Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Prisvärd golf långt ute i Atlanten

 

45 varierade hål helt utan trängsel och prisvärd greenfee. Till Azorerna åker du får att komma bort från stressgolfen. Vi har varit tillbaka för tredje gången.

 

Azorerna består av nio vulkaniska öar 150 mil rakt västerut från huvudstaden Lissabon och 390 mil innan den amerikanska ostkusten. Den största ön heter São Miguel och här finns flygplatsen, strax utanför huvudorten Ponta Delgada. Ö-gruppens främsta dragplåster för turister är grönskan, blomsterprakten och de vackra vyerna samt valsafari. För oss var det givetvis golfen.

 

Batalha C-slingan par 3. Längst upp: Furnas par 3. Nedan: Furnas öppningshålet.

 

Solresor har i många år erbjudit prisvärda golfpaket till Azorerna. Det finns också reguljärflyg, ett alternativ för den som vill vara mer flexibel både när det gäller datum och program. T.ex. kan den som bara köper flygbiljett boka in sig på olika hotell under vistelsen (se våra tips för hotellbokningar), något som passar golfare då de två banorna på huvudön São Miguel ligger en bra bit från varandra. Eftersom vi den här gången flög reguljärt valde vi att bo vid båda banorna, något som gjorde vår transportlogistik avsevärt enklare.

 

 

Bortsett från en bana på en grannö, som mest används av amerikansk militär stationerad där, finns det två banor på Azorerna, båda på huvudön São Miguel. Batalha ligger 15 min norr om Ponta Delgada, Furnas 40 min österut. Om ni inte har hyrbil är taxi ett alternativ (då slipper ni dessutom bråka om vems tur det är att stå över ölen). Priserna är fasta och rimliga. Chaffisarna kommer nästan undantagslöst att erbjuda dig att betala på tillbakavägen, för att garantera att du ringer efter just dem. Ska du till andra ställen än golfbanan kan det också löna sig att hyra taxin per timme. Alla taxichaffisar vi åkte med var mycket trevliga, ärliga och pratade bra engelska. Alla verkar också ha en doftgran hängande i backspegeln och när vi hittade en bil som luktade kola istället för billig parfym var det lätt att hålla sig till den chaffisen resten av veckan.

 

Batalha A-slingan. Nedan: Furnas.

 

Med sitt utsatta läge mitt i Atlanten är vädret en faktor att räkna med på Azorerna – oavsett årstid finns alltid risken för regnskurar (framförallt vintertid). Det här uppvägs dock av att temperaturen är relativt jämn över året, perfekt för golf. Skulle du ha otur och det regnar mycket under din vistelse är det Batalha du ska satsa på – banan är nästan alltid väldränerad och torr. Omvänt, om det är ovanligt varmt, är Furnas att föredra eftersom den ligger betydligt högre och därmed erbjuder mer svalka. Generellt gäller att Batalha är i bäst skick på vintern och Furnas på sommaren.

 

 

Bor du i Ponta Delgada och ska spela Furnas kan det vara värt att hyra bil för att lira tidig morgon och sedan använda eftermiddagen till att titta runt på ön. Hyr du hemifrån blir det billigare. Ge akt på körtiderna så att du inte biter av mer än du kan tugga. Motorvägen är numera också utbyggd längs en stor del av nordsidan av São Miguel, i övrigt är det slingriga småvägar där det tar sin tid att köra.

 

Batalha B-slingan, även bilderna nedan.

 

Batalha är den nyare av de två banorna på São Miguel och öppnade för allmänheten 1993. Här finns numera 27 hål uppdelade på slingorna A, B och C och det är aldrig några problem att komma ut. Medlemmarna väljer oftast att spela A+B, kanske för att de är de ursprungliga hålen, men säkert också för att C har ett hål som erbjuder en rejäl uppförsbacke samt två lite tveksamma dogleg-hål mot slutet. Även öppningshålet på A är tveksamt – man vet inte riktigt vad man ska göra av andraslaget. Har du begränsat med flås är A lättast att gå.

 

 

Vi tycker att du ska spela alla hålen, för att slingorna är så olika. Layouten är varierad över de 27 hålen och greenerna är snabba. Vatten är endast i spel på några få hål, svårigheterna utgörs istället av bunkrar och tät växtlighet, det senare framförallt på B-slingan där många hål verkligen har sitt eget rum. För den som sprider sina bollar – eller rättare sagt: för den som spelar med en som sprider sina bollar – kan det vara en tröst att det är gott om röda pinnar för att man ska slippa spela provisoriska bollar.

 

Bilderna ovan: A-slingan. Nedan: C-slingan.

 

Klubbhuset har utmärkta faciliteter rakt igenom, från omklädningsrum till restaurang. Menyn är av det enklare slaget men maten är helt ok – vi fastnade framförallt för fläskschnitzeln som trots att den inte såg så munter ut smalt som glass i munnen. Måndagar är utbudet i restaurangen begränsat, gäller även Furnas.

 

 

För spel på Batalha är det bäst att bo i Ponta Delgada. Vi har på senare år testat två hotell av helt olika karaktär, båda populära i Solresors utbud. Talisman är kanske det hotell med mest karaktär av alla hotell i stan. Det ligger pittoreskt i de gamla kvarteren och atmosfären känns väldigt mycket Azorerna. Samtidigt är de flesta rum små och utan balkonger och efter bara några dagar kändes det rejält instängt. Pool finns på taket och en uteservering vetter mot ett litet torg. Vårt tips är att spana in hotellet för miljön, men att bo någon annanstans. 

 

Hotel Talisman, trevligt men väl trånga rum. Nedan: Furnas.

 

Marina Atlantico ligger med utsikt mot hamn och hav i den östra delen av Ponta Delgada. Det här är ett betydligt bättre alternativ för golfare, med rum som har rejält med svängrum för bagarna. Hotellet ligger vid strandpromenaden med rymliga balkonger mot havet och från sängen kan du se en rejäl portion av Atlanten. Av någon anledning finns det en högtalare med tv-ljudet i taket på badrummet och volymen där är rejält mycket högre än i själva apparaten. Det här gör att kombinationen att en tittar på krigsfilm på tv och den andre tar ett avkopplande bad inte fungerar optimalt.

 

 

Golfbanan i Furnas erbjuder en helt ostörd naturupplevelse. Vackrast är det om du ger dig ut som daggpatrull. De första nio hålen kom till redan 1939, för att kompletteras med ytterligare nio 1992. Layouten är ganska flack och banan är lätt att ta sig fram på till fots. Här finns inte vyerna över havet som Batalha bjuder på, men för den som är här under blomningstid (det är alltid färggrant på Azorerna, men extra så april-maj) sägs det vara lika vackert som på Druids Glen.

 

 

För den som bryr sig mer om scoren än upplevelsen kan de små, ondulerade och av djupa bunkrar välbevakade greenerna ställa till det – har du en småbråkig wedge kommer du oundvikligen att stöta på problem. Längden från röd tee (5 256 meter) kan också kännas jobbig och tre par-4:or mäter drygt 400 meter från gul tee.

 

 

Eftersom banan ligger på 700 meters höjd och mer mot nordöstra delen av São Miguel är den också mer väderutsatt. Första rundan vi lirade här, över jul och nyår för ett antal år sedan, var det så dimmigt att vi slog ut åt fel håll på ett hål – något vi upptäckte först när vi börjat gå och vit tee istället för röd dök upp (kanske också säger en del om hur dåliga vi är på att använda banguiden). De andra två gångerna vi varit tillbaka har vi haft perfekt golfväder och kunnat uppskatta banan till fullo. Trycket på banan är inte värre än att hål 15 får dubblera som drivingrange (gula rangebollar), med utslagsplatser framför gul tee. Miljön kring klubbhuset är vacker, men interiört är det inte lika fint som på Batalha. Menyn är även här av det enklare slaget.

 

 

För den som vill bo i Furnas testade vi Terra Nostra Garden Hotel. Hotellets främsta dragplåster är den botaniska trådgården med sina varma källor, som sägs lindra ledbesvär och andra krämpor – dock inte slice. Hotellet har rejält tilltagna ytor och alla rum har balkonger mot trädgården. Från Terra Nostra till Furnas golfbana är det bara ca fem minuter och taxi är billigt. Funderar du på att bo en hel vecka i Furnas ska du vara medveten om att utbudet av restauranger etc i den lilla byn är begränsat.

 

 

När det gäller maten på Azorerna har det hänt mycket sedan vi var här första gången och idag kan man hitta flera restauranger med riktigt god mat, där köken inte bara förlitar sig på bra råvaror utan verkligen gör ett bra jobb vid kastrullerna. Reseledarna har koll på alla bra restauranger, så hör med dem och ni kommer att äta gott under hela vistelsen. Själva föll vi pladask för Sao Pedro i Ponta Delgado – förstklassigt till mycket anständiga priser!

 

Den botaniska trädgården. Nedan: Tvillingsjöarna.

 

För den som vill ge sig ut på valsafari gäller det att vara medveten om att det många gånger stannar vid en delfinsafari. Valarna kan vara under ytan 40 min i sträck vilket gör dem svåra att upptäcka. När det är mycket valar i vattnet kan du se dem med kikare från land. Har du aldrig sett delfiner i flock ska du definitivt göra detta, vissa operatörer erbjuder dig också att simma med dem.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Azorerna:

Batalha

Furnas

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.