destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Två välskötta anläggningar med boende


Skog eller links – Varbergs GK erbjuder två helt olika banor. Vi rekommenderar att bo vid den Västra banan.

Varbergs GK har två anläggningar kvartens körning från varandra. Båda är mycket välskötta, men banorna skiljer sig en hel del till karaktären. Östra är en hyfsat kuperad skoglayout medan Västra bjuder på en mer lättpromenerad layout av linkskaraktär, med rödsvingelgräs som kan ställa till det rejält om du sprider slagen i sidled. Båda anläggningarna erbjuder övernattningsrum av hotellstandard.

 

Varberg Västra. Längst upp: Varberg Östra.


Östra banan var först ut, 1976, och ligger i Torstorp, kvarten österut från Varberg och farligt nära Ullared, Home of the 100-pack tubsockor. Att den hamnade här beror på den markhänvisning kommunen gjorde när det begav sig. Det var då tabu att bygga golfbanor på åkermark och klubben fick i princip ta den mark som erbjöds. Bonusen är att du inte störs av någon infrastruktur under rundan – det är bara du och naturen.

 


Banan är ganska kort, som längst kan du spela den 5 500 meter (par 71). Inledningsvis ligger hålen tätt och sneda slag räddas normalt av intilliggande fairways. Från hål 6 blir det tajtare. Korthålen 7 och 12 ligger fint, med Grimsjön längs vänsterflanken.

 

 

Förvånansvärt många hål har dolda partier där vi kände oss osäkra var vi hade framförvarande boll. Endast hål 15 hade en klocka att ringa i, men helt klart fanns det ur ett säkerhetsperspektiv fler klockkandidater. Avslutningshålet – ett par 4 på 285 meter och med en rejäl pöl framför green – hade en skylt om att en HIO premierades med gratis inträde till ”Leninbadet” i ett år. Lär inte vara många gratisbadare i bassängen.

 

Klubbhuset på Varberg Östra.


Västra banan öppnade 1992 och ligger strax söder om Varberg, nära motorvägen E6 och inte långt från badstranden i Träslövsläge. Att den ligger närmare staden gör att det är mer liv och rörelse här och därför valde vi att bo här. Dessutom har rummen här var sin liten uteplats med kvällssol och det finns chans att äta middag utan att ta bilen, på Björkäng Vägkrog som ligger granne. Interiört är det vägkrogs-deprimerande, men det finns en trevlig uteplats på baksidan. Maten var dock bra, även frukosten som du som övernattningsgäst på klubben äter här. Västra har också en av landets största proshopar.

 

Vårt rum på Varberg Västra. Toaletten var oproportionerligt stor och fick dubblera som golfbagsförråd. På väggen såg det ut som Göran Zachrisson varit i farten.

Västra banan benämns som ”seaside” – vilket kan vara svårt att få kläm på även när man djuplodar i ämnet. Vi väljer att säga att den är av linkskaraktär. Den ska ha mer sand i underlaget än Östra, vilket vi inte riktigt kunde syna då vi alltid toppar våra slag. Förr om åren var den rejält tajtare, men för att underlätta för vanliga dödliga hackare klipper klubben numera semiruffar längs med fairways så att du behöver slå snedare för att hamna i problem i rödsvingelgräset.

 

 

Vi valde att gå ut en gryningsrunda, för att hinna 18 hål innan frukosten (vägkrogen kör den ganska länge). Nackdelen med att daggpatrullera är att fotspår och puttlinjer avslöjar dina brister som golfare för bollarna som kommer bakom.

 

Som längst kan du spela Västra 6 495 meter. Greenerna är rejält stora och vi snittade nog en putt mer här än på Östras greener, två med daggen. Första nio har bara ett korthål, medan det finns tre på in-9. Flera hål är riktigt kul att spela och skicket kändes faktiskt ännu bättre här än på Östra. Avslutningshålet innebär ett spännande inspel över vatten och från klubbhusrestaurangen (endast lunch) har du förstklassig upphöjd utsikt mot allt som händer där. Du hittar fler foton från båda banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.