Boende mitt i stan och spel på bästa banan
Kalmar är en riktigt trevlig stad, med förvånansvärt många restauranger. Vi checkade in på ett hotell mitt i smeten och lirade golf på Kalmars Gamla Bana, som har ett av landets elakaste öppningshål.
Best Western Plus Kalmarsund Hotell ligger i bästa läget mitt i stan, med flertalet restauranger runt hörnan och det läckra vattentornet som är omgjort till bostäder ett stenkast bort (av utrymmes- och formattekniska skäl har vi lagt fotona på tornet längs ner på sidan). För den som inte vill parkera på gatan har hotellet ett inomhusgarage och vill du sitta utomhus finns en takterrass. Har du energi över efter golfen har du som hotellgäst fri tillgång till en Wellness Studio rakt över gatan. Har du inte energi över efter golfen finns en spaavdelning inne på hotellet.
Foajén och spa-avdelningen. Längst upp: Kalmars Gamla Bana. Nedan: Flera olika typer av müsli ingick i frukosten.
I foajén finns alltid gratis kaffe och te – samt småkakor om du behöver stärka hullet. Frukosten är förstklassig till variation och kvalitet och igång redan vid 06 vilket innebär att du kan rulla till golfbanan innan rusningstrafiken, om det nu finns en sådan i Kalmar.
De drygt 100 rummen är uppdelade i flera kategorier och det är inga stora kostnader att uppgradera. Vi gjorde så och fick en juniorsvit med rejält med svängrum och med ett badrum med ett förstklassigt badkar. Är det badkaret du vill åt finns dessa även i några rum som prismässigt ligger snäppet över standardrummen. För den som inte fattat poängen med att ligga i ett badkar med en kall öl fanns en dusch. Från toastolen kunde vi se tv:n och eventuella golfsändningar, här har man verkligen tänkt till. I rummet hade vi också en lyxig kapselkaffemaskin.
I vår juniorsvit fanns två schäslonger skräddarsydda för golfsändningar. Vår utsände maximerade tiden i badkaret och rengjorde skårorna på sin järn-8 inför morgondagens utslag på landets kanske elakaste öppningshål.
Kalmar GK ligger kvartens körning norr om Kalmarsund Hotell och erbjuder två fina 18-hålare och ett mycket fräscht klubbhus med fina vyer mot vattnet. Förra gången vi var här och lirade hette banorna Röd och Blå – och klubbchefen hette Grön (Jimmy Grön dog hastigt 2012, endast 52 år gammal och efter att ha jobbat på klubben i ett kvarts sekel). Då var de ursprungliga hålen, som stod klara 1966, blandade med de nya från 1992. Sedan 2009 har klubben samlat de gamla hålen för sig och de nya för sig och det är sedan dess Gamla och Nya Banan som gäller.
Vi satte tänderna i Gamla Banan, som är den som primärt används för tävlingar och därför som regel håller bäst skick. Layoutmässigt är den också snäppet vassare, inte minst för att den gör ett starkare intryck på öppnings- och avslutningshålet.
Just öppningshålet är ett av landets elakare, ett korthål med en rejäl portion av Kalmarsund i spel och med hela klubbhusterrassen som tittar på din i vanlig ordning ouppvärmda sving. Lägg därtill att tees här vissa dagar säkert kan vara den mest vindutsatta platsen i Kalmar län och att du kan behöva kompensera för styv kuling från höger.
Första hålets tees samt en övningsgreen sett från restaurangen och restaurangen sett från första tees.
Hålet är inte långt, men klubben har ändå lagt dit en fairway för den som vill köra den säkra vägen. Av förnedringstekniska skäl var detta inte ett alternativ för oss då vi dumt nog slog ut under lunchrusningen, med en fullsatt restaurang.
Öppningshålet fram- och bakifrån.
De två första hålen kan vara rejält vindutsatta, sedan kommer du in i skydd av träden (en lokal golfare kallade det för "den småländska överrocken") och det lugnar ner sig betydligt. Som på alla banor där fairway kantas av träd straffar sig snedslag, men har du inte gjort något allt för tokigt lär du hitta bollen. Gamla är betydligt längre än Nya Banan, så du kommer att behöva använda drivern oftare här. Skickmässigt var banan under vårt besök absolut felfri. Du hittar fler foton från Kalmars två banor här. Du hittar ett reportage om Nya Banan här.
Du ska naturligtvis också titta runt inne i Kalmar, som är mycket trevlig att strosa runt i. Utöver slottet ska du även kika på det gamla vattentornet mitt i stan när det är mörkt. Det byggdes i slutet av 1800-talet och gjordes om till bostäder på 1980-talet. Fasaden ändrar färg nattetid enligt ett schema vi har noll koll på.