Omväxlande layout med trevligt stugboende
Genom Finspångs GK:s annonser kände vi att vi hade ganska bra koll på de röda uthyrningsstugorna, men inte en susning om hur banan såg ut. Väl där blev vi mycket positivt överraskade av den trevliga anläggningen.
Finspång ligger halvtimmen nordväst om Norrköping, räkna kvartens körning från E4:an. I övrigt vet vi absolut inget om orten, men har googlat oss till att namnet (eventuellt) kan härledas till 1300-talet och (eventuellt) betyda ”Fotgängarnas broställe”.
Öppningshålet på Gul slinga. Längst upp: öppningshålet på Blå slinga. Nedan: Röd slinga.
Vad vi däremot vet är att Finspångs GK fostrat Liselotte Neumann, första svenska kvinna att vinna en golfmajor (US Women's Open 1988) – samma år som hon debuterade på touren. Totalt vann hon tretton internationella segrar under åren 1988-2004. Som vi förstått det har Lotta alltid haft bra kontakt med sin ursprungliga hemmaklubb och lockat en del världsspelare att dyka upp i Finspång.
Klubben har tio uthyrningsstugor, du kan boka dem och allt annat du behöver (inkl. måltider) på hemsidan. I varje stuga finns två små sovrum med varsin våningssäng, kombinerat vardagsrum och kök (med ett stort burspråk som gör att de känns extra rymliga) samt wc med dusch. Köket rymmer det vanliga i form av spis/ugn, kyl/frys, mikro, kaffebryggare och porslin/bestick. Trådlöst Internet finns och du parkerar direkt utanför din stuga. Vi valde att köpa till samtliga våra måltider, som käkas i trevlig miljö i klubbhusrestaurangen.
Stugorna exteriört och interiört. Klubbhusområdet med restaurangen till vänster. Nedan: Blå slinga hål 8.
Banan har 27 hål uppdelade på Gul, Blå och Röd slinga. Tidigare växlade man vilka som kördes som dagens 18-hålare, numera är det alltid Gul/Blå medan Röd funkar som Pay & Play.
Eftersom det är heldagsgreenfee funkar det utmärkt att köra alla tre slingorna med avbrott för mat. Vi hade en del körning för att ta oss hit och lirade Röd innan lunch för att ge oss på stora banan efter. Avresedagen kan du göra tvärtom och vara hemma utan att dagen blir för lång. Klubbhusets uteservering ligger bra, med utsikt mot hela avslutningshålet på Blå slinga.
Gul slinga, par 5. Nedan: Blå slinga.
Samtliga tre slingor tar dig genom ett svagt kuperat landskap. Layouten är omväxlande och kul, inte minst för att flera tees är högt belägna. Teetavlorna har inga mått så se till att få med dig banguiden som ingår i greenfeen. Gul/Blå var under vårt besök i mycket bra skick hela vägen, Röd något sämre, vilket sannolikt hänger ihop med Pay & Play-statusen på denna.
Gul slinga (som benämns 1-9) var vår favorit, vi upplevde att hålen var mer separerade från varandra här och att terrängen var mest kuperad. Klubben säger att man har en blandning av skogs-, park- och ängsbana. Gul är helt klart den skogigaste av slingorna och flera hål här var riktigt kul att lira. Avslutningshålet är ett kort par 4 där du ska ha koll på framförvarande boll så att de inte är nere i fairway-svackan.
Blå (10-18) upplevde vi något flackare, men vi hade fullt upp med att hålla koll på våra bollar så vi kan ha fel. Vi hittade mer vatten att pricka här. Hål 11 är ett par 5 på bara 375/435/445 från röd/gul/vit tee, index 14. Luktar birdie hela vägen tills det är dags att spela in mot green, som någon tok gömt bakom en krök med en massa trädstammar. Avslutningshålet är indexerat som ett av banans två svåraste hål, men har de, som vid vårt besök, klippt ner slänten bakom green är det bara att dra på och går du för långt rullar bollen tillbaka ner på green och du kan sätta putten.
Många hoppar Röd slinga (19-27), just för att det är Pay & Play. Synd tycker vi, för det här är också en kul layout om än den öppnaste av de tre slingorna. Vårt tips är att ta en uppvärmningsrunda här innan du efter lunch ger dig på 18-hålaren. Gillar du som oss hundar så finns det en agilitybana på höger sida av avslutningshålet där jyckar av och till springer genom rör och annat och viftar på svansen. Du hittar många fler foton från banan här.