Två dyra toppbanor och två bra budgetbanor
Dublins publiv lockar många och det finns gott om bra banor runt huvudstaden. Vi har testat två av landets bästa, belägna strax söder om staden. En refereras ofta till som ”Europas Augusta”.
I Wicklow strax söder om Dublin finns flera bra banor. Vi testade tre. Druids Glen är en av Europas mest kända parkbanor och en fröjd för ögat. Här bjuds du på 18 oerhört fina och tekniskt varierade hål i vad som närmast kan beskrivas som en botanisk trädgård. Finishen på greener och bunkrar var inte tipp topp under vårt besök men vi är övertygade om att det var en tillfällighet. Atmosfären är vänlig och familjär. När vi dök upp i kortbyxor och frågade om det var ok att lira i dessa tittade startern på oss och sa: ”The shorts are ok, but I don´t know about those knees”.
Druids Glen, även nedan. Längst upp: ont om pubar i Dublin är det inte gott om.
Druids Glen kallas ofta ”Europas Augusta” för sin rika fauna. Hotellet finns i anslutning till den andra banan, Druids Heath. Spelar du bara en av banorna är det inget som helst snack om saken: satsa dina pengar på Druids Glen!
Söder om Wicklow, i Brittas Bay, ligger The European, en bana som sedan den kom till i början av 90-talet utmärkt sig på flera sätt, inte minst genom att de inte spenderar en krona på marknadsföring utöver två annonser 1992 för att berätta att de öppnat. Låt er inte luras av den spartanska hemsidan, när flera internationella golftidningar för några år sedan tillsammans utsåg världens 500 bästa golfhål återfanns tre av hålen här. Banan har faktiskt två extrahål som är i spel de flesta dagarna och Tiger Woods har banrekordet på 67 slag, även efter vårt besök.
Greenfeen är saftigt dyr, men kan du tänka dig att spela under vinterhalvåret halverar du den. Alla bunkerväggar har vertikala sliprars i spelriktningen. Historien förtäljer att Prestwick i Skottland anlades längs med järnvägslinjen för att golfarna skulle kunna ta tåget dit. När järnvägsbolaget bytte sliprar kom någon på att man kunde använda de uttjänta till att stadga upp bunkrarna och förhindra erosion.
Mitt mellan de två förstnämnda banorna, i utkanten av staden med samma namn, valde vi att spela Wicklow. Läget är spektakulärt, med fantastiska vyer från varje hål. Många hål spelas på skrå men greenfeen är billig så det är inte så mycket att snacka om.
Hunter´s Hotel. Nedan: rummet som vårt kungapar sovit i flera gånger.
För den som är ute efter amorösa miljöer tipsar vi om Hunter´s Hotel i Rathnew, valt till Irlands mest romantiska hotell för ett antal år sedan. Trots sitt oansenliga yttre – eller kanske just på grund av det – har det här hotellet genom åren lockat många kända personer. Vill du sova i samma säng som vår egen kung och drottning sovit i flera gånger ska du välja rum 9 (nedan) – vi gissar att CG brukar knoppa närmast muggen. Mycket trevlig värdfamilj och en atmosfär som påminner om en svunnen tid.
En dryg timme väster om Dublin kan vi tipsa om Esker Hills. Banan förs av irländarna själva ofta fram som landets mest prisvärda. Den ligger till stor del på en stor oregelbunden kulle i ett för övrigt slätt landskap. Den mycket sympatiske och ständigt närvarande Donal Molloy har låtit bygga en fin golfbana runt sin lilla cementfabrik. Det finns bara en nackdel med denna rejält kuperade bana: det finns ingen toalett förrän efter 18 hål. ”För att hålla uppe speltempot”, skrattar Donal och blickar ut över en för dagen nästan folktom bana.