Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Holländarna imponerar


Vi har testat två av bara fyra golfresorts i Nederländerna – en kan du kombinera med storstadsupplevelser i Amsterdam, den andra når du inom fyra timmar från färjeläget i tyska Kiel (båt från Göteborg). I anslutning till storflygplatsen Schiphol lyckades vi smyga oss ut på en av landets mest privata banor och i sydost hittade vi en riktig pärla. Mest imponerande holländarna själva, alltid lika trevliga och lättsamma och med utmärkt engelska.

Holland vill numera benämnas Nederländerna, för att det förstnämnda egentligen bara är namnet på två historiskt dominanta provinser i landet. Eftersom det känns konstigt att kalla invånarna för nederländare, låter lite som neandertalare, kallar vi dem holländare även i fortsättningen. Landet är mest känt för sina tulpaner, tofflor, kanaler, väderkvarnar och ”coffeshops”, där kaffet ersatts av cannabis som säljs och röks helt öppet. Färgen orange, som du inte minst ser i fotbollssammanhang, är kopplad till deras kungahus.

 

Korthål på Stippelberg. Längst upp: Uteserveringen på samma klubb. Nedan: Drentsche tidig morgon.

 

På en yta stor som Småland och Skåne har man lyckats klämma in nästan 17 miljoner människor. I princip alla – oavsett ålder – verkar prata utmärkt engelska, vilket gör det enkelt att resa runt. Hanterar du inte engelska är den goda nyheten att många nederländska ord låter nästan likadant på svenska, harkla bara lite i mitten.

 

 

De holländare vi träffade på under en veckas vistelse – golfare och vanliga dödliga – var rakt igenom mycket trevliga att ha att göra med och även de gånger vi nästan haft ihjäl några med våra snedskott på golfbanan möttes vi aldrig av annat än glada miner och ett lättsamt humör. Ska man klaga på något är det att nederländska golfare generellt spelar relativt få rundor per år, så det där med att släppa igenom snabbare partier kan ibland halta. Vårt tips för att slippa vänta är att se till att komma ut i en fyrboll, så får du dessutom trevligt sällskap. En annan variant, som vi alltid kör om vi bor på banan, är att gå ut riktigt tidigt. Längre ner hittar du foton från en daggpattrull vi gjorde på en bana i norr, en runda vi alltid kommer att minnas för morgonmagin.

 

Purmerend med 36 hål bara 30 min med buss från centrala Amsterdam. Nedan: The International.

 

Golf är landets tredje största sport och det finns belägg för att holländarna var före skottarna med att lira, om än i en lite annorlunda variant. I dagsläget finns det drygt 200 banor i landet. De flesta är öppna för greenfee-spel, men några är helt privata. Mest kända internationellt är kanske Noordwijkse och Kennemer, de två linksbanorna vid kusten rakt västerut från Amsterdam.

 

 

Golf in Holland är en hyfsad sida för att få översikt över klubbar och banor. Deras ranking känns inte uppdaterad, men användarbetygen ger viss vägledning. Med landets pannkaksplatta typografi kan det låta så här i en recension av en bana: The design makes optimal use of the hilly terrain with elevations up to 14 meter. Du kommer alltså inte att behöva syrgas under rundorna.

 

Drentsche i morgonskrud. Nedan: Stippelberg, vår favorit på alla sätt.

 

Det är faktiskt inga problem att ta bilen till Nederländerna. Med Stena Line från Göteborg rullade vi iland i tyska Kiel 09.30 och efter knappt fyra timmars körning var vi i Nederländerna. Fördelen med att ta bilen är att du kan lasta med dig billig och bra tysk öl hem (se bara till att du inte överskrider maxvikten för ditt fordon – genom att de tillåtna ransonerna numera är så stora är det just övervikten som tullarna primärt tittar på). Vill du åka en annan väg hem har Stena färjor från danska Jylland till svenska västkusten.

 

 

Drentsche Golf & Country Club är en populär anläggning strax utanför Assen i norr. Det här är en av i dagsläget bara fyra golfresorts i Nederländerna och många av gästerna kommer söderifrån i landet, där det på håll och kanter är betydligt trängre på banorna. Här finns ett mindre hotell och 27 hål uppdelat på slingorna Vit, Gul och Röd

 

 

Boendet är mycket fräscht och ligger i direkt anslutning till första tee på röd och vit slinga och bara någon minuts promenad från reception och klubbhus/restaurang. Trådlöst nätverk finns på rummen och ingår. Golfkanal finns på tv:n. I hallen finns en kaffeautomat med gratis kaffe för hotellgästerna. Vårt tips är förse dig med några koppar en tidig morgon och traska ut nio hål innan frukosten startar 07.30 – Drentsche är en av de finaste banor vi upplevt som daggpatrull, med gröna fairways som inramas av rödsvingel, gräset som är så vanligt på linksbanor. Visst är det svårare att putta när greenerna är blöta, men vad är ett potentiellt banrekord mot att få en naturupplevelse av högsta klass? På morgonen slipper du också eventuella köer, som lätt kan uppstå på golfresorts när många ovana golfare ska ta sig framåt. Även maten håller hög klass och uteserveringen har utsikt mot avslutningshålen på Gul och Röd slinga. Personalen är mycket trevlig och alla medlemmar verkar hälsa, något som naturligtvis bidrar till att man känner sig hemma direkt.

 

Drentsches boende vid första tee på röd och vit slinga. Vårt rum.

 

De tre slingorna har lite olika karaktär: Gul är vad som numera ofta benämns som inlands links, alltså ett seriöst försök att efterlikna en linksbana, men i inlandet (ja, ni hör ju på namnet). Vit är mer av en skogsbana och Röd har en hel del vatten i spel. Tillsammans bjuder slingorna på en riktigt fin och varierad golfupplevelse där du inför nästan varje slag tvingas tänka till innan du vispar iväg bollen – precis som golf ska vara.  Att vi efter rundan kom ihåg alla hålen visar att banan har personlighet och karaktär och vi kunde lätt ha lirat de 27 hålen hela veckan i Nederländerna. Utöver fullängdsbanan finns en bra korthålare.

 

Drentsches klubbhus i bakgrunden.

 

Utanför Amsterdam testade vi två anläggningar. Purmerend ingår i BurgGolf med flera banor spridda över landet och ligger bara tjugo minuter norr om huvudstaden, vilket gör den till ett utmärkt basläger för den som vill kombinera med storstadssemester. Här finns 36 hål uppdelat på fyra 9-hålsslingor samt ett hotell som ligger i en stor öppen tvåvånings cirkel.

 

 

Golfare brukar inkvarteras i rummen på bottenvåningen, som har en liten uteplats. Rummen är bekväma och framförallt mycket rymliga. Sedan vi var där har de renoverats och numera har alla Internet, precis som de allmänna utrymmena. Restaurangen serverar mycket bra mat, vilket naturligtvis bidrar till helhetsupplevelsen.

 

Frukosten på Purmerend och vårt rum (ej renoverat).

 

Är du ny inom golfen är de goda nyheterna att Purmerend låter dig spela så länge du håller styrfart. Det här gör naturligtvis att du som vill avverka rundan snabbt ska försöka ta dig ut på morgonen – vilket passar utmärkt då du kan tillbringa eftermiddagen i Amsterdam (det tar bara 30 minuter med bussen in till Centralstationen). Överhuvudtaget tycker vi att det bästa med Purmerend är just närheten till huvudstaden. Landar du på flygplatsen behöver du ingen hyrbil – ta bara tåget från flygplatsen in till Centralstationen och vidare med buss. Klubbor ska finnas att hyra, men kolla för säkerhets skull.

 

 

Purmerend har alltså fyra 9-hålare. Blå slinga är helt klart lättast, i övrigt är layouten inte helt okomplicerad, med en hel del vatten som ska navigeras. Är du inte hundra med spakarna rekommenderar vi dig att satsa på Blå i kombination med Röd. Även duktiga golfare kan vara halvrökta på flera hål på Vit och Gul om de inte fått med sig en banguide. Samtidigt vinner den här typen av tekniskt utmanande banor i längden, man tröttnar helt enkelt inte så fort. Oavsett vilka slingor du spelar kommer du inte att vara ensam: det verkar vimla av harar och fåglar och på ett hål ska det även finnas sköldpaddor. På en granntomt betar alpackor (pocket size lamor).

 

 

The International är Nederländernas senaste toppbana och ligger precis nordost om jätteflygplatsen Schiphol, som ligger förvånansvärt nära centrala Amsterdam. Banan hette ursprungligen Amsterdam International men redan innan portarna slogs upp sommaren 2012 stötte man – inte helt oväntat – på patrull från Amsterdam Golfklubb och tvingades kompromissa med namnet. Våren 2013 spelade damernas Europatour här.

 

 

I skrivande stund filar man på sitt erbjudande. Just nu är klubben överhuvudtaget inte öppen för gäster (vi fjäskade in oss hos en medlem), men det kan komma att ändras inom kort, åtminstone för internationella besökare. Det kan vara svårt att hitta till klubben, men ta sikte på Mercure-hotellet norr om Schiphol så är det skyltat därifrån.

 

 

Föga förvånande var det här den bana vi spelade i Nederländerna som var i bäst skick. Layouten är också mycket bra, med strategiskt placerade bunkrar och vatten som ofta är och bråkar med spellinjen. Avslutningshålet är riktigt fint, ett par fem med inspel över vatten framför klubbhusterrassen. Flygplatsen störde inte så mycket som vi trodde, men du hör hela tiden bruset från vägnätet. För den som först och främst är ute efter en spelupplevelse, och inte primärt en naturupplevelse, är det säkert värt att hålla ögonen öppna för när The International släpper på greenfee-gäster – de kommer då att erbjuda transfer från flygplatsen och hyrset.

 

 

I sydöstra Nederländerna, i närheten av den lilla staden Bakel och strax nordost om Eindhoven, ligger Stippelberg, en av de trevligare klubbar vi besökt i Europa. Klubbhuset är oerhört fräscht, med en uteservering som ger god överblick över banan. Maten är bra och servicen håller hög klass. Den ständigt närvarande klubbchefen Barbara van de Kerkhof imponerar – hon hade ingen som helst erfarenhet av golf när hon tog på sig jobbet i samband med att klubben startades, men många klubbchefer har en hel del att lära av henne när det gäller att bygga upp en välkomnande och inkluderande atmosfär. Vi hade inte varit där många minuter förrän medlemmar kom fram och frågade om vi  var ”de svenska gästerna”.

 

 

Banan är av typen inland links. I dessa dagar då denna typ av bana mer eller mindre framgångsrikt byggs på många ställen känns Stippelberg mycket genuin. Orsaken är att en av ägarna också driver det stora sandtaget du ser bortom den flytande drivingrangen, något som garanterat god tillgång på linksmaterial/-underlag. Sista nio är bäst, som det ska vara. Även korthålsbanan ser riktigt fin ut, med ett härligt avslutningshål över vattnet mitt framför klubbhusserveringen (kanske inte vad en nybörjare behöver). Som helhetsupplevelse levererar Stippelberg verkligen och vi rekommenderar resan hit.

 

Avslutningshålet på 9-hålaren samt drivingrangen, men sandtaget i bakgrunden. Nedan: Poolen, vardagsrummet för gäster och vårt sovrum på De Stippelberg.

 

Mycket trevligt boende hittade vi sju km bort, på Bed & Breakfast De Stippelberg. Supertrevliga makarna Anneke och Ruud erbjuder ett mycket karaktärsfullt boende, med utmärkta faciliteter inom- och utomhus. För djurvänner finns allt från hundar, katter och åsnor till hönor som klämmer fram färska frukostägg. Djuren hålls skilda från B & B-ytorna, så att djurallergiker inte ska besväras. Vi hade ständigt kelkalas med hundar och katter och höll på att aldrig komma därifrån.


select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Nederländerna:

Drentsche
The International
Purmerend
Stippelberg

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.