Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Världsklassgolf i Polens andliga centrum

 

Czestochowa är andlig huvudstad i det katolska Polen och till klostret Jasna Góra vallfärdar årligen pilgrimer från hela världen för att vörda den Svarta Madonnan, en berömd Mariabild. För golfare finns det också all anledning att vallfärda, till en förstklassig golfanläggning som inte många svenskar prickat av.

 

Från Kraków är det ca 1,5 timmars körning till Czestochowa, från Wroclaw ca 2,5 timmar. Strax sydväst om staden ligger Rosa Private Golf Club. Ägaren, en av Polens rikaste personer, har schaktat runt en miljon kubikmeter jordmassa för att skapa en bana för sig själv och sina kompisar, där det är nästan lika mycket vatten som gräs i spel (kolla flygbilden på hemsidan). Inledningsvis var banan nästan gratis att spela, men med åren har greenfeen höjts.

 

 

Normalt gillar vi inte den här typen av projekt, att man anlägger en bana på mark där det inte finns några naturliga förutsättningar för en bra layout utan istället skapar allt med schaktmaskiner och influgna arkitekter (i det här fallet kanadensaren som gjorde Europatourbanan Fontana i Wien – jo det finns likheter). Men vi skulle ljuga om vi inte sa att banan är fantastiskt kul att spela, framförallt för den varierade layouten men också för det fina skicket hela vägen från första tee till sista green. Det är sällan vi på rak arm kommer ihåg alla hålen när vi efteråt sitter i baren och försöker rekapitulera vad som gick fel med scoren den här gången också, men det gjorde vi lätt här.

 

 

Banan är platt om än ondulerad, med massor av bunkrar/bunkersystem i spel – och naturligtvis vatten! En dålig dag är vatten i spel på samtliga hål, en bra dag på 15 hål. Men det finns marginaler för den som tänker till innan slagen (inte vår paradgren, men vi älskar när vi tvingas försöka) och vi förlorade faktiskt bara en boll, när vi försökte gena lite väl mycket med drivern. Tees på hål 9 kan vara svåra att hitta, känns som att man flyttat dem för att få mer vatten i spel (!). Hål 15 har ett massivt system av bunkrar som inte syns från tees men som fångar det mesta. Resten av anläggningen levererar på samma nivå som banan och vi tvekar inte att säga att hela bygget håller världsklass. Bara taket till klubbhuset lär ha kostat vad du betalar för en rejält gräddig villa i Djursholm.

 

 

Czestochowa må ha många besökare, men det är nästan uteslutande pilgrimer som säkert har annat i bagaget än golfklubbor. Att banan ändå hamnade här beror på att ägaren, Arkadiusz Mus, ville göra något i sin hemstad kring sin stora passion golf. Vi sprang på honom i baren (han var där för att kolla läget, vi för att göra resarch) och trots alla rykten om extravaganser är det världens trevligaste kille.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Czestochowa:

Rosa Private

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.