa områden innehåller ofta småsten som kan sabba dina klubbor, men på Lübker upplevde vi inga sådana problem. Fördelen med wasteareas istället för ruff är att dina dåliga slag straffas utan att du behöver leta boll. Jämfört med bunkrar slipper du också kratta och det är OK att grunda klubban. Det finns också en hel del vanliga bunkrar och genom att de är uppdragna i bakkant ser du dem tydligt inför varje slag. Det finns fem tees att välja på och korthålen är just korta, inte minst från röd tee. För att göra banlayouten mer hanterbar (för män som i vanlig ordning överskattar sin förmåga) har gul tee numera flyttats fram. Helst hade man slopat färgerna helt och gått över till längdnumrerade tees, men eftersom det är tre 9-hålare som växelvis utgör dagens 18-hålare går detta inte att göra.

 

Forest tidig morgon. Fördelen med att bo vid banan är att man kan få den där magiska daggupplevelsen. Nedan: Sand.

 

Slingorna heter Forest, Sky och Sand. Några hål omgärdas av hus, men på behörigt avstånd även för vingelpellar som oss. Ett danskt par vi lirade med berättade att den ursprungliga planen var att ha kluster av liknande hus samlade på olika hål, men att man efter finanskrisen släppt på detta. Att det kan bli lite väl blandad arkitektur ser du på ett av hålen på Sky-slingan. Om du bor på anläggningen rekommenderar vi att du går ut riktigt tidigt en sommarmorgon och spelar nio hål innan frukost – det verkar alltid vara tyst och fridfullt på Lübker men på morgnarna blir upplevelsen lätt magisk.

 

 

Forest är den kortaste slingan och hade det inte varit för ett långt öppningshål och ett dogleg par fem som bara blir smalare och smalare ju närmare flaggan du kommer hade vi nog också sagt att den är lättast. Klarar du dessa två hål med hedern i behåll är det en angenäm resa med korta par 4 där det snarare är placering än längd som gäller. Runt hål sju finns vad som känns som de ursprungliga husen, mycket snygga. Mellan hål åtta och nio är det en hyfsad transportsträcka.

 

 

Sky är klart svåraste slingan och här kan höghcpare hamna på hal is redan första hålet, som kräver en hel del navigering samt ett rejält lyft på inspelet. Dessutom ligger första tee inom synhåll från uteserveringen och lägenhetsbalkongerna, så det går inte att ljuga om sina förmågor efteråt. Såväl vår låg- som höghcpare tyckte att de mest karaktärsfulla hålen låg på denna slingan. Vår låghcparen uppskattade den tekniska utmaningen medan höghcparen kände att det var väl svårt och föredrog de två andra slingorna.

 

 

Sand har några hål där du kan ösa på rejält med storbulan, men också ett av de svåraste korthålen. Husen bakom ettans green ser ut att vara designade av Bang & Olufsen. Avslutningshålet är inte långt, men trixigt om du spelar från någon av de tre bakersta tees.

 

Nedan: Sand avslutningshålet, dogleg höger som kräver rejäl carry från backtees.

 

Sammantaget var vi mycket imponerade av helheten på Lübker. Ett tag efter att man öppnat – och i samband med detta utsetts till bästa nya bana utanför USA – tvingade finanskrisen ner anläggningen på knäna. Efter försäljning verkar man ha profilerat om sig för att adressera en bredare kundkrets och konkurrerar idag mer på prisvärdhet än exklusivitet. Med tanke på vad man får för pengarna och hur nära det är med färja från svenska västkusten är vi övertygade om att vi kommer att återvända inom kort.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Jylland:

Brundtland
Hjörring

Lübker

Lökken

Royal Oak
Sebber Kloster
Storådalen

Viborg

Öland

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.