Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfvecka runt Oslo

 

Vi har testat flera av de bästa banorna och två strategiskt belägna hotell runt huvudstaden.

 

Bästa tiden att besöka Oslo är under sommarsemestern, då hotellen har lägre priser alla dagar i veckan och du ofta kan spela för vardagsgreenfee även på helgerna. Flera klubbar har också specialare på greenfeen för att fylla upp när många medlemmar är bortresta, ibland är dessa annonserade på hemsidan men inte alltid. Åker du hit andra perioder är hotellen betydligt billigare under helgerna än vardagar, och även om du då åker på helg-greenfee lär du komma billigare undan totalt. När det gäller vägtullarna runt Oslo funkar det som i Sverige: bara kör på så dimper fakturan så småningom ner i brevlådan.

 

Oslo GK med Holmenkollens stora hopptorn som överblickar. Längst upp: vår utsände på Scandic Holmenkollen Park, med Oslo för sina fötter och iförd svensk lågprishatt.

 

Vi hann under en knapp vecka testa sju banor: några för att de alltid är topprankade, andra för att lokala golfare hade tipsat oss om dem. Två strategiskt belägna hotell testade vi också, från båda når du samtliga testade banor utom en inom 30 minuters körning. Utöver golfen ska du naturligtvis titta runt på stan. Karl Johans, Oslos kända gågata, är som Drottninggatan i Stockholm och kommer inte att lämna dig med outplånliga semesterminnen.

 

Vigelandsparken. Nedan: Holmenkollens berömda stora backe.

 

Det kanske Vigelandsparken däremot gör. Parken är skulptören Gustav Vigelands livsverk och tar dig på en smått fantastisk resa genom människans födsel, uppväxt och åldrande. Ju mer påläst du är inför besöket desto mer kommer du att uppskatta Vigelands skulptur-berättande. Operahuset är också väl värt ett besök.

 

Operahuset i Oslo, kanske inte lika berömt som ett annat norskbyggt operahus (det i Sydney), men väl värt ett besök.

 

Oslo GK/Bogstad ligger strax väster om staden, precis nedanför Holmenkollen. Här hittar du enligt de flesta Norges bästa bana, oavsett vad rankingen säger. Förklaringen är att man 2008 stängde helt och byggde om tees, fairways och greener till en rejäl summa norska miljoner. Med all senaste teknik erbjuds du nu ett underlag som är förstklassigt, så länge du håller dig på de tänkta spelytorna. Klubbhuset ska så småningom också få sig en ansiktslyftning, men vi tycker att det är charmigt på ett småskaligt sätt – och från serveringen har du fantastiskt utsikt mot banan och sjön Bogstad.

 

 

Visuellt påminner hela anläggningen en del om Ullna utanför Stockholm, men layouten är mer kuperad här. Hål 13-16 löper längs vattenkanten och är mycket fina. 14, ett par 4 dogleg vänster, har så mycket risk/reward-inslag du kan begära – från tee kan du gena över vattnet rakt upp på green, men det kräver nerver av stål eller att du ligger hopplöst efter i matchen och känner dig desperat. Det finns gott om lock på alla hål som visar avstånd till framkant och centrum av green.

 

 

Det är inte bra skyltat till klubben. Om du har infarten till Bogstad camping på din högra sida ska du köra rakt fram i korsningen och så ligger infarten till klubben direkt till höger.

 

 

Inte långt från Oslo GK ligger Haga, en 27-hålsanläggning som inte var i bra skick under vårt besök. Orsaken är enligt lokala golfare att de hade för bråttom när de byggde anläggningen och slarvade med dräneringen. Håll oss gärna uppdaterade.

 

  

Scandic Holmenkollen Park ligger i direkt anslutning till Norges mest kända turistattraktion, klassiska Holmenkollen med skidstadion och backhoppningstorn. Från hotellet har du magnifik utsikt över Oslo 350 höjdmeter längre ner och Oslo GK inom bara några minuters körning. In till centrum är det knappa milen och bästa sättet att ta sig dit är med spårvagnen (då slipper du betala för dyr parkering). Holmenkollens station ligger bara några minuters promenad från hotellet, tågresan in till centrum av Oslo tar 25 minuter. Du köper biljett i automat på plattformen och validerar den innan du går ombord – så enkelt att man undrar hur Stockholms Lokaltrafik tänker, om alls.

 

Holmenkollen Park natt- och dagtid. Hotellets äldsta delar är från slutet av 1800-talet och byggda i ”norsk drakstil”.

 

Bäst panoramavy får du om du bokar ett av de rum som ligger med förstklassig utsikt mot delar av Oslo och inloppet mot stan, men även om du bokar de billigaste rummen har du fantastiskt utsikt från framsidan av hotellet och serveringarna utom- och inomhus. Frukosten är omfångsrik och det finns även en sådan där spansk apelsinpresskarusell. Det finns betalparkering i direkt anslutning till hotellet och gratis parkering några minuter nerför backen, mitt mot hopptornet (många husbilar står här över natten så det borde vara säkert).

 

Vi valde att uppgradera till en juniorsvit med förstklassig utsikt även från ett vardagsrum.

 

Lite längre bort från Oslo, dryga timmens körning åt sydväst, hittar du Kongsberg. Från i princip ingenstans sköt banan in sig på en fjärdeplats i Golf Digest ranking över Norges bästa banor 2016. Klubben erbjuder en mycket avslappnad atmosfär, med trevlig personal och fräscha faciliteter. Gillar du att stå och veva på rangen är den mycket fin här.

 

Hälsa på mig, hälsa på mig, hälsa på mig...

 

Det vi framförallt gillade med rundan här är att den bjuder på en helt ostörd naturupplevelse. Teeskyltarna ger inte mycket information så ser till att få med dig en banguide. Vatten är i spel på några hål, men framförallt är det bunkrar du behöver navigera runt. Layouten är ganska flack och lätt att gå, dock med undantag av hål 12, ett par 5 som spelas uppför hela vägen. Innan du ger dig på denna alpina strapats kan du samla kraft hos några extremt sällskapliga får som hänger på vänster sida av 12:ans tees.

 

Efter rundan kan du bemöta besvärade frågor om din prestation med "inga birdies men en aborre".
 

Sammantaget erbjuder Kongsberg en riktigt fin och avslappnad naturupplevelse, så avslappnad att man satt ut några kastspön vid 8:ans tees för den som ville pausa från golfrundan. Vi testade några minuter men helt klart hade vi lika lite talang för kastande som svingande. Banan kan spelas upp till 6 223 meter. Greenerna var under vårt besök nydressade så vi hade svårt att bedöma dessa och hade därför också svårt att få vettiga foton av dem. 

 

 

Efter några nätter vid Holmenkollen omgrupperade vi till Quality Hotel Olavsgaard 20 min nordost om Oslo och halvvägs till Gardermoen flygplats – du når båda smidigt med buss från bussterminalen som ligger granne med hotellet. Med det strategiska läget och hela 176 rum satsar Olavsgaard stort på konferenser, vilket innebär att det finns mycket bra faciliteter och oftast bra erbjudanden utanför arbetsdagarna.

 

 

För den som vill läsa fysiska böcker finns här också 25 000 sådana att förkovra sig i – ett sätt för hotellet att profilera sig när det gäller kunskap/konferens och en del av hotelldesignen. Parkeringen är gratis. Frukosten var förstklassig, till omfång såväl som kvalitet.

 

Hotellet är mycket fräscht rakt igenom och vårt dubbelrum var rymligt med skrivbord och snedtak. Sängen var bäddad på ett mycket annorlunda och stilfullt sätt. När du kommer in i rummet projiceras en skrift på golvet som hälsar välkommen.

 

Hauger ligger bara några minuters körning från Hotel Olavsgaard. Direkt när du anländer till klubbhuset, som ligger upphöjt med utsikt mot stora delar av banan, inser du att du inte kommer att bli besviken. Banan ligger på böljande terräng, oftast spelar du i svagt nerförs- eller uppförslut. Någon gång kan det vara på skrå, men inte så att det stör. På några hål kan det vara läge att ha koll så att bollen framför inte befinner sig i en svacka framför dig när du dammar iväg dina testosteron-drivar.

 

 

Banan kan spelas från fem tees och som mest får du 6 374 norska metrar att bita i. Ut-9 är vår klara favoritslinga, för att hålen här ligger mer separerade från varandra. Hål 7 (ovan) är banans signaturhål, ett korthål som kan spelas upp till knappt 200 meter och där du står högt och måste över en sjö långt där nere – har du valt att spela från någon av de bakre tees kommer du sannolikt att undra hur du tänkte.

 

 

In-9 ligger mer öppet, det är dessa du framförallt ser från klubbhuset. Dessa hål är inte heller lika kuperade, så har du klarat dig flåsmässigt första nio så grejar du 18. Banan var under vårt besök i toppkondition, hela vägen från första tee till sista green och bunkrarna var också i mycket gott skick. Maten var mycket bra och vi hade till och med råd med ölen.

 

 

Tio minuter norrut ligger Miklagard, alltid högt rankad i Norge och känd för sina fina  bunkersystem. Är du ute efter en bana i förstklassigt skick och med en ”rättvis” layout som premierar ”course management” och spelskicklighet har du kommit rätt. Lägg därtill mycket snabba greener. Har du däremot kommit för att uppleva vacker natur är det mer tveksamt – för även om det naturligtvis finns estetiska inslag i layouten handlar Miklagard framförallt om golfen som prestation, inte som upplevelse.

 

 

Första intrycket för besökare är att klubbhusmiljön är mycket lågmäld. Klubbhuset (ovan) är en förhållandevis liten timrad historia med grästak, helt i linje med klubbens intentioner att förvalta områdets historiska traditioner från vikingatiden. Uteserveringen ligger på baksidan mot 18:e green, vilket ger skydd för ljudet från den närbelägna vägen. Du hör denna på de inledande hålen men när du kommer längre ut på banan är det mer ostört. 

 

 

Layouten är öppen och böljande. Även om det finns några rejäla uppförslut ska det inte vara några problem att gå med normalkondis. Om ruffen är nerklippt ska snedslag inte vålla dig några större problem, istället gäller det att planera slagen runt bunkrarna. Vatten är egentligen bara rejält i spel på tre hål. Bästa hålet är 16, ett långt par 5 med klara risk/reward-inslag hela vägen från tee till green och där din nivå av vattenskräck kan hjälpa/stjälpa dig  i matchspel. Goda nyheter för längd-fetischister är att banan går att lira upp till hela 6 768 meter. Blåser det, som det ofta gör här, blir det en hel del att bita i.

 

 

I närheten hittar du också Gjerdrum, en 9-hålare fullängd som var riktigt fin fram till att flera hål försvann i det stora lerraset i slutet av 2020. Klubben var hyfsat snabbt igång med sex hål och är nu återigen en 9-hålare. Tre av hålen är helt nya jämfört med när vi var där och testade.

 

 

Precis som i Sverige råder det lite fördomar mot banor som inte har 18 hål och ingen norsk golfare i området vi pratade med hade testat Gjerdrum. Under vårt besök var banan riktigt fin, med bra skick på fairways och jämna och fina greener, om än inte lika snabba som på dyrare banor. Banan ligger i en dalgång och det gör att den, i varje fall när vi var där, är riktigt kuperad och kul att spela, med många högt belägna tees.

 

 

Efter raset och med de tre nya hålen spelas Gjerdrum betydligt kortare än innan, 2 205 meter som längst över nio hål, par 66. Med tanke på att andra varvet ofta är det roligaste när man besöker en ny bana, för att allt då fortfarande är fräscht men man fått lära känna layouten, tycker vi inte att du ska tveka att köra två varv här om du är i området.

 

 

Det fanns när vi var där ofta gott om utrymme i sidled för den som behövde det och vatten var i spel på ett antal hål, men bara rejält på två. Teeskyltarna var informativa och visade tydligt hur hålen såg ut, med mått till hindren. Har du vägarna förbi får du gärna höra av dig om hur banan numera funkar.

 

 

Losby ligger halvtimmen österut från Oslo och 20 minuter från Hotel Olavsgaard. Här finns en mycket fin anläggning med hotell, 27 hål golf samt chansen att testa fotbollsgolf. Banan var under vårt besök i lika fint skick som Miklagard, men med Kongsbergs ostörda naturupplevelse.  

 

Banan ligger i ett populärt naturområde och många är ute och flanerar. Losby Gård i direkt anslutning erbjuder närkontakt med djur och den här kvinnan tar dagligen en get-kompis på promenad.

 

Layouten har en hel del vatten i spel, inte minst sista nio riskerar dina sorkdödare att gå en oglamorös död till mötes. Greenerna är rejält stora och var under vårt besök i fantastiskt fint skick. Bunkrarna är fyllda med samma typ av vita marmorkross som på Bro Hof, solglasögon rekommenderas för längre vistelser. För den som spelar brett är det ofta inga problem att hitta bollen.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Oslo:

Gjerdrum

Haga

Hauger

Kongsberg

Losby

Miklagard

Oslo GK/Bogstad 

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.