Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Sjövägen till golfpaket i Litauen


För den som vill göra en lite annorlunda golf & kulturresa i vårt närområde tipsar vi om en utflykt med båt till Klaipeda. Bara halvtimmen från färjeläget hittar du en golfanläggning av hög internationell standard och hotellet med samma namn inne i Gamla Stan är ett av de trevligaste vi bott på. För den som ska till kontinenten går det utmärkt att fortsätta med båt till Tyskland.

DFDS Seaways kör rutten Karlshamn-Klaipeda – och vidare till tyska Kiel; det här gav oss chansen att göra ett strandhugg för golf i Litauen på vår väg från Sverige till Tyskland för det årliga ölinköpet. Det går även att göra inköpen i Litauen, då ligger priserna något högre än i Tyskland men fortfarande betydligt lägre än på Systembolaget. Ölen här är precis lika bra som den du hittar i Tyskland.

 Det är inga långa avstånd mellan färjeläget, stadskärnan och golfbanan så det går utmärkt att göra resan utan bil och istället använda taxi – hotellet hjälper dig att styra upp detta. Om du tar med dig bilen ska du se till att få med dig registreringsbeviset, annars kan det bli böter om du blir stoppad. Är ditt fordon lastbilsregistrerat måste du även köpa ett speciellt vägskattemärke på plats i Litauen, utan kan det bli dryga böter.

 

Ankomst till Klaipeda med båten från Karlshamn.


Att checka in med bil i Karlshamn tog sin tid i krypfartskö. Vår gissning är att du ska checka in så sent som möjligt för att slippa den värsta kön. Incheckningen för resan Klaipeda-Kiel gick betydligt smidigare. När du rullar ombord på de här båtarna, som tar många lastbilar, är det bra att ha en förare som är duktig på fickparkering bakom ratten, för det är en del trixande att få in personbilarna i utrymmet längst ner i båtarna. Upp till hytterna är det rejält med trappor, så lämna det mesta bagaget i bilen. Hytterna och de allmänna passagerarutrymmena på båtarna är trevliga och fräscha och maten är bra och prisvärd.

 Klaipeda är en trevlig stad med mer av vardagsliv än utpräglade turistorter som Vilnius, Riga och Tallinn och lämpar sig utmärkt att flanera i, eller så slår du dank på någon trevlig uteservering och spanar in folklivet – mat och dryck är betydligt billigare än hemma. För den som har tid rekommenderas också en utflykt till Kuriska näset, den långsmala landtunga som ligger som en tio mil lång vågbrytare utanför den litauiska och den ryska exklaven Kaliningrads kust. Området är uppsatt på Unescos världsarvslista för sina sanddyner och fiskebyar. Båten från Klaipeda tar bara tio minuter. För den som vill shoppa ligger det ett stort köpcentrum mellan färjeläget och centrum. Av oklara skäl har det döpts till Akropolis, vilket låter som rena grekiskan. De allmänna toaletterna här bjuder på nattklubbsstämning med sitt fluorescerande ljus.

 När det gäller hotellboende hittar du mycket bra priser på nätet. Vi valde att testa National Hotel, inne i Gamla Stan. Hotellet har utmärkta vitsord på Tripadvisor och har dessutom samma ägare som golfbanan utanför stan. Personalen är oerhört trevlig och rummen är rymliga med stora badrum med badkar. Trådlöst Internet ingår och många tv-kanaler, bl.a. Viasat Golf, SVT 1 och NRK. Frukostmatsalen är mycket trevlig och maten bra. Säker parkering erbjuds för en liten kostnad. I hotellet finns även puben The Fat Cat där vi fastnade åtskilliga timmar – utmärkt veteöl, trevlig personal och bra mat. Allt sammantaget är det här ett av de trevligaste hotell vi bott på genom åren och läget kan inte vara bättre.

 


Golfanläggningen utanför Klaipeda heter National Golf Resort och slog upp portarna 2009. Räkna ca 20 min körning från centrum. Redan när du rullar in på området inser du att man öppnat stora plånboken – faciliteterna är förstklassiga. Från uteserveringen har du en upphöjd vy över hela hål nio, ett par fem dogleg med mycket vatten i spel, och 18, med en ö-green formad efter Litauens konturer.

 

 Avslutningshålet, ett kort par fyra med en green i form av Litauens konturer.

 
Banan ligger helt ostörd av bebyggelse och ut-9 och in-9 skiljer sig rejält. Har du som oss en driver med ständigt skakig dagsform kommer första nio dra ner byxorna på dig rejält. För att det inte ska bli för mycket bolletande har klubben satt ut röda pinnar längs många diken och buskage.

 Sista nio är betydligt beskedligare och vi hade gärna sett att de vänt på slingorna, så att man fick de svårare hålen mot slutet, när man förhoppningsvis blivit lite varm i kläderna. Då hade man också fått avslutningshålet precis framför klubbhusserveringen. Samtidigt förstår vi hur de resonerar, för det nuvarande avslutningshålet är väl i paritet med 17:e på TPC Sawgrass när det gäller att sätta skräck i medelgolfaren. Precis som på Blue Canyon i Thailand ska du som nämnts landa bollen på en ö-green i form av landets konturer. Här handlar det om ett kort par fyra, så det gäller även att få till ett utslag av lämplig längd. När vi väl skulle skyffla upp bollen på greenen insåg vi att Litauen inte är så stort som vi önskat och att chansen till greenträff hade varit större med Sovjetunionen intakt.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Klaipeda:

National

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.