Rustikt och genuint på södra Korsika
Vi har testat de två bra banorna på Korsika: en 18-hålare med flera spektakulära hål längs vattnet och en 12-hålare som genom ett okonventionellt grepp även kan spelas som åtta olika 9-hålare. Vi testade också ett boende som lockar celebriteter från hela världen – och där vi tvingades dela säng med förre franske presidenten Sarkozy.
Korsika är den nordliga av de två större öar som ligger väster om Italien (den andra är italienska Sardinien). Enligt de fakta som finns på nätet ska ön vara nästan tre gånger så stor som Gotland, vilket inte kartorna ger sken av. Historiskt är Korsika mest känd som födelseplatsen för Napoleon Bonaparte, den lille killen med handen innanför västen. Det var först på 2000-talet som turismen satte fart, med satsningar på semesteranläggningar och vandringsleder i större skala. Landskapet är mycket varierat och det går faktiskt att åka skidor nerför här några månader om året.
Avslutningshålet på Murtoli Golf Links. Längst upp: utsikten från vårt hus inne på Domaine de Murtoli.
För att ta dig till ön är det båt från franska fastlandet eller Italien som gäller, eller så kan du flyga. Det finns tre flygplatser på Korsika och det är den i Figari i söder som du ska satsa på, härifrån har du båda banorna inom halvtimmens körning. Air Corsica flyger från Paris och Nice, i det senare fallet är det en resa på knappa timmen med propellerplan. Från luften såg vi många snötäckta berg.
Flyget från Nice har landat i Figari på södra Korsika. Nedan: korthål från backtee på Sperone.
Bästa tiden för golfare att besöka Korsika är oktober-november. Då är banorna som bäst samtidigt som du slipper högsäsongspriserna. Under vintermånaderna finns alltid risken för regn. Vi var där i början av april och skickmässigt hade banorna inte riktigt hunnit återhämta sig efter en hel del regn i mars, däremot var vädret fantastiskt skönt.
Knappa halvtimmen västerut från flygplatsen i Figari ligger ett mycket annorlunda boende. Första intrycket av Domaine de Murtoli är att det är svårt att hitta fram till. Inga skyltar och en infart från stora vägen som inte är mycket mer än en breddad kostig (du ska svänga in vänster om Auberge de Coralli).
Vår större grupp var inkvarterad i huset som gick under namnet "A Liccia". Här bor förre franske presidenten Nicolas Sarkozy regelbundet med frugan Carla Bruni. Nedan: de av oss som inte fick plats i huvudbyggnadens tre sovrum inkvarterades i ett annex med två sovrum.
Domaine de Murtoli erbjuder 19 gästhus av olika storlekar utspridda på 2 500 hektar. Gästerna är därmed garanterade avskildhet, vilket i kombination med en mycket hög servicenivå lockar till sig celebriteter från hela världen – och oss. På hemsidan hittar du en presentation av varje hus, med filmsekvenser som även visar dem från luften.
Efter att vi checkat in i den lilla receptionen och släppts innanför grindarna hade vi 20 minuters körning på skraltiga vägar till vårt hus och under färden hann vi bli rejält skeptiska till hela projektet. Väl framme återvände entusiasmen. Huset, tomten, miljön – hela klabbet var i paritet med det absolut bästa du kan hitta i Toscana.
Det rustika köket, med all möjlig modern utrustning väl undangömd. Utöver en pool hade vi en stor grillplats och ett turkiskt bad att sysselsätta oss med på vår tomt. Nedan: "Sviten" i "A Liccia", där du har chansen att "dela säng" med en tidigare fransk president.
Trots att husen på Domaine de Murtoli inte alls är så gamla känns det som att de stått där i några evigheter. Den här passionen för autenticitet hittar man nästan bara i familjeprojekt och här är det familjen Canarelli som varit i farten. Under vår tredagarsvistelse sprang vi på makarna Paul och Valérie ett antal gånger och du får leta rejält för att hitta trevligare och mer älskvärda människor – vilket säkert också är en stor anledning till att hela konceptet funkar så väl (maj-oktober är Domaine de Murtoli fullbokat, år efter år).
Prislappen för att bo här är rejält tilltagen, men det finns paket med flyg från Nice, hyrbil, boende och golf (med spel på båda banorna) som är hanterbara även för oss vanliga löneslavar. Juli-augusti ska du undvika, om du inte vill inteckna huset och barnen.
Några av husen har strandtomt.
En hel del kändisar lockas till Domaine de Murtoli för chansen att slippa uppmärksamhet (inte heller vi upplevde några problem med paparazzis). Som gäst förväntas du hålla dig lugn och sansad, framfusighet är något som inte uppskattas här och man har mer eller mindre svartlistat två nationaliteter som inte anses kunna uppföra sig – de flesta som varit ute och rest kan nog gissa en av dem.
Är ni bara två som reser är det lilla huset "Tiria" ett fint alternativ, med en liten pool med utsikt mot bergen, havet och golfbanan.
Domaine de Murtolis golfbana håller bra kvalitet men lyfts ändå fram som ett komplement till vad som primärt erbjuds på anläggningen. Det som vi golfare skulle kalla klubbhuset går under namnet ”Farmen”. Miljön här är allt du drömt våta drömmar om när det gäller aftergolf med karaktär.
”Farmen” stod klar så sent som 2014 och det känns helt ofattbart att allt faktiskt är så nytt, även om det skapats med gamla material. Vi synade massor av detaljer ner till minsta gångjärn utan att kunna hitta några som helst svaga punkter i hur man återskapat en autentisk miljö.
Namnet på banan, Murtoli Golf Links, är mest en bekräftelse på att det gått inflation i hur links-begreppet används, i varje fall hittade vi inget linksigt, varken layout- eller underlagsmässigt. Någon direkt vattenkontakt erbjöd heller inte rundan, men däremot vyer mot såväl havet som snötäckta toppar. Designen, skapad av Kyle Phillips (som gjort PGA National-banorna utanför Malmö), är trevlig och erbjuder bra med marginaler för dem som likt oss inte spelar med titthålskirurgisk precision i slagen.
Mest gillade vi det innovativa upplägget där man till vardags kan pressa fram åtta olika 9-hålare och som mest en 12-hålare. Detta är möjligt genom att man inte bara alternerar från vilka tees man spelar utan också mot vilka greener. Scorekortet du får berättar vad som gäller för dagen. Banan spelas bara undantagsvis som en 12-hålare, för att några hål då korsar varandra och ökar risken för att sådana som oss ställer till det ännu mer.
Med spel mot olika greener krävs också en uppsättning olika teeskyltar.
Många svenska golfare har redan upptäckt Sperone på Korsikas sydligaste spets, inte långt från den spektakulärt vackra lilla staden Bonifacio. Klubbhuset är modernt och fräscht och från den trevliga klubbhusverandan har du fina vyer mot havet och Sardinien.
Signaturhålet från backtee och från green, med backtees längst ut på udden. Två fotona nedan visar hål 10, dogleg vänster, med tees inzoomad.
Spelar du normalt från gul tee hemma kan det finnas skäl att flytta bak till vit tee, då får du 5 917 meter, par 72 (från gul/röd är det 5 417/4 318 meter). Första nio har några riktigt kul och småtrixiga hål. På hål 6 och 8 ska du ha koll på framförvarande boll, det är några svackor de kan försvinna i för att sedan dyka upp på fairway precis när du skickat iväg din projektil. Sista nio erbjuder några rejält spektakulära hål längs det dramatiska kustlandskapet.