Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Triss i bra banor vid Svarta havet

 

Bulgarien erbjuder ett kluster av tre riktigt bra banor på bekvämt avstånd från strandlivet. På med frisyrgelén och häng med på seasidegolf av bästa märke.

 

Bulgarisk golf har tidigare inskränkt sig till en bana utanför Sofia och ytterligare två strax söder om huvudstaden. Nu har man insett att det finns pengar att tjäna på att attrahera utländska golfare och för att göra det här har investerare satsat på tre signaturbanor strax utanför den lilla kuststaden Balchik i nordöstra delen av landet, en knapp timme från flygplatsen i Varna. Bästa sättet att lira golf här på egen hand är att köpa en chartervecka till Golden Sands varifrån det är ca 30 min bilresa till banorna.

 

BlackSeaRama hål 18. Längst upp: BlackSeaRama korthål.

 

Lighthouse, BlackSeaRama och Thracian Cliffs heter banorna. De två förstnämnda ligger på promenadavstånd från varandra. Thracian Cliffs ligger tio minuter bort med bil, med en sträckning som ger havsutsikt från nästan varje hål. Vi har testat Lighthouse och BlackSeaRama och hoppas inom en snar framtid också testa Thracian Cliffs.

 

BlackSeaRama.

 

BlackSeaRama är en av de bästa banor vi någonsin tryckt ner våra peggar i, och klubbhuset erbjuder en miljö/utsikt som måste vara i absoluta världstoppen. Med en öl i näven efter en runda där vi skyfflat oss runt på vad vi väljer att beskriva som 72+ slag, kände vi oss övertygade om att inramningen var i det närmaste perfekt för de av oss som hoppas på att gå hädan knall och fall på en golfbana.

 

 

Gary Player har lyckats klämma fram en bana som inte kommer att göra någon besviken. Med bulldozrar har man lyckats skapa ett ondulerat landskap där varje hål har sitt eget rum. Vatten är i spel på sex hål. Precis som på Lighthouse är det få spelare på banan, vilket gör att den ser så gott som oanvänd ut. Vi hoppas verkligen att plånboken är tillräckligt välfylld i framtiden så att man kan bevara det fina skicket.

 

Klubbhuset, med fantastisk utsikt mot Svarta havet. Nedan: par 3 med klubbhuset bakom green.

 

Klubbhuset ligger inte bara läckert utan har också en smakfull design som för tankarna till södra Kalifornien. Efter att du checkat in får du vad som ser ut som en armbandsklocka i plast utan urtavla. Grunkan skickar iväg en radiosignal som ger dig tillträde till olika utrymmen i klubbhuset. När du kommer in i omklädningsrummet klickar det till och en lampa blinkar på ditt skåp. Ambitionsnivån i köket är högre här än på Lighthouse och utsikten från uteserveringen är inte illa pinkad.

 

 

Lighthouse Golf Resort är ett ambitiöst projekt, med flera typer av hus/lägenheter och ett stort hotell. Vi bodde i en lägenhet vid 18:e green som var fräsch om än lite kal i designen. På matfronten var det klubbhuset som gällde. Även här var designen aningen för modern för vår smak, men omklädningsrummen var mycket fräscha.

 

 

Lunch serveras naturligtvis men huruvida restaurangen håller öppet kvällstid även när det är få gäster är ett frågetecken som ni bör reda ut innan ni bokar boende här. Prisnivån är angenäm. Satsa på den lokala ölen, som vi varken lyckades uttala namnet på eller stava till, men som kommer i en snygg flaska och smakar minst lika bra som de licenstillverkade dyrare kändisarna.

 

 

Banan håller bra klass och eftersom vi nästan undantagslöst toppar våra bollar förutsätter vi att den var lika fin när vi steg av. En anledning till det fina skicket är att det verkar vara ganska glest mellan golfarna – vilket naturligtvis gör upplevelsen än bättre då man slipper köer. De flesta hål ligger öppet, några med fina vyer över Svarta havet. Det blåser ofta rejält, men vi upplevde att det nästan alltid var medvind. Ska du bara spela en av de här två banorna är det ingen som helst tvekan: satsa på BlackSeaRama.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Bulgarien:

BlackSeaRama
Lighthouse 

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.