Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Fyra banor och Vietnams populäraste turistdestination

 

Hoi An är så sockersöt att vi redan efter några dagar i staden kände att vi var på väg att överdosera. Vädret här är oberäkneligt vintertid och regnandet gjorde att vi bara fick till en golfdag – vi satsade på den bana som vi är ganska säkra på ger dig den bästa totalupplevelsen.

 

Da Nang är Vietnams fjärde största stad och layouten påminner om en vietnamesisk variant på Miami och Miami Beach, med centrum väster om broarna och den populära stranden My Khe (även känd som Danang Beach) öster om. De flesta turister bor vid stranden och här pågår ett febrilt byggande av enorma hotell, helt klart är det här en populär destination under strandsäsongen. Resten av året är det bra rabatter på hotellrummen här.

 

Dragon Bridge i Da Nang. Klockan 21 lördagar och söndagar sprutar draken eld och vatten. Längst upp: Ba Na Hills.

 

Men det är till betydligt mindre Hoi An halvtimmen söderut som turisterna flockas. När vi var här i mitten av 1990-talet var det framförallt skrädderierna som lockade, en skräddarsydd skjorta kostade då en amerikansk dollar. Utöver ett statligt hotell fanns en handfull privata alternativ. 

 

Hoi An är så vykortsvacker och tillrättalagd för turister att den skulle funka som en jättemonter på Disney World/Epcot. 

 

Sedan dess har mycket hänt i Hoi An. Skrädderierna är fortfarande en stor turistmagnet, men framförallt kommer turisterna i massor för att uppleva själva miljön. Det finns numera oräkneliga hotellalternativ och i lågsäsong är det kanske Vietnams mest prisvärda destination när det gäller boendet. De flesta hotell har dock inget varmblås i luftkonditioneringen, så luras inte att ta ett rum med stora glaspartier vintertid – det kan bli bitigt kyligt inomhus. I princip får du mer för din hotellpeng ju längre bort från centrum du bor.

 

 

En mycket positiv sak med Hoi An är att det är bilfritt i de gamla historiska kvarteren (du slipper tutandet) – och att det finns massor av mysiga restauranger och caféer. Det negativa är – beroende på hur känslig man är – att det blivit väl mycket av färgglada rislampor överallt – som en överdekorerad julgran där man inte längre ser granen. 

 

 

Det mesta, inte minst kvällstid, kretsar kring broarna inne i de historiska kvarteren. Vissa dagar är det så mycket folk här att det är svårt att ta sig fram. På vattnet kan det ibland vara så många småbåtar (självklart med färggranna rislampor) att man knappt ser vattnet. 

 

 

Vädret i Da Nang/Hoi An är lite oberäkneligt vintertid. Det kan vara som fint svensk sommarväder med lite småkyliga kvällar, men också som dåligt svenskt sommarväder med ihållande regn och ganska rejält kyligt. Under våra dagar hade vi allt från bara skjorta på oss kvällstid till fleecetröja dagtid.   

 

 

Vintertid är temperaturen behaglig för golf i området. Vad som kan ställa till det rejält är regnet. Framförallt december-januari kan det regna en hel del, men även vår och höst kan nederbörden sabba ditt tänkta spelschema, så se till att ha lite flexibilitet i din planering och koll på väderleken (mycket regn kan naturligtvis också göra banorna sämre, samtidigt som du ändå tvingas betala full greenfee). Själva hade vi planerat för tre speldagar men fick bara till en (vi var inte sugna att betala dyrt för att lira i ens duggregn). 

 

 

Det finns fyra banor i området, samtliga anses riktigt bra. Laguna Lang Co ligger dryga timmen norrut, vilket kändes väl långt. Montgomerie Links och Danang Golf Club ligger jämte varandra mitt mellan Da Nang och Hoi An. Vi passerade dem på väg mellan orterna och båda är av typen där man byggt bra tekniska banor på en helt platt tomt som i princip kunde ha legat var som helst. Vi har lite svårt för den här typen av banor, där man försökt anpassa naturen efter banan istället för banan efter naturen.

 

 

Ba Na Hills, halvtimmen västerut från Da Nang, är något helt annat och utan tvekan den bana du ska satsa på om du bara lirar en runda. Här är inramningen storstilad i form av trädbeklädda kullar och en känsla av att befinna sig långt in i djungeln. Du ser kabinbanan upp till Sun World från flera hål.

 

Korthålet 16, elak flaggplacering idag och inga gratis flygbiljetter.

 

Med gott om utrymme är layouten lagd så att du oftast inte riskerar att ha ihjäl golfare på andra hål med dina snedskott. För duktiga spelare mäter banan över 7 000 meter från backtee – några av hålen kräver rejäla luftfärder för att klara hinder på vägen fram till fairways. Gör du hole in one på hål 16 får du en tur/retur till valfri destination inom Vietnam Airlines linjenät – kan tyckas generöst tills du står på tee. 

 

 

Ba Na Hills är enda banan i Da Nang med elbelysning och därmed möjlighet att spela kvällstid under varma sommardagar. Det man saknar under rundan, i varje fall vintertid, är andra färger än grönt – men vi gissar att resten av året bjuder på mer blomsterprakt. Klubbtröjorna i proshopen fanns i ett fantastiskt tunt material, kändes nästan som rispapper, men de kostade skjortan. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Da Nang/Hoi An:

Ba Na Hills

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.