Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.Budapest i kombination med två klubbar med olika karaktär


Vi har testat de två bästa klubbarna utanför Budapest, en av absolut högsta klass och en med boende med hög mysfaktor. Som framgår av vår klädsel hade vi otur med ett rejält lågtryck våra två golfdagar, normalt är det fint och varmt väder i slutet av september. Vi har också testat ett annorlunda hotell inne i centrala Budapest.

Budapest är något större än Stockholm och uppdelad i Buda (väster om floden Donau) och Pest (öster om floden). Buda har mer av historisk karaktär medan Pest är det kommersiella och kulturella centrumet – här finns boulevarderna med merparten av caféerna och museerna. Pest har också flest hotellalternativ.

 Budapest-Ferenc Liszts internationella flygplats är överraskade hanterbar till storleken. Du lär flyga in till Terminal 2, för att det är den som i princip utgör flygplatsen. Det funkar mycket smidigt att hämta och lämna hyrbilen. Ska du åka kollektivt in till stan berättar vi längre ner om hur du går tillväga. När du flyger hem är det lite småbökigt på ”landside” och genom säkerhetskontrollen, men väl på ”airside” är det en mycket fräsch och luftig flygplats med stort utbud av restauranger och butiker.

 


Om vi börjar med golfen letade vi fram två banor värda att satsa på, båda ca 45 minuters körning rakt västerut från huvudstaden och runt timmen från flygplatsen. Vi startade på Old Lake Golf Club & Hotel, belägen längs stora vägen mellan Wien och Budapest, utanför den lilla staden Tata med ett välkänt slott. Kommer du med bil från Österrike är det två timmars körning från Wien och du passerar gränsen halvvägs.

 

 

Som namnet antyder finns det möjlighet att bo på klubben, i ett riktigt trevligt litet familjeägt hotell med 34 rum och spa-avdelning som ingår för gäster. Är ni några stycken som ska bo här ett antal nätter kan det vara värt att höra med dem om de kan organisera transfern från flygplats och även in till Budapest för lite sightseeing – de pratar/mejlar utmärkt engelska. För den som inte lirar golf finns det cyklar att hyra samt möjligheter till hästridning i närheten.

 


Innergården och frukostserveringen.


Hotellrummen är ganska ordinära men i stort är hotellet riktigt charmigt och trevligt, med varma färger och hög mysfaktor. Frukostserveringen vetter mot en trevlig innergård med växtlighet där det går att sitta sommarmorgnar. Middagen var mycket bra, med stort urval av rätter och en mycket angenäm prisnivå.

 


Vårt dubbelrum. Pilgrimsmusslor inlindade i bacon till förrätt och en weissbier med det fyndiga namnet Edelweiss.

 

Banan är platt och lätt att gå. Vatten är bara rejält i spel på några få hål och även om fairway på några ställen är lite smalare passar banan även dem som likt oss inte har titthålskirurgisk precision i slagen. Flera doglegs gör rundan kul. Damernas Europatour var här 2004-2006, så du lär inte komma åt banrekordet. Med stora vägen så nära hör du trafikbruset på flera hål, dock inte från hotellet/hotellrummet. Det ska räcka med grönt kort för att lira här, men dubbelkolla för säkerhets skull.

 
Pannonia är den väletablerade toppbanan utanför Budapest och här lär ingen bli besviken – trots att vi hade maximal otur och tvingades lira i vidrigt horisontellt regn (utöver två danskar som satt på tork i baren var vi de enda gästerna den dagen) njöt vi av rundan. Hemsidan är mycket informativ på engelska och det är heller inga problem att få kontakt med dem via mejl eller telefon.

 

Vädret var så extremt dåligt under vår runda att vi bara kunde fota i medvind.

Lirar du måndag-torsdag är det rena fyndpriset på greenfeen, än billigare blir det om du fyllt 55. Klubbhuset, som ligger i en gammal historisk byggnad, är mycket stilfullt, tyvärr hann vi inte testa maten här.

 

 

När det gäller banan så är den absolut förstklassig och vi har lovat oss själva att återvända en dag för att uppleva den i vettigt väder. Layouten är varierad och många tees ligger högt och lockar en att dra på med storbulan. För att överhuvudtaget ha en chans att fota i ovädret tog vi en golfbil (med gps), men det ska inte vara något problem att gå för den med normalkondis.

 

17:e hålet med ö-green samt hål 9 på gps:en och halvvägs mot green.

De bättre spelarna kommer att gilla de strategiskt placerade bunkrarna, medan vi andra hackare kommer att uppskatta att det alltid finns säkra passager runt dem. Många kommer att ha 17 som sitt favorithål, ett korthål med, som sig bör, en ö-green. Själva gillade vi nog 9:an bäst, ett långt par fem som krävde precision i alla slagen. Det finns sex tees och som mest kan du lira banan 6 411 meter.

Klubbhuset på Pannonia.


Så in till själva Budapest. Ska du som oss bo här några dagar kan det vara bökigt att hitta parkering. Dessutom är det bättre att förflytta sig med kollektivtrafiken, som är lättbegriplig, engelskspråkig och billig – framförallt ska du åka spårvagn. Istället för att ha en hyrbil som står och tickar pengar utan att du använder den är vårt tips att dumpa den på flygplatsen och ta taxi eller åka kollektivt in till stan.

 


Har du möjlighet tycker vi att du ska åka kollektivt även från flygplatsen, vilket ger dig en extra chans att uppleva lite av vardagslivet i stan. Klubborna kan du lämna på flygplatsen hos Luggage Storage Room Servicen till en bra kostnad och det är alltid öppet. Buss 200E avgår hela tiden från utanför Arrivals till Kőbánya-Kispest metro terminal, varifrån du tar metro M3 in till stan. Innan du stiger på bussen kan du köpa biljett med ditt kort i någon av automaterna (köp en ”transfer"-biljett).

 


Cafélivet i Budapest erbjuder mycket mer än Starbucks.


Ska du turista i stan några dagar kan det eventuellt vara värt att investera i ett Budapest Card, eventuellt inte. En variant är att bara köpa biljett för kollektivtrafiken, finns flera giltighetstider och du hittar alla alternativen på startskärmen i kollektivtrafikens alla betalautomater. Om du köper enstaka biljetter ska du se till att stämpla/validera dem i maskinen som finns antingen på perrongen eller när du stigit på. 

 I Pest checkade vi in på Brody House, ett hotell som dubblerar som konstnärlig installation – eller tvärtom. För att ta dig hit stiger du av vid M-station Kálvin tér, varifrån du har fem minuters promenad. Området runt den här stationen är mycket trevligt och med många uteserveringar, inte minst på gatan Ráday u.

 

Brody House exteriört i mitten, mycket centralt men på en lugn sidogata. Trapphuset.


Hotellet, som bara har elva rum, är del av ett koncept med ett varierat kulturutbud för Budapestbor såväl som internationella gäster. Är ni en grupp erbjuder Brody-gruppen även boende i The Writers Villa, som ser magisk ut på hemsidan och ligger i västra Budapest, åt rätt håll mot de bästa golfbanorna. För den som vill ha självhushåll i centrala Budapest erbjuds också ett antal lägenheter, från studios till 3-rummare.

 


Vårt rum, där badrummet dominerade. Hotellet skulle vi beskriva som "konstnärligt slitet men mycket fräscht".


De elva rummen på Brody House är utformade av olika konstnärer som tidigare hållit till här. På hemsidan hade vi svårt att bestämma vilket rum vi skulle satsa på, men till slut föll valet på ”Yeresko”. Behöver ni två rum och vill ha koll på varandra är detta rum och ”Droga” de enda två rum där det finns möjlighet att låsa upp en dörr och länka samman rummen. Sängarna var de bästa vi sov i under vår vecka i Ungern.

 


Brody House har gjort en takkrona av vad som ser ut som "IKEA Tertial" (artikelnummer: 503.553.95) x 8. 

Utöver de uppenbara sevärdheterna i stan, som broar, bad och historiska byggnader, ska du självklart satsa på att käka på några restauranger med ungerskt mat. Vi blev rekommenderade 21 restaurant (fotot nedan) på slottshöjden i Buda. Här serveras inhemsk mat som är lite mindre fet än vad det traditionella ungerska köket normalt langar fram – följaktligen var det bara utlänningar bland gästerna under vårt besök och det kändes naturligtvis lite märkligt. Men maten är bra och miljön, även i omgivande kvarter, är mycket trevlig.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Ungern:

Balaton Golf

Imperial

Old Lake

Pannonia

Zala Springs

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.