Vi har testat de bästa banorna runt Helsingfors
Vi har testat sex banor inom halvtimmens körning från centrala Helsingfors och tre lite längre norrut, väl värda resan. Vi har också testat fyra boenden, varav ett erbjöd ett förstklassigt golfpaket som inte kostade mycket mer än bara greenfeen på en av Finlands absolut bästa banor.
För att ta dig till Helsingfors är båten från Stockholm det absolut bästa färdsättet. Utöver att du anländer utvilad på morgonen får du världens vackraste skärgård på köpet. Vi åkte med Tallink Silja som kör dagligen 16.45 från Stockholm och ankommer Helsingfors 09.55 dagen efter. Från Helsingfors går båten dagligen 17.00, i Stockholm 09.30 dagen därpå. För bästa priserna på överfarten ska du vara lite flexibel med dina resdatum.
Kytäjä North West. Tempelplatsens kyrka, insprängd i berget i centrala Helsingfors. Pickala Seaside.
När det gäller populära avgångar, som under helger och i semestertider, ska du boka så tidigt som möjligt för att få de mest attraktiva hytterna till bästa priserna. Du betalar samma pris för bilen och en fyrbädds-hytt oavsett om ni är två eller fyra personer som reser – ni kan alltså halvera priset för överfarten per person om ni är fyra istället för två. Trådlöst gratis Internet finns ombord i de allmänna utrymmena.
Insegling till Helsingfors på Silja Serenade, även bilden längst upp.
Vi valde att uppgradera till en A-hytt, vilket gav oss havsutsikt högt upp i båten och en hytt med lite mer svängrum. Dessutom fanns det en tv i hytten som kvällstid visade golf. När det gäller maten finns det flera restauranger. Merparten ligger vid ”Promenaden”, ett nästan surrealistiskt promenadstråk mitt i båten. När du väl sätter dig till bords inser du återigen att du är på en båt. Vid vackert väder har du bästa utsikten på soldäck högst upp i båten. Vid sämre väderlek har du fina vyer framåt från en bar lite undangömd längst fram i båten på däck 8. Bubbelpoolerna på soldäck är inglasade och funkar i alla väder.
Inte en shoppinggalleria utan ”Promenaden” på Silja Serenade samt en av flera restauranger strax innan de öppnar.
Gällande frukosten, när vi är som mest stingsliga, kan det – om det är mycket folk på båten – bli lite stressigt. Här är vårt tips, om du äter buffén, att leta dig längst fram i lokalen där det finns en lite mindre buffé uppdukad. Lugnaste frukostupplevelsen får du om du istället för buffén går och käkar på kaféet vid Promenaden.
Linna, med mycket prisvärt golfpaket. Nedan: Vuosaari/Nordsjö, med riktig linkskänsla.
När det gäller vilka banor du ska satsa på runt huvudstaden är det lite av ett gytter. Hemsidorna är skrivna på finska och det är ju helt obegripligt. Användarrecensioner är svåra att ta på allvar numera när alla är inne och skriver upp sina egna banor.
Utöver ranking gick vi på vad finska golfare som spelat mycket runt sin huvudstad tipsat oss om. Vi fick också tag i en lista där finska Golfpiste hade låtit sina läsare ranka banor efter ett antal olika kriterier, inte minst hur vackra de upplevs (inte oväsentligt för oss som har svingar som inte erbjuder några estetiska kvaliteter). När det gäller golfbilarna i Finland upplevde vi att flertalet av dem var betydligt snabbare än våra svenska, helt klart värnar man sina rallytraditioner.
Hirsala, blandning av skogs- och parkbana, vi testade golfpaketet.
Med sju hela speldagar och två anläggningar som hade 36 respektive 54 hål bestämde vi oss för att vi skulle hinna med nio banor. Sex av banorna ligger inom ca 30 minuters körning från centrala Helsingfors och funkar alltså med taxi om du bara ska spela några enstaka rundor. En anledning till att använda taxi istället för egen bil kan vara att det är dyrt att parkera bilen i Helsingfors.
Kytäjä South East samt Pickala Forest. Nedan: Tapiola, lätt att nå med taxi.
När det gäller hotellen inne i Helsingfors är de som regel rejält billigare i juli jämfört med när alla är på jobbet (dock är det lika dyrt att parkera bilen). Eftersom vi bodde i stan i två omgångar valde vi att testa två olika hotell, båda i centrala Helsingfors och med gångavstånd till det mesta.
Radisson Blu Seaside Hotel ligger i den sydvästra delen av innerstan och det gör att du snabbt kommer ut till alla golfbanor runt Espoo väster om huvudstaden. Det här hotellet lämpar sig för dig som vill ha en lite lugnare miljö. Hotellet har eget garage runt hörnet och med hiss upp till reception och rum.
Serveringsutrymme i receptionsdelen på Radisson. Nedan: vårt rum och frukosten.
Det finns rum av flera typer. Vi hamnade i ett standardrum med stora fönsterpartier mot den hamn varifrån båten till Estland avgår. Sängen var absolut förstklassig, från resår till kuddar och täcken. Frukosten sätter igång redan vid 06.30.
Original Sokos Hotel Presidentti ligger så centralt du kan komma i Helsingfors, granne med det stora shoppingcentrumet Kamppi. Trots detta är det inga problem att ta sig hit med bil, och hotellet har en egen parkering i det stora publika garaget vars nerfart ligger vägg-i-vägg.
Även på Presidentti var frukosten igång 06.30. Färgglad reception. Nedan: vårt Superior King by Ivana Helsinki-rum.
Flera rum på hotellet har tillägget ”by Ivana Helsinki”. Dessa rum är individuellt designade av en lokal konstnär och ska ge dig som gäst en mer personlig upplevelse av Finland. Vi valde inte bara att lägga till lite för att få ett sådant rum utan uppgraderade också från Standard till Superior. Det gav oss ett extremt ljust hörnrum med utsikt mot de centrala delarna av huvudstaden. Även här var sängarna mycket sköna.
Så till själva golfen. Vi började norrut, där du hittar de två anläggningarna som ständigt tampas om att rankas som Finlands bästa golfanläggning. Runt 80 minuters körning rakt norrut från Helsingfors, utanför Tavastehus (Hämeenlinna) med sin välkända borg, hittar du Linna, alltid rankad som en av Finlands absolut bästa banor.
Linna hål 9, sett från klubbhuset.
Tillsammans med Hotell Vanajanlinna inom området erbjöds här ett förstklassigt golfpaket bestående av del i standard dubbelrum, frukost och greenfee till ett pris som var bara marginellt dyrare än enbart greenfeen. Hotellet har en chattservice på sin hemsida som funkar utmärkt på engelska – kolla vad som gäller för dagen där.
Slottet, badet vid stora bastun samt frukostserveringen på slottet (vi kunde även äta middagen på slottet, eller i klubbhuset).
Vill du bo i själva slottet behöver du uppgradera till ett Superior dubbelrum. Då det var fullt med bröllopsgäster på hotellet när vi dök upp uppgraderade vi till en "Club Lounge". Dessa ligger i klubbhuset, några minuters promenad från slottet, och är i två plan. Där nere fanns ett vardagsrum och köksfaciliteter samt ett badrum. Upp för spiraltrappan fanns ett sovrum, badrum och en liten bastu.
Klubbhuset där vi bodde en trappa upp. Vårt vardagsrum med trappa upp till sovrummet. Vår bastu.
Linna erbjuder en omväxlande layout där de flesta hål ligger väl separerade från varandra. Vatten är bara i spel på tre hål, istället är det de välplacerade och djupa bunkrarna som kan ställa till det – här premieras den som planerar sina slaglängder. Semiruffen var mycket tät under vårt besök och straffade allt utanför fairway.
De första åtta hålen är ganska snälla mot den som likt oss har dålig styrning i sidled. På hål 9, som är något av signaturhål, blir det tuffare, med bunkrar att undvika från tee och inspel över vatten. Låghcpare kan utmana sig själva från backtee – då får man 6 624 meter att bita i. Det är ofta företagstävlingar på Linna, så kolla vad som gäller innan du dyker upp
Kytäjä ligger timmen norrut från Helsingfors och här finns två riktigt bra banor och ett mycket fräscht klubbhus med vyer mot sjön från uteserveringen. För sällskap som vill bo vid banorna erbjuds lägenheter.
Klubbhuset är mycket fräscht, men inte utan faror.
Banorna heter South East och North West, den förstnämnda är mer eller mindre alltid rankad topp-två i landet, så vi började på NW för att spara det bästa till sist. Det här är en riktigt kul och varierad layout, med mycket bra bunkerområden som tvingar dig att tänka till inför varje slag. Redan på öppningshålet är det dags att bestämma dig för hur mycket vatten du vågar sätta i spel från tee.
Första nio ligger flertalet hål utspridda på ett område där man skapat onduleringar i landskapet med bulldozers, inte olikt hur man numera bygger moderna linksbanor. Sista nio är helt annorlunda, med flera av anläggningens bästa hål, med högt belägna tees. Oavsett vilken tee du lirar från ska du gå upp och kika från backtee på hål 17 – du ser en rejäl portion av Finland härifrån.
Sammantaget blev vår låg- såväl som höghcpare stormförtjusta i North West. För den bättre golfaren har många hål risk/reward-inslag och för högcparen finns det alltid säkrare vägar framåt. Första nio är inga problem att gå medan in-nio kräver lite flås.
Så till South East, där vi nu peggade upp med skyhöga förväntningar. Även här är det ett öppningshål som inte är okomplicerat, med högt belägna tees och vatten längs vänstersidan. Första nio är rejält kuperade och med en del transportsträckor mellan hålen. Om du som oss spelar båda banorna samma dag rekommenderar vi att lira den här sist och med bil (de har gps).
Sista nio är helt platta och flera av dem stryker längs sjökanten. Självklart är det här en mycket bra bana men vår favorit var utan tvekan North West, för att flera av anläggningens roligaste hål finns där.
Så till banorna som ligger närmare Helsingfors. Vi börjar västerut, där det ligger många banor runt Espoo. Hirsala med 18 hål hittar du halvtimmen västerut från Helsingfors. För den som vill bo i närheten erbjuder klubben tillsammans med Långvik Congress Wellness Hotel sju minuter bort ett golfpaket. Det här är ett populärt konferenshotell vacker beläget vid en sjö. De knappt 100 rummen har samma tema som utsikten från dem: skog eller sjö. Maten var, som sig bör på ett konferenshotell, mycket bra. Under vårt besök i juli var det inte många konferensgäster här men desto fler turister.
Vårt rum med sjö-tema, bilden är tagen via spegeln så du får tänka till lite. Poolen. Restaurangen kvällstid.
Hirsala inleder med elva hål av skogskaraktär där det gäller att ha någorlunda styrning på bollen i sidled. Sedan blir det mer av parkbana, med en hel del vatten i spel på hål 15-17. Vi rekommenderar att du får med dig en banguide, skulle du missa detta hittar du små bilder av layouten och måtten på stolparna vid varje tee. Från den upphöjda klubbhusserveringen har du utsikt mot 18:e green och några fairways.
Mycket fräscht klubbhus på Hirsala.
Pickala ligger dryga halvtimmen rakt västerut från huvudstaden och erbjuder hela tre 18-hålare: Forest, Seaside och Park. Spelar du bara en bana är det Forest som gäller, med Seaside som god tvåa. Park kändes lite väl småputtrig i jämförelse. Med tre 18-hålare är det alltid liv och rörelse runt restaurangen. Har du en Audi kan du via sponsorskyltar parkera riktigt bra. Vi hittade ingen prioriterad parkering för vår 15 år gamla Opel med skärmrost.
Restaurangen och övningsgreenen på Pickala. Kiosken ute på banan.
Vi började på Forest, som inleder med ett fint dogleg med högt belägna tees. Sedan blir det lite transportsträcka några hål. Från hål 8 börjar banan göra skäl för namnet och efter kiosken erbjuder de sista nio en helt ostörd naturupplevelse där layouten gör en stor cirkel längs anläggningens ytterområde. Här finns flera riktigt fina hål. Alla medlemmar vi pratade med höll det här som Pickalas bästa bana.
Seaside tyckte vi också mycket om. Även här är det sista nio som gett banan dess namn; från alla hål här ser du vattnet. Första nio hade inte så mycket seasidekaraktär under vårt besök, men det ska klubben nu ha åtgärdat genom att anlägga fler vattendrag. Flera hål är tekniskt kul även på denna slinga och sammantaget är det inget snack om att du ska satsa även på denna bana.
Park är den äldsta banan och favoriseras av medlemmarna (av i vanlig ordning diffusa skäl, men vi gissar att det är för att den är lättast att scora på), vilket ökar chansen att det inte blir kö på Forest och Seaside. Även om vi tycker att Park är Pickalas klart svagaste kort finns det några intressanta hål på in-9. För höghcpare är det här den mest lättnavigerade layouten, bortsett från hål 17 som bryter mönstret genom att vara smalt och straffa allt som missar fairway. Park är den bana som kan spelas klart längst, 6 651 meter.
Tapiola kvarten nordväst om Helsingfors är en modern anläggning med fräscht klubbhus med glasväggar som ger dig överblick mot banan. Området tjänstgjorde tidigare som soptipp. Med schaktmaskiner har man skapat en hel del onduleringar och tillsammans med de mycket fina bunkerområdena erbjuder banan en betydligt roligare runda än man först tror när man närmar sig anläggningen.
Klubbhuset till vänster om 18:e green på Tapiola.
Vuosaari/Nordsjö ligger strax öster om Helsingfors, granne med Finlands största hamn och ett kafferosteri – med vinden från rätt håll luktar det kaffe under rundan. Även här har man nyttjat en gammal soptipp, i det här fallet var det byggavfall som dumpades.
Vi fick faktiskt genuin linkskänsla här, med hårda lättrullade fairways inramade av rödsvingelgräs och djupa tvärtorvade bunkrar som verkligen straffar den som hamnar i dem. Svingelgräset är inga problem att slå från, däremot finns det längre bort från fairway ofta tjockare gräs att hamna i, så håll koll på bollen. Ska du slå snett är vårt tips att göra det rejält, så att du förhoppningsvis hamnar på en intilliggande fairway. Från klubbhusets uteservering har du uppsikt mot tee 1 och 10 samt green 9 och 18. En prisvärd lunchbuffé serveras ända fram till kl 17.