Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Fyra ess för linksälskare

 

I västra Irland har vi testat två av de mest kända (och dyraste) banorna. Två betydligt billigare imponerade minst lika mycket.

 

Carne (eller Belmullet som själva klubben heter och som irländarna känner banan) och Enniscrone ligger i grevskapet Mayo, i nordvästligaste delen av republiken Irland. Belöningen för att ta sig ända hit är två oerhört fina linksbanor till budgetpris.

 

CarneLängst upp: de berömda klipporna vid Moher på västkusten. Nedan: Frukost på Red River Lodge.

 

Vi rekommenderar att bo i den lilla staden Ballina, härifrån har ni tio minuter till Enniscrone och en knapp timme till Carne. Vi bodde på Red River Lodge B&B och var mycket nöjda. På gångavstånd fanns tre pubar med riktigt bra mat och trevlig stämning.

 

 

Carne ligger mitt i – ingenstans. I dessa tider, när finansiärer knappt vågar bygga en golfbana av klass utan att integrera en massa bebyggelse att landa slicen/hooken i, är det en fröjd att besöka en golfbana av världsklass en timmes bilresa från tillstymmelsen till turistnäring. Förklaringen stavas Eddie Hackett, banarkitekten som snarare hittade banor än byggde dem. Här finns inga friserade bunkerkanter, bara 18 flaggor och en vildvuxen golfens lustgård.

 

Carnes signaturhål, par tre med högt belägna tees.

 

Självklart är det lågt tryck på banan – när vi för några år sedan dök upp en timme tidigare än vi sagt fick vi vänta den timmen på att bartendern (!) skulle komma och låsa upp klubbhuset. I hopp om att vinden skulle lugna ner sig till styv kuling spenderade vi en timme i baren och väl på första tee har vi sällskap av ett gäng kanadensare. För ovanlighetens skull ville ingen boll gå först – alla vill se hur den oerhört kraftiga motvinden påverkar bollflykten. Svaret på det kunde jag leverera strax därpå. Min i vanliga fall ca 250-meters drive når nästan fram till fairway. Kort sagt, Carne är en fantastisk golfupplevelse! För en billig peng får du spela spelet som Gud avsåg det och är du här utanför högsäsong är det heldagsgreenfee och i det närmaste folktomt.

 

 

Enniscrone ligger några kilometer norr om Ballina. Några hål går fram och tillbaka på ett öppet fält, resten är bland det häftigaste du kan uppleva när det gäller linkslayout. Skicket var inte i topp under vårt besök, men det hoppas vi var ett undantag.

 
 

Inte långt från Shannons internationella flygplats ligger den lilla staden Lahinch och Lahinch Old Course, en av Irlands mest klassiska och högst rankade linksbanor. Problemet med ranking är att den säger hur bra en bana är när den är som bäst (inför tävlingar), inte hur den sannolikt kommer att vara när vi vanliga hackare dyker upp. Under vårt besök på Lahinch var det hårt tryck från stora amerikanska grupper av ”trofégolfare” och banan var helt klart sliten. Jämfört med de andra topprankade linksbanorna vi spelat på Irland blev vi besvikna. För många pengar förväntar vi oss en bana i kanonskick. Kanske hade vi otur – hör gärna av er om ni har andra erfarenheter.

 

 

Par 3-hålet på bilden nedan spelas blint over en kulle. Greenkeepern berättade hur caddisarna förr i tiden (?) skaffade sig extrainkomster på det här hålet. Först gav de greenfeespelare tips om vilken klubba de skulle slå ut med. Sedan sprang de och forecaddade. Spelaren slog ut och caddien kunde kort därpå berätta att det blev en hole-in-one, vilket gjorde spelaren så glad att han premierade caddien på plats.

 

 

Lite längre ner längs med kustvägen ligger Doonbeg. Utöver en linksbana av högsta klass erbjuds här ett mycket fint boende av amerikanskt ”home away from home-snitt”. Vi bodde i vad som benämns ”Links Cottages Suites”, ett hus med fyra sovrum, alla med separata bad, och gemensamt vardagsrum och kök. Allt var mycket fint, smakfullt och läckert in i minsta detalj. 

 

Receptionen, vårt sovrum med fantastiska sängar och frukosten med utsikt mot 18:e.

 

Har ni råd att lägga upp för greenfeen på Doonbeg ska ni definitivt också uppleva boendet här. Servicen är oerhört bra, man känner sig snabbt som kompis med var och varannan i personalen och vi hade resans trevligaste barhäng i klubbhusrestaurangen här. Vi spanade även in de andra boendeformerna och ingen av dem kommer att göra någon besviken. Tyvärr har Donald Trump köpt Doonbeg så det är mycket möjligt att han pimpat sönder det sedan vi var där.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat västra Irland:

Carne
Doonbeg
Enniscrone
Lahinch

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.