destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Omväxlande layout med trevligt stugboende

 

Genom Finspångs GK:s annonser kände vi att vi hade ganska bra koll på de röda uthyrningsstugorna, men inte en susning om hur banan såg ut. Väl där blev vi mycket positivt överraskade av den trevliga anläggningen.

 

Finspång ligger halvtimmen nordväst om Norrköping, räkna kvartens körning från E4:an. I övrigt vet vi absolut inget om orten, men har googlat oss till att namnet (eventuellt) kan härledas till 1300-talet och (eventuellt) betyda ”Fotgängarnas broställe”.

 

Öppningshålet på Gul slinga. Längst upp: öppningshålet på Blå slinga. Nedan: Röd slinga.

 

Vad vi däremot vet är att Finspångs GK fostrat Liselotte Neumann, första svenska kvinna att vinna en golfmajor (US Women's Open 1988) – samma år som hon debuterade på touren. Totalt vann hon tretton internationella segrar under åren 1988-2004. Som vi förstått det har Lotta alltid haft bra kontakt med sin ursprungliga hemmaklubb och lockat en del världsspelare att dyka upp i Finspång. 

 

 

Klubben har tio uthyrningsstugor, du kan boka dem och allt annat du behöver (inkl. måltider) på hemsidan. I varje stuga finns två små sovrum med varsin våningssäng, kombinerat vardagsrum och kök (med ett stort burspråk som gör att de känns extra rymliga) samt wc med dusch. Köket rymmer det vanliga i form av spis/ugn, kyl/frys, mikro, kaffebryggare och porslin/bestick. Trådlöst Internet finns och du parkerar direkt utanför din stuga. Vi valde att köpa till samtliga våra måltider, som käkas i trevlig miljö i klubbhusrestaurangen.

 

Stugorna exteriört och interiört. Klubbhusområdet med restaurangen till vänster. Nedan: Blå slinga hål 8.

 

Banan har 27 hål uppdelade på Gul, Blå och Röd slinga. Tidigare växlade man vilka som kördes som dagens 18-hålare, numera är det alltid Gul/Blå medan Röd funkar som Pay & Play.

 


Eftersom det är heldagsgreenfee funkar det utmärkt att köra alla tre slingorna med avbrott för mat. Vi hade en del körning för att ta oss hit och lirade Röd innan lunch för att ge oss på stora banan efter. Avresedagen kan du göra tvärtom och vara hemma utan att dagen blir för lång. Klubbhusets uteservering ligger bra, med utsikt mot hela avslutningshålet på Blå slinga.

 

Gul slinga, par 5. Nedan: Blå slinga.

 

Samtliga tre slingor tar dig genom ett svagt kuperat landskap. Layouten är omväxlande och kul, inte minst för att flera tees är högt belägna. Teetavlorna har inga mått så se till att få med dig banguiden som ingår i greenfeen. Gul/Blå  var under vårt besök i mycket bra skick hela vägen, Röd något sämre, vilket sannolikt hänger ihop med Pay & Play-statusen på denna.

 

 

Gul slinga (som benämns 1-9) var vår favorit, vi upplevde att hålen var mer separerade från varandra här och att terrängen var mest kuperad. Klubben säger att man har en blandning av skogs-, park- och ängsbana. Gul är helt klart den skogigaste av slingorna och flera hål här var riktigt kul att lira. Avslutningshålet är ett kort par 4 där du ska ha koll på framförvarande boll så att de inte är nere i fairway-svackan.

 

 

Blå (10-18) upplevde vi något flackare, men vi hade fullt upp med att hålla koll på våra bollar så vi kan ha fel. Vi hittade mer vatten att pricka här. Hål 11 är ett par 5 på bara 375/435/445 från röd/gul/vit tee, index 14. Luktar birdie hela vägen tills det är dags att spela in mot green, som någon tok gömt bakom en krök med en massa trädstammar. Avslutningshålet är indexerat som ett av banans två svåraste hål, men har de, som vid vårt besök, klippt ner slänten bakom green är det bara att dra på och går du för långt rullar bollen tillbaka ner på green och du kan sätta putten.

 

 

Många hoppar Röd slinga (19-27), just för att det är Pay & Play. Synd tycker vi, för det här är också en kul layout om än den öppnaste av de tre slingorna. Vårt tips är att ta en uppvärmningsrunda här innan du efter lunch ger dig på 18-hålaren. Gillar du som oss hundar så finns det en agilitybana på höger sida av avslutningshålet där jyckar av och till springer genom rör och annat och viftar på svansen. Du hittar många fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.