destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Förstklassig helhetsupplevelse

 

Vi visste att vi skulle bo och äta bra på Knistad Herrgård, så det var golfen som överraskade mest – en riktigt kul och omväxlande layout som vid vårt besök var i strålande skick. Vi testade också Skövde GK med 27 hål.

 

Knistad Herrgård ligger mellan Vänern och Vättern, kvarten nordost om Skövde. Från Jönköping är det en dryg timmes körning norrut, med chanser till fina vyer mot Vättern större delen av sträckan. Från Göteborg är det drygt två timmar, från Stockholm fyra. Har du av misstag fått med dig icke-golfare finns det gott om utflyktsmål och förströelser i närområdet. Stort plus för att hundar är välkomna (receptionen verkar ha några fasta fyrbenta medarbetare).

 

 

Golfpaketet på Knistad är ett av landets mest väletablerade, trots att man nog får sägas ligga lite offside från de stora allfartsvägarna. Framgångsreceptet har varit att man satt helhetsupplevelsen i fokus och att golfen endast är en av flera komponenter. De andra är – förstås – atmosfären, maten och servicen (personalen är fantastiskt trevlig). Regelbundet hålls olika events med välkända svenska profiler som gäster, några är delägare i anläggningen. 

 

Delar av frukosten, saknar du något här finns det sannolikt inte att uppbringa på norra halvklotet.

 

De 75 rummen och fem sviterna ligger i herrgårdens flyglar, från samtliga ser du golfbanan, så att du inte glömmer att du även är här för att lira. Vårt rum hade sköna sängar, morgonrockar och ett badrum med regnskogsdusch.

 

 

I vårt golfpaket ingick en trerätters. Vi startade med en skagenröra på rostad brioche, med örter rom och syrad lök, följde upp med lamm med lammsky, rödbeta, potatiskrutonger, kantareller och persiljemajonnäs och avrundade med hjortronmylta med hallonostkräm, rostade hasselnötter och hjortronsorbet. Mycket gott rakt igenom men extra plus för skagen som nog var den bästa vi någonsin skickat in i gapet.

 

 

Så var det dags för golfen. Proshopen ligger nere vid rangen och första tee, men du checkar in för rundan i hotellreceptionen i herrgården. Här hämtar du också eventuell golfbil. Dessa har ingen gps, men väl RSBR-säten (Rejäl Stoppning för Beniga Rövar). De har också en nerfällbar markis som håller klubborna torra vid regn.

 

 

Har du som oss inte lirat banan tidigare ska du vara uppmärksam de inledande hålen så att du inte går vilse. För att komma vidare till hål 2 ska du svänga skarpt vänster – se bara till att du inte peggar upp på 18 som dyker upp längs vägen. För att komma vidare till hål 3 ska du svänga vänster och passera green på hål 11.

 

 

När vi skulle vidare från hål 4 till 5 tappade vi helt kontrollen och det var först när vi hade hålat ut och skulle vidare som vi insåg att vi lirat hål 7. För att inte ställa till det mer för andra än vi redan gjort körde vi på och sparade hål 5 och 6 till slutet (de ligger bra till för en sådan manöver). Efter första nio hålen (sju i vårt fall) passerar du herrgården och hittar en trevlig kiosk vid 10:ans tee.

 

 

För att summera erbjuder Knistad ett riktigt bra golfpaket. Banan överraskade, förutom en kul och omväxlande layout som vid vårt besök var i mycket gott skick var den också mer kuperad än vi hade vågat hoppas. Du hittar fler foton från banan här

 

 

Mer golf? Skövde GK har 27 hål uppdelade på en fast 18-hålare och en 9-hålare Pay & Play. Klubbhusatmosfären är trevlig och vi har alltid ätit goda lunchbufféer här, framförallt har sopporna imponerat. Från verandan har du utsikt mot öppnings- och avslutningshålet på 18-hålaren. Övningsgreenen är en av de mer kuperade vi sett.

 

 

Vi satsade på 18-hålaren, som går under namnet Södra banan. Till säsongen 2018 byggdes den om rejält, med Christian Lundin vid ritbordet, killen som numera slagit sig ihop med Henrik Stenson för att bygga golfbanor. Södra banan verkar efter ombyggnationen etablerat sig i topp 20 i Sverige.

 

Korthålet 6 fram- och bakifrån.

 

Bansträckningen är till stora delar omsluten av tät skog, men det finns gott om marginaler för den som inte har titthålskirurgisk precision i slagen. Som längst kan du klämma ur 6 222 meter, som kortast 4 387. Fem tees finns att välja mellan.

 

 

Innan du ger dig ut ska du få med en flaska med sand som du använder för att fylla igen dina duffmärken, de står på höger sida på väg mot första tee. När du är klar ställer du tillbaka flaskan här.

 

Korthålet 14 fram- och bakifrån.

 

Öppningshålet är en fin aptitretare, ett kort par 4 med högt belägna tees och några välplacerade bunkrar mitt i fairway. På hål 3, ett långt par 5, kan långtslående gena från tee (med risk att hamna kort i tjockruffen) och ta sig upp på två slag.

 

Öppnings- och avslutningshålet, med klubbhuset halvkilometern bort.


Du kommer inte in efter hål 9, tvärtom är du då som längst bort från klubbhuset. Här finns en kiosk med självbetjäning. Avslutningshålet är ett långt rakt par 5 som kräver den kraft du har kvar i kroppen, men med gott om utrymme för vingligheter.

 


Vi gillar verkligen bansträckningen, där flertalet hål har sitt eget rum så att du slipper utsättas för andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Flera korthål är riktigt läckra, väl vaktade av djupa bunkrar eller vatten.

 


Har du med någon i sällskapet som inte är betrodd att lira på den stora banan är 9-hålaren en av landets bättre Pay & Play-banor. Klubben använder sedan några säsonger självgående gräsklippare (automowers) för att hålla fairways och semiruffar i schack här. Det fungerar tydligen utmärkt och enligt klubben tar man hem investeringen på sju år – trots att man fick lägga ner tråd överallt (framöver kommer de att byta till ännu större klippare som navigeras med satellit – framtiden är här!). Den stora utmaningen i dagens Sverige är att undvika att utländska stöldligor norpar klipparna, vilket sker. Du hittar fler foton från båda banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.