destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Nostalgi i bästa läget


Motala ligger fint vid Vätterns östra strand och Göta kanals mynning. Här finns också ett av landets finaste motormuseum, integrerat med stadens bästa hotell. Golfen lirade vi på Motala GK med 27 hål varav nio pay & play.


Hotell Nostalgi har ett oslagbart läge i Motala, längst ut på hamnpiren där Göta kanal mynnar ut i landets näst största sjö. Ett av Sveriges mest besökta motormuseum ligger i samma byggnad och som hotellgäst traskar du in gratis. In till centrala Motala är det 150 meter. Det finns en stor parkering på baksidan av hotellet. För den som vill uppleva en kanal-slussning är det friskt promenadavstånd till Borenshults slussar.

 


Hotellreceptionen och museet fotat från vårt rum. Uteserveringen där vi suttit sommarkvällar och sett solen gå ner över Vättern. Längst upp: Hotell Nostalgi vakar över inpasseringen till Göta kanal.


Hotellet har  bara 22 rum, alla uppkallade efter klassiska bilmärken. Samtliga ligger i byggnaden jämte hotellreceptionen och museet. Det var ingen stor kostnad att uppgradera från standardrum till superior och med det fick vi även en liten loungehörna. Sängarna var mycket sköna.

 


Vårt rum och utsikten från vårt fönster. Allrum för hotellgäster, med fönster mot museet.


Frukosten och middagen åt vi hos Rönnerdahls Café & Matsal, som ligger i samma byggnad som hotellreceptionen och museet, med förstklassig vattenkontakt. Tillåter vädret finns en fin uteservering med morgon- såväl som kvällssol, med utsikt mot Göta kanals mynning eller Vättern. Sedan restaurangen slog upp dörrarna 2021 har den etablerat sig som Motalas främsta, med fokus på svensk husmanskost. Middagen såväl som servicen var mycket bra.

 Delar av frukosten, med hotellreceptionen och ingången till museet i bakgrunden. Frukostmatsalen. Middagen.


Motala Motormuseum har vi besökt flera gånger genom åren. För oss som varit med ett tag är det en riktig nostalgitripp, med allt från barndomens tablettaskar till bilar, motorcyklar och moppar som passerat genom åren. För de som inte varit med så länge finns chansen att uppleva världen som den såg ut när den fortfarande var begriplig.
 

 

Motala GK hittar du tio minuter söderut, på vägen mot Vadstena och E4:an. Här finns tre 9-hålsslingor och normalt är det slingorna Park och Skog som gäller som 18-hålare, Hed som 9-hålare. Den senare är pay & play. Klubbhusmiljön är mycket trevlig och maten var en riktig höjdare.

 


Vi började på just Hed-slingan, för att ”hed” låter lättare än ”skog” och skulle ge oss chansen att kalibrera eventuella svingdefekter. Layouten är inte så entonig som vi hade gissat av namnet, vegetationen har växt upp sedan banan anlades 2007 och flertalet hål har sitt eget rum. Layouten är varierad och mest gillade vi bunkrarna, rejält stora och uppdragna i bakkant så att du ser dem tydligt, som på stora mästerskapsbanor.

 

 

För den som planerar och utför sina slag enligt plan finns det gott om plats förbi bunkrarna. Som på de flesta nyare banor finns det också vägar in på green för sorkdödargolfare, vilket kanske förklarar varför klubben permanentat den här som pay & play-slingan.

 


Så till 18-hålaren, där Park-slingan gör en stor loop medurs norr om klubbhuset medan Skog gör en loop moturs innanför Park. Normalt börjar man på Park men vi fick beskedet att det för dagen var Skog som först skulle hanteras. Det här innebar att vi med våra kroniskt ouppvärmda svingar fick inleda på ett kort par 3 med lika mycket vatten som gräs i siktet.

 

Öppninghålet på Skog fram- och bakifrån.

 

Andra hålet är rejält backigt, först uppåt där du har en siktpinne till hjälp, sedan lika brant neråt. Överlag är Skog den klart mest kuperade av slingorna och det – tillsammans med att den är svårast att scora på – gör att en del väljer bort den. Gör inte det, för det är den klart roligaste slingan. Har du ont om ork är en tröst att den endast mäter 2 049/2 457 meter från röd/gul tee, par 35 med tre korthål, alla bra. Hål 8 är klart knepigast, svårt att veta hur långt och i vilken riktning man ska lägga utslaget – vårt tips är att spela det en gång innan du spelar det.

 


Park är inlednings- och avslutningsvis inte helt olik Skog, men i mitten har du några hål som definitivt har mer park- än skogskaraktär och där du har råd att vingla ganska rejält med drivern. Avslutningshålet är ett fint par 5 med goda chanser för många att gå in på två, men inte helt utan risker. Du hittar fler foton från banan här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.