destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En minuts promenad mellan golfen och boendet

 

Båsenberga med Vingåkers golfbana utanför dörren är ett riktigt trevlig golfpaket där du kan låta bilen stå.

 

Vingåker ligger 20 minuter nordväst om Katrineholm, knappa timmens körning norrut från Norrköping och lika långt sydost från Örebro. För många av oss sattes orten på kartan med tidigare statsministern Göran Persson, född och uppvuxen här.

 

 

Båsenberga Hotell & Konferens ligger i friluftsområdet med samma namn, strax nordost om centralorten och med fina vyer mot sjön Kolsnaren. Miljön är mycket rogivande, inte minst för att golfbanan bara ligger några steg bort – ni eliminerar alltså problemet med vem som inte ska få ta de där livsuppehållande ölen direkt efter rundan för att kunna köra bilen till boendet.

 

 

Hela anläggningen är mycket fräsch och i de små detaljerna märks att den får en hel del kärlek. Personalen, i många fall delar av ägarfamiljen, är mycket trevlig och vi kände oss direkt hemma här. Även färgsättningen, i rummen såväl som de allmänna ytorna, bidrog till detta.

 

 

Hotellet började som fattighus på 1800-talet men fungerar sedan ett antal decennier som hotell- och konferensanläggning. På hemsidan erbjuds flera olika paket och där hittar du även en evenemangskalender – flera av landet mest kända artister gästar regelbundet Båsenberga.

 

I golfpaketet ingår tilltugg i baren i form av korvar och lite annat.

 

Efter – eller istället för – golfrundan kan du koppla av i relaxavdelningen, med möjlighet till kroppsbehandlingar. Utomhus finns två stora bubbelpooler med utsikt mot trädgården och sjön, inomhus hittar du tre olika sorters bastu. En av dem är ”infraröd” och efter att ha fördjupat oss i ämnet vet vi att denna typ av bastu gör att du svettas vid en lägre temperatur medan luften runt dig förblir behaglig – bra för den som likt oss tycker att vanliga bastun ger lite väl mycket hetluft rakt upp i näsan.

 

Relaxavdelningen. Nere vid sjön finns ytterligare en bastu, tillsammans med allmänna hängytor, om du vill kombinera med bad i sjön.

 

Rummen finns i ett antal kategorier uppdelade på tre byggnader. Vi valde att för en mindre summa uppgradera till ett deluxe-rum, som gav oss lite mer svängrum och mer karaktär i form av takbjälkar och lite annat. Under natten var det helt knäpptyst och vi vaknade till ljudet av fågelsång – halleluja.

 

Vårt rum och utsikten från det. Nedan: middagen och frukostbuffén.

 

Maten är, såklart, en stor del av upplevelsen på Båsenberga. Middagen serveras i en lokal med fina vyer mot sjön. Den fasta menyn bestod vår kväll av tonfisktartar med avokado och melon, wasabicrème, marinerad gurka och sesamfrön till förrätt och pluma med kinesisk plommonsås, potatismos, rostad brysselkål och timjan som huvudrätt. För den som inte ville stanna där fanns ett ost- och ett dessertbord. Även frukosten var mycket bra, med färska apelsiner att pressa.

 

 

Vingåkers GK var igång med nio hål 1986 och med 18 hål tjugo år senare. Klubbhusområdet ligger fint med vyer mot sjön. I dagsläget finns ett café, för matigare grejor hänvisas du till hotellrestaurangen. Vill du värma upp på rangen ligger den på andra sidan hotellområdet.

 

 

Layouten är en blandning av skog och park och bjuder på en helt ostörd naturupplevelse. Det kan vara vettigt att få med en banguide, det finns förvisso stroke saver-bilder på tees men dessa visar inte måtten till hindren.

 

 

Öppningshålet är ett vilsamt kort par 5 som ger chansen till en mjukstart, så länge du kan hålla inspelet torrt. Fick du inte med dig den där banguiden lär du ånga dig på hål 6, där det är svårt att från tee få kläm på hur långt man behöver slå för att komma runt dogleget.

 

 

Hål 7 (fotona ovan, fram- och bakifrån) är ett kort par 4 med högt belägna tees, kan vara frestande att ta i rejält men risken är att du hamnar mask bakom trädridån på högerkanten – kanske bättre att ta ett kortare utslag och få fritt fram mot green.

 

Hål 13 från bakre tees samt från green bakåt.

 

Spelar du från någon av de två bakre tees är det på hål 13 återigen dags att bestämma dig för om du ska satsa på kraft eller intelligens. Med vatten längs hela vänsterkanten gäller det att veta hur mycket av böjen du ska bita av, så att bollen varken blir blöt eller hamnar i ruffen på högerkanten.

 

 

Med normalkondis ska det inte vara några problem att gå banan, men vi ska flagga för att det efter hål 13 är en ganska rejäl uppförsbacke till nästa tee. Spelar ni match kan det vara vettigt att förloraren av hål 13 bär den andre upp. Hål 14 (nedan) är sedan ett långt par 5 som tar dig ner till svensk normalhöjd igen. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.