Fyra ess för linksälskare
I västra Irland har vi testat två av de mest kända (och dyraste) banorna. Två betydligt billigare imponerade minst lika mycket.
Carne (eller Belmullet som själva klubben heter och som irländarna känner banan) och Enniscrone ligger i grevskapet Mayo, i nordvästligaste delen av republiken Irland. Belöningen för att ta sig ända hit är två oerhört fina linksbanor till budgetpris.
Carne. Längst upp: de berömda klipporna vid Moher på västkusten. Nedan: Frukost på Red River Lodge.
Vi rekommenderar att bo i den lilla staden Ballina, härifrån har ni tio minuter till Enniscrone och en knapp timme till Carne. Vi bodde på Red River Lodge B&B och var mycket nöjda. På gångavstånd fanns tre pubar med riktigt bra mat och trevlig stämning.
Carne ligger mitt i – ingenstans. I dessa tider, när finansiärer knappt vågar bygga en golfbana av klass utan att integrera en massa bebyggelse att landa slicen/hooken i, är det en fröjd att besöka en golfbana av världsklass en timmes bilresa från tillstymmelsen till turistnäring. Förklaringen stavas Eddie Hackett, banarkitekten som snarare hittade banor än byggde dem. Här finns inga friserade bunkerkanter, bara 18 flaggor och en vildvuxen golfens lustgård.
Carnes signaturhål, par tre med högt belägna tees.
Självklart är det lågt tryck på banan – när vi för några år sedan dök upp en timme tidigare än vi sagt fick vi vänta den timmen på att bartendern (!) skulle komma och låsa upp klubbhuset. Banguiden var som ett litet konsumkvitto där någon ritat streck med en bläckpenna (med tanke på att banan tagit sig in på rankinglistorna lär det finnas riktiga guider numera).
I hopp om att vinden skulle lugna ner sig till styv kuling spenderade vi en timme i baren och väl på första tee har vi sällskap av ett gäng kanadensare. För ovanlighetens skull ville ingen boll gå först – alla vill se hur den oerhört kraftiga motvinden påverkar bollflykten. Svaret på det kunde jag leverera strax därpå. Min i vanliga fall ca 250-meters drive når nästan fram till fairway. Kort sagt, Carne är en fantastisk golfupplevelse! För en billig peng får du spela spelet som Gud avsåg det och är du här utanför högsäsong är det heldagsgreenfee och i det närmaste folktomt.
Enniscrone ligger några kilometer norr om Ballina. Några hål går fram och tillbaka på ett öppet fält, resten är bland det häftigaste du kan uppleva när det gäller linkslayout. Skicket var inte i topp under vårt besök, men det hoppas vi var ett undantag.
Inte långt från Shannons internationella flygplats ligger den lilla staden Lahinch och Lahinch Old Course, en av Irlands mest klassiska och högst rankade linksbanor. Problemet med ranking är att den säger hur bra en bana är när den är som bäst (inför tävlingar), inte hur den sannolikt kommer att vara när vi vanliga hackare dyker upp. Under vårt besök på Lahinch var det hårt tryck från stora amerikanska grupper av ”trofégolfare” och banan var helt klart sliten. Jämfört med de andra topprankade linksbanorna vi spelat på Irland blev vi besvikna. För många pengar förväntar vi oss en bana i kanonskick. Kanske hade vi otur – hör gärna av er om ni har andra erfarenheter.
Par 3-hålet på bilden nedan spelas blint over en kulle. Greenkeepern berättade hur caddisarna förr i tiden (?) skaffade sig extrainkomster på det här hålet. Först gav de greenfeespelare tips om vilken klubba de skulle slå ut med. Sedan sprang de och forecaddade. Spelaren slog ut och caddien kunde kort därpå berätta att det blev en hole-in-one, vilket gjorde spelaren så glad att han premierade caddien på plats.
Lite längre ner längs med kustvägen ligger Doonbeg. Utöver en linksbana av högsta klass erbjuds här ett mycket fint boende av amerikanskt ”home away from home-snitt”. Vi bodde i vad som benämns ”Links Cottages Suites”, ett hus med fyra sovrum, alla med separata bad, och gemensamt vardagsrum och kök. Allt var mycket fint, smakfullt och läckert in i minsta detalj.
Receptionen, vårt sovrum med fantastiska sängar och frukosten med utsikt mot 18:e.
Har ni råd att lägga upp för greenfeen på Doonbeg ska ni definitivt också uppleva boendet här. Servicen är oerhört bra, man känner sig snabbt som kompis med var och varannan i personalen och vi hade resans trevligaste barhäng i klubbhusrestaurangen här. Vi spanade även in de andra boendeformerna och ingen av dem kommer att göra någon besviken. Tyvärr har Donald Trump köpt Doonbeg så det är mycket möjligt att han pimpat sönder det sedan vi var där.