Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En av de bästa banor vi lirat

 

The Grove ligger 45 minuter nordväst om London, strax utanför Watford. Här hittar du en bana som är förstklassig i allt – en av de bästa vi spelat någonsin – och ett hotell som inte heller går av för hackor.

 

President Obama och David Cameron lirade ihop här och enligt uppgift från proshopen var amerikanen en hyfsad golfare medan den engelske premiärministern ”säkert hade andra sportsliga talanger”. När Tiger Woods tävlade här eaglade han 9:an tre gånger av fyra, vilket inte ska vara omöjligt för dig heller, med rena bollar och lite flyt.

 

 

Golfen är billigare om du bor på hotellet och vårt tips är att satsa på ett paket med boende och golf. Vi graderade upp oss ett steg till ett Deluxe Twin. Rummet var mycket rymligt och tv:n var marginellt mindre än vår lägenhet där hemma. Det fristående badkaret var förstklassigt och tvekar du huruvida du ska lyckas ta dig ur fanns det även en fin inglasad dusch. 

 

Vårt deluxe Twin-rum. Nedan: delar av buffén i The Glasshouse samt The Stables vid klubbhuset.

 

När det gäller måltiderna finns det flera alternativ. För finsmakaren finns Colette´s, med prisbelönta kockar. Vi valde att satsa på en buffé i The Glasshouse. Det nästan två meter höga cigarrskåpet med temperaturmätare vid ingången skallrar om att det inte är sedvanliga buffépriser som gäller och i efterhand önskar vi nog att vi istället satsat vår peng på The Stables, den trevliga restaurangen som finns borta vid klubbhuset. 

 

 

Så till golfen – som är fantastiskt bra. Layouten är enastående, men spelar du riktigt snett har du rejäla ruffar att tampas med. Även runt bunkrarna finns det högt gräs i form av tofsar i framkant, snyggt men betydligt svårare att hantera än sanden. Vatten är bara i spel på tre hål, men på fyran på ett diaboliskt sätt – ett riktigt svårt par tre som kräver bra längdkontroll. 

 

 

Banan är ganska rejält kuperad och det finns en del hyfsat långa transportsträckor mellan några hål. Kanske läge att satsa på buggy, som på The Grove är förstklassiga, med vadderade säten som är formade efter en människokropp – har du som oss mer ben än muskler i rumpan kommer du att älska att åka i dem. GPS:en är också riktigt bra, med mycket detaljerade flyovers som ger dig en helikoptervy av varje hål från tee till green – sätt på ljudet och lyssna på berättarröstens ibland poetiska utsvävningar. Plus för att nyckelringen till bilen dubblerade som ölöppnare. Om du inte vill gå men testa något äventyrligare än golfbil finns det ”golfboards” att hyra, en sorts stor skatebord med jenkastyre – surfare goes knutte.

 

 

Trots närheten till London bjuder The Grove på en helt ostörd naturupplevelse. Rangen ingår i greenfeen och självklart ligger bollarna i snygga pyramider och väntar på dig. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat London:

Cottesmore

Grove

London International

London Heritage

Stoke Park 

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.