Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Världsklassgolf i Polens andliga centrum

 

Czestochowa är andlig huvudstad i det katolska Polen och till klostret Jasna Góra vallfärdar årligen pilgrimer från hela världen för att vörda den Svarta Madonnan, en berömd Mariabild. För golfare finns det också all anledning att vallfärda, till Rosa Private Golf Club strax sydväst om staden.

 

Från Kraków är det ca 1,5 timmars körning, från Wroclaw ca 2,5 timmar. Ägaren, en av Polens rikaste personer, har schaktat runt en miljon kubikmeter jordmassa för att skapa en bana för sig själv och sina kompisar, där det är nästan lika mycket vatten som gräs i spel (kolla flygbilden på hemsidan). Någon dag i veckan är greenfeen oanständigt billig, de andra dagarna mycket prisvärd.

 

 

Normalt gillar vi inte den här typen av projekt, att man anlägger en bana på mark där det inte finns några naturliga förutsättningar för en bra layout utan istället skapar allt med schaktmaskiner och influgna arkitekter (i det här fallet kanadensaren som gjorde Europatourbanan Fontana i Wien – jo det finns likheter). Men vi skulle ljuga om vi inte sa att banan är fantastiskt kul att spela, framförallt för den varierade layouten men också för det fina skicket hela vägen från första tee till sista green. Det är sällan vi på rak arm kommer ihåg alla hålen när vi efteråt sitter i baren och försöker rekapitulera vad som gick fel med scoren den här gången också, men det gjorde vi lätt här.

 

 

Banan är platt om än ondulerad, med massor av bunkrar/bunkersystem i spel – och naturligtvis vatten! En dålig dag är vatten i spel på samtliga hål, en bra dag på 15 hål. Men det finns marginaler för den som tänker till innan slagen (inte vår paradgren, men vi älskar när vi tvingas försöka) och vi förlorade faktiskt bara en boll, när vi försökte gena lite väl mycket med drivern. Tees på hål 9 kan vara svåra att hitta, känns som att man flyttat dem för att få mer vatten i spel (!). Hål 15 har ett massivt system av bunkrar som inte syns från tees men som fångar det mesta. Resten av anläggningen levererar på samma nivå som banan och vi tvekar inte att säga att hela bygget håller världsklass. Bara taket till klubbhuset lär ha kostat vad du betalar för en rejält gräddig villa i Djursholm.

 

 

Czestochowa må ha många besökare, men det är nästan uteslutande pilgrimer som säkert har annat i bagaget än golfklubbor. Att banan ändå hamnade här beror på att ägaren, Arkadiusz Mus, ville göra något i sin hemstad kring sin stora passion golf. Vi sprang på honom i baren (han var där för att kolla läget, vi för att göra resarch) och trots alla rykten om extravaganser är det världens trevligaste kille. Kör du via gps ska vi varna för att apparaten sannolikt försöker få in dig på en kostig sista biten – kolla istället skyltarna på slutet.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Czestochowa:

Rosa Private

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.