destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket med flyt


Västervik ligger strategiskt för den som kör mellan Stockholm och Kalmar/Öland. Vi checkade in på Slottsholmen on Water, som erbjuder 33 flytande hotellrum förankrade på kort promenadavstånd från centrum och med Västerviks GK några minuter bort med bil. Vi gav oss även på Oskarshamns GK, timmen söderut längs väg E22.

 
Västervik ligger lite avigt till, såvida du inte gör ett utbrytningsförsök för golf när resten av familjen spenderar en dag på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby 45 minuter bort. Från Stockholm är det drygt tre timmars körning och från Kalmar knappt två. För oss som skulle köra från just Stockholm till just Kalmar låg Västervik alltså perfekt till för att förvandla en tråkig transportdag till en glad golfdag.

 

Green på Västerviks GK samt tee på Oskarshamns GK. Längst upp: Slottsholmen, de flytande rummen till höger.

 

Staden är mycket trevlig, med ett bra utbud av hotell och restauranger – och en skärgård med över 5 000 öar och skär. Vi bestämde oss därför för att övernatta här och checkade in på Slottsholmen on Water, i absolut bästa läget i stan – eller som de själva skriver på hemsidan: ”En halv distansminut från Centralstationen och ett stenkast från skärgården har vi förtöjt vårt hotell med 33 flytande hotellrum”. Västerviks Marina och Stegeholms Slottsruin, där den årliga visfestivalen äger rum, ligger granne. Stadens golfbana ligger två km och lika många högersvängar bort.

 

Hotellet ligger bara några minuters promenad från stan.


Den inte helt okände musikern Björn Ulvaeus, som växte upp i stan, ligger bakom hotellsatsningen. Det var en del turer kring vad som skulle och inte skulle byggas på den attraktiva tomten, men 2018 invigdes landbacks-delen av hotellet enligt Björns intentioner, med vad som nog får beskrivas som maximalt kretsloppstänk i stort och smått – hotellet har t.o.m. en egen avsaltningsanläggning och i restaurangen är det i största möjliga mån fokus på närodlat och ekologiskt – ”för såväl smakens som eftersmakens skull”.

 

 

Hotellet har så mycket vattenkontakt du kan önska utan att bli blöt om fötterna. Att maten är en viktig del av verksamheten inser du direkt när du kliver in i lobbyn – kockarna står och lagar mat på din högerflank. När det gäller parkering finns det några bokningsbara platser, i övrigt är du hänvisad till en parkeringsplats några 100 meter bort – men du kan lämpa av bagaget först.


Pontonen rör sig inte, så du behöver inte ta dina sjösjukepiller.


De 33 flytande hotellrummen är byggda på en stor ponton och bogserades på plats i början av 2020. Under våren tog de emot de första gästerna, samtidigt som hotellet var en av tio finalister i Byggindustrins tävling ”Årets Bygge 2020”. För gäster som anländer med båt finns det en brygga att förtöja vid.


Från vår terrass kunde vi dyka direkt i havet, men en kulen oktoberkväll nöjde vi oss att med skjutdörren öppen somna till vattenskvalpet.


Rummen ligger i två plan. Vi rekommenderar att som oss försöka få ett rum på nedre plan, vilket ger dig chansen att fina sommardagar hoppa i plurret direkt från rummet. Sängarna är förstklassiga och det finns en liten skrivbordshörna som gör att rummet känns större och mindre fyrkantigt. Är du morgontidig så finns det en maskin med riktigt bra gratiskaffe i korridoren en trappa upp i hotelldelen.

 


Västerviks GK har på senare år vaknat upp från något av en dvala till att bli navet i en helt ny stadsdel. Den här typen av satsningar, att sälja bostäder med en golfbana som lockbete, är ju inte ovanlig ens i Sverige numera, men det är kul att det verkar funka även på en mindre ort rejält bort från storstadsområdena. Eldsjälen bakom projektet är Peter Billberg, som har ett långt förflutet som golfentreprenör. Vi sprang på honom i restaurangen och helt klart har han massor av idéer även kring hur klubben ska utvecklas – håll ett öga på Västerviks GK framöver.

 Banan ligger på vägen ut mot Gränsö i Tjust skärgård och erbjuder en kombination av park- skog och seasidelayout. Öppningshålet är ett par 4 nerför utan några egentliga hinder från tees – har du som oss inte värmt upp på rangen får du chansen att kalibrera drivern efter utslaget här. På inspelet blir det tuffare, med några elakt djupa bunkrar som ska navigeras. Spelar du poängbogey är du hjälpt av att hålet är indexerat som banan svåraste.

 Efterföljande tre hål går parallellt med varandra och ger dig de bästa vyerna mot vattnet. Resterande hål fram till kiosken gör en stor loop och ger en skön känsla av att vara ensamma på banan. Det byggs villor och lägenheter på många ställen runt banan, men alla låg på behörigt avstånd från våra snedslag.

 På in-9 ligger hålen tätare, men trots detta gillade vi dem nog ännu mer. Hål 12 tar dig tillbaka mot klubbhuset, om du skulle glömt att göra något ärende där efter 9. 13-15 håller vi som banans tre bästa hål (ett par fyra nerför med vatten i spel på både utslag och inspel, ett korthål med en rejäl pöl framför, ett kort par fyra med upphöjd green).

 Sammantaget erbjuder Västervik en trevlig och omväxlande runda i helt ostörd miljö. Mest gillade vi nog hur klubben jobbat med greenområdena. Vi hann inte testa restaurangen men den är fräsch och erbjuder fina vyer mot en stor portion av banan. Vagnar ingår i greenfeen. Du hittar fler foton från banan här.

 Oskarshamns GK ligger milen söder om staden med samma namn, vid den lilla orten Skorpetorp – och kallas därmed för ”Skorpan” av medlemmarna. Banan är en betydligt tajtare layout än Västervik, men också rejält kortare. Den har ingen kontakt med havet.

 


Som mest kan du klämma ur 5 287 meter från backtee. Säger du inte till kommer du sannolikt få ett scorekort utskrivet med start på gul eller röd tee och då är vi nere på 5 015/3 949 meter. Lägg därtill att vi upplevde slopen väl generös (vi presterade sådär första nio och fick ändå ihop 21 poäng). Stirra dig inte blind på färgen på tee, utan välj en längd som du tycker funkar med din nivå, vilket sannolikt innebär att du flyttar bak en tee. Går det sedan åt pipan så tar vi inga reklamationer på våra tips.

 Vi gillade verkligen layouten, att svårigheterna inte ligger i längden utan att banan kräver mer hjärna än kraft, där vi är något mindre klent utrustade. Det finns fyra par 5 och sex korthål, par 70. Vatten är i spel på flera hål. Står matchen och väger kan beslutet kring hur inspelet på avslutningshålet ska hanteras bli avgörande.

 


Inspelet på hål 18 framifrån och bakifrån.


Hade någon uppfunnit golfen idag tror vi att många banor skulle se ut så här, vilket också kräver mindre anläggningsyta. Enligt medlemmarna vi spelade med utvecklas banan kontinuerligt och man har god hjälp av att många greenfeegäster stannar till här på vägen mellan Stockholm och Öland. Teetavlorna är mycket informativa. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.