Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vi har testat samtliga banor på Bornholm

 

Från Bornholm är det betydligt närmare till Sverige än till resten av Danmark, vilket är skäl nog för att vi skulle vilja se en svensk annektering av den pittoreska lilla ön med fyra golfbanor.


Med tanke på att Bornholm ligger bara tre mil utanför den svenska kusten är det märkligt hur lite många av oss vet om den danska ön – som faktiskt också ligger närmare Tyskland och Polen än vad den ligger nära resten av Danmark. Ön är bara en knapp femtedel så stor som Gotland och nästan oavsett var du slår dig ner har du det mesta inom 30 min körning. Överfarten från Ystad till huvudorten Rönne tar 80 minuter med katamaran. Ska du inte ha med bilen kan du också ta båt från Simrishamn, då hamnar du på norra delen av ön. Det finns också båtförbindelser från Danmark och tyska Sassnitz.

 

Rundkyrka. Längst upp: Hammershus slottsruiner. Nedan: Konstmuseet.

 

Bornholm är kanske mest känd som en populär cykeldestination och för sina fyra rundkyrkor. Värt att besöka är också Konstmuseet norr om Gudhjem och fästningsruinen Hammershus i nordväst. På fästningen har många svenskar mött ett långt värre öde än dubbelbogey.  Det är gratis att vandra runt bland ruinerna men kostar en slant att besöka det lilla museet. Där kan du ta del av bödelns prislista från 1698. Värt att notera är att det var dyrare att få sitt huvud avhugget med svärd än med yxa och att kastrering utfördes för fem danska riksdaler – ett fyndpris redan då. Har du tid över kan du också besöka orten Årsballe mitt på ön, för att namnet är kul.

 

 

När det gäller restauranger vill vi rekommendera två: Svaneke Bryghus är ett mikrobryggeri som dubblerar som restaurang och serverar bra mat i trevlig rustik miljö. För den som vill testa den egenproducerade ölen finns möjligheter att beställa in smakprover om tio cl till samma centiliterpris som du betalar för en stor öl. Deras Svaneke Mørk Guld är den bästa ölen vi druckit i Danmark och finns även att beställa på de flesta andra restauranger, ävenså på golfklubbarna. Den andra restaurangen vi föll för var Stammershalle, en av Bornholms bästa restauranger. Här åt vi enastående bra till ett rimligt pris. Båda restaurangerna ligger på östkusten, men det är som sagt inga stora avstånd på ön.

 

Svaneke Bryghus.

 

På senare år har man börjat marknadsföra sin golf alltmer. Trots endast 588 kvm landyta (och 42 000 invånare) erbjuds fyra golfbanor: en utanför Rönne, två i norr och en i söder. Faciliteterna på klubbarna är genomgående enkla, inte minst omklädningsrummen. Men som ofta är fallet på danska klubbar erbjuds rogivande stämning vid serveringarna, med god öl och bra mat. I dagsläget är det samma greenfee på alla banor på Bornholm, vilket vi kan tycka är märkligt då nivån på produkten de levererar skiljer sig rejält. Det finns planer på att erbjuda någon sorts golfkort där man kanske kan få spela alla fyra banorna för priset av tre, håll oss gärna uppdaterade där.

 

Rø New Course, även fotona nedan.

 

På norra delen av ön, högt belägen och med fina vyer över havet från flera hål, finns Bornholms enda 36-hålsanläggning. Här huserar två klubbar – Gudhjem och Nordbornholm. Det är lite förvirrande vad som är vad och lokala golfare verkar ha gett upp och kallar anläggningen för Rø golfbane. Som greenfeegäst kan du koncentera dig på banorna, som heter New och Old Course. Den förstnämnda är Bornholms i särklass bästa bana och den andra är en lika klar tvåa. New håller hög kvalitet och eftersom den är av senare datum är den byggd med modern teknik som gör att den klarar eventuell blöt väderlek bättre än de andra tre på ön. Hålen är varierade och oavsett om du är duktig eller medelmåttig som oss kommer du att ha en kul runda. De första nio är betydligt lättare, med gott om utrymme för lite sneda slag. Hål sju är i form av en hästsko och är du tillräckligt lång kan du se flaggan vaja på andra sidan fältet till höger om dig när du står på tee. Det krävs en rejäl pärla för att nå över.

 

 

Old Course är också mycket fin. De flesta hål omgärdas av skog och flera har synliga stenpartier som bidrar till den estetiska upplevelsen (viktigt när man har en sving som inte gör det). Det löper faktiskt en förkastning genom banan, så om du inte träffar fairway går det eventuellt att skylla på att kontinentalplattorna rörde sig. Banan är minst lika vacker som nya banan, även om den inte bjuder på samma vyer över havet. På båda banorna kommer du in till klubbhuset först på 18:e hålet.

 

 

Bornholms GK ligger strax utanför huvudorten Rønne och är öns äldsta klubb. Här erbjuds en parkbana par 68, 4818/4172 från gul/röd tee. Banan ger ett blandat intryck: några hål är riktigt bra, både speltaktiskt och estetisk, medan andra inte på något sätt ger ett bestående intryck. Detta gäller inte minst de ursprungliga hålen som ligger framför klubbhuset. På utslaget på hål 12 ska du vara uppmärksam på bilar som helt plötsligt kan korsa din spellinje – vi var bara några höjdmeter från att dra bollen i rutan på en guldfärgad Citroën vars förare verkade helt ovetande om att han körde genom ett skjutfält.

 

 

Nexø (eller Dueodde som den också kallas) är populär bland greenfeegäster, för att den ligger på södra Bornholm där strandlivet är koncentrerat. Ett ytterligare skäl kan vara att den är lättspelad även för höghandikappare, med breda fairways som ofta går parallellt med varandra – det är rejält svårt att slå bort bollen. Under vårt besök var banan i bra skick hela vägen från tee till green. Det blir lite same-same över hålen, men det funkar utmärkt ett varv. På vägen till första tee kan du fylla på vatten i en kran som ser ut att ha formgivits av Bang & Olufsen. Den var lika svårbegriplig och vi var tvungna att be om hjälp.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Bornholm:

Bornholms GK
Nexø

Rø New Course
Rø Old Course

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.