Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Tre banor och tre boenden testade


Vi har testat de tre banorna vid Balaton, alla belägna på nordsidan av sjön. Balaton Golf och Imperial bjuder på fina vyer mot sjön och Zala Springs är Ungerns första 5-stjärniga golfresort.

Balaton ligger en timmes körning sydväst om Budapest och är den enda större sjön i Ungern, storleksmässigt något större än vår svenska Hjälmaren (har du inte en aning om hur stor Hjälmaren är så kan vi avslöja att den är något mindre än Balaton). Sjön har varit ett populärt rekreationsområde i många år, inte bara för ungrare, och mellan mitten av juni och 20 augusti är det lite huggsexa om det bästa boendet. Övrig tid är det inga problem och du får mycket för pengarna. Sjön är extremt grund, så ta inte med ubåten. Tyska funkar betydligt bättre än engelska härnere och vi hittade veteöl – guds gåva till golfare – överallt.

 


Zala Springs avslutningshål från klubbhuset. Längst upp: solen går upp vid Zenit Hotel Balaton i Vonyarcvashegy.


Vi började på Balaton Golf (tidigare av någon anledning känd som Royal Balaton), kvarten sydväst om Balatonfüred, den lilla semesterorten vid Balatons nordöstra strand. Här fick vi direkt medlemsvibbar, för att allt kändes så intimt och för att nästan alla hål erbjuder fina vyer mot Balatonsjön (vi önskade att vi spelat senare på eftermiddagen för att få det fina ljuset). Utöver de 18 golfhålen har man integrerat en fotbollsgolfbana i layouten – du ser orange flaggor lite här och var.

 

 

Banan är riktigt kul och omväxlande. Några hål bryter av med klar skogskaraktär, annars är det en öppen layout med välplacerade bunkrar och en hel del vatten i spel. Några hål kräver en hel del från tees både vad gäller längd och riktning, men i stort tycker vi att banan funkar bra även för höghcpare.

 

 

Hål 13 (fyra bilder nedan), ett dogleg höger med en ravin längs hela högerflanken, har så mycket risk/reward du kan tänkas önska. För den med längd och precision i drivern finns chansen att driva green, fixa drygt 200 meter carry och så lite rull som möjligt – för greenen är liten och det finns inte mycket marginaler om du missar den. För den som är mer förståndig och hackar sig runt finns det två dropzoner, om du skulle ha otur med olägliga högerskruvar. Även 15, ett korthål, har mycket ravin i spel oavsett vilken tee du skjuter ifrån. Även här finns det dropzon.

Hål 13, längst upp från gul tee (du kan se green med flaggan i bakgrunden), från röd tee, från fairway och från green mot gul tee i bakgrunden vänster.

Skicket var mycket bra under vårt besök, greenerna felfria. På tees finns det tavlor som ger all information du behöver om mått och hinder. Som mest kan du spela banan 6 223 meter. Restaurangen ligger med utsikt mot den mycket fina rangen och även om vi inte hann äta här kunde vi konstatera att ölkonsumtion inte skulle stjälpa ens en snålt tilltagen semesterbudget.

 


I Balatonfüred checkade vi in på Aura Hotel. Anläggningen ser stor ut men utgörs till stor del av privata lägenheter, själva hotellet har bara 40 rum – och en fin liten spaavdelning. När vi checkade in fick vi en voucher för en drink/öl och lite tugg vid baren (en riktigt god korv med fantastisk senap och en pretzel-kringla). Kvällsbuffén som normalt ingår i rumspriset hade under vårt besök ersatts av en trerätters som var ok utan att imponera.

 

Det kostade inte mycket att uppgradera rummet från Standard till Extra, vilket gav oss lite mer golvyta och en soffa. Även badrummet var mycket fräscht. Bra sängar.

Vi fortsatte sedan längs Balatons norra strand i sydvästlig riktning, till Balatongyörök där Golf Club Imperial ligger med nio hål och en avslappnad småskalig atmosfär. Även här är vyerna mot sjön fina om än inte från en upphöjd nivå som på Balaton Golf. Klubben har påbörjat en utbyggnad till 18 hål men bygget stannade av för ett tag sedan. Som gästande golfare har vi dock inga som helst problem med 9-hålare, man får ju chansen att lära sig layouten till andravarvet.

 

Klubbhuset.

 

Det finns fem tees och som mest kan du spela de nio hålen 2 901 meter (par 36). Greenerna var under vårt besök i fint skick, fairways helt ok. Layouten är genomtänkt, med välplacerade hinder.

 



Vi fortsatte sedan till den lilla orten Vonyarcvashegy (värt ett besök bara för namnet) tio minuter bort, där vi checkade in på Zenit Hotel Balaton. Hotellet ligger uppe på en kulle med förstklassiga panoramavyer mot sjön. Även om du inte checkar in i ett rum med utsikt kan du njuta av den från restaurangens uteservering (bilden längst upp på sidan) och från spaavdelningens stora terrass (där det även finns ett bubbelbad).

 


Vårt rum och från vår balkong, frukostserveringen.

Zala Springs Golf resort ligger utanför Zalacsány, knappa halvtimmen nordväst om Vonyarcvashegy, och är Ungerns första femstjärniga golfresort. Ursprungligen var några irländska företag involverade, med storstilade planer på husförsäljning och femstjärnigt hotell. Numera ägs anläggningen av en av Ungerns rikaste personer och det lär borga för att det som är plats håller stilen. Hotellet verkar lagt på is för ett bra tag framöver, istället inkvarteras gäster i rum och lägenheter i de huskroppar som står färdiga runt klubbhuset. Självklart håller boendet hög standard – med förstklassiga duschar – och maten var mycket bra.

 

 

Banan är en typisk Robert Trent Jones-layout, med breda fairways och strategiskt placerade bunkrar. Även vingelpellar som oss har goda chanser att hålla bollen i spel. För den med akut vattenskräck finns det två korthål med mer vatten än gräs i spel; 12:an (två bilder ovan) får nog anses vara ett av de blötaste korthålen vi spelat. I övrigt finns det en del doglegs som gör rundan riktigt kul. Som mest kan du klämma ut 6 351 meter ur banan. Skicket var naturligtvis mycket bra rakt igenom.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Ungern:

Balaton Golf

Imperial

Old Lake

Pannonia

Zala Springs

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.