Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Vi har testat ett 20-tal anläggningar som ligger bra till geografiskt.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Vi har testat de bästa banorna runt Palma

 

Mallorca har på några decennier gått från att vara sopstation för nordeuropeiska fylleskallar till att bli lite av vallfärdsort för kulturresenärer. Oavsett var du väljer att bo på ön kan du under en dagsutflykt nå alla de 22 golfbanorna. Vi valde att under en vecka testa de sju banor som anses bäst runt huvudorten Palma – du når samtliga inom 30 min från badorterna runtomkring.

 

Det första man som nyanländ till Mallorca slås av är hur rent det är överallt. Vid ett tillfälle såg vi en cyklist på en racinghoj med full mundering som stannade och tog upp det papper till chokladkakan han tappat. På gator och i parker sveper städpatrullerna fram tidig morgon, inget verkar för litet för att tas upp. Annat var det på 1980-talet, när ön mer eller mindre var sopstation för nordeuropeiska fylleskallar. Visst kan man här och var under sommarmånaderna fortfarande hitta den här typen av turister, men numera är det överlag bättre klass på gästerna.

 

Palma och hamnen. Längst upp: morgondaggen skrapas bort på Son Gual.

 

Ett skäl till transformationen av Mallorca sägs vara tunga investeringar som fram till finanskrisen 2009 betalade sig snabbt och därmed sporrade andra och bidrog till att hela ön blev mer ”upmarket”. Mallorca är också känt för att ha många duktiga entreprenörer, precis som Katalonien, och här ägs de flesta hotell av infödda. Huruvida detta är en förklaring till att man klarat den ekonomiska krisen bättre än fastlandet ska vara osagt, men konsekvensen är att man som golfresenär har betydligt sämre chanser att hitta golf till bra priser här jämfört med på fastlandet; räkna med greenfeepriser som snittar dubbelt/tredubbelt mot vad du betalar hemma. Att du kan hitta en veckas hyfsat bra boende för samma peng som du betalar för en greenfee känns faktiskt lite surt. Med detta sagt finns det banor som är betydligt mer värda greenfeen än andra och det är där vi ska försöka hjälpa dig på traven. 

 

Son Muntaner.

 

Utöver sol, bad och golf ligger Mallorcas attraktionskraft framförallt i huvudorten Palma med ca 350 000 bofasta invånare (hälften av öns fasta befolkning). Katedralen som ligger nära hamnen är en stor turistmagnet, hamnen med massor av lyxbåtar en annan. Vi tipsar om att bara glida runt i de gamla kvarteren och slå er ner för några tapas och en öl på en uteservering som ser mysig ut. Det finns bussar som rullar runt där du får en guidning i hörlurarna, vi hade svårt att förstå vilka byggnader vår röst talade om – bättre att bara gå runt på egen hand med en karta eller hyra en cykel.

 

Katedralen i Palma.

 

Det finns 22 golfbanor på Mallorca, varav tre niohålare. 14 av dem (varav en niohålare) ligger runt huvudorten Palma och det är också här du hittar de bästa anläggningarna, tillsammans med Alcanada i norr. Åker du under lågsäsong (nov-mars) ska du försöka bo i närheten av Palma, då det kan vara ganska dött på andra ställen (på badorterna bommar många hotell igen helt november-april). Temperaturmässigt är det inga problem att lira under den här tiden, men du kan ha otur med regn och blåst. Greenfeen är ofta något billigare under lågsäsong och även under sommaren då många tycker att det är väl varmt att lira. Störst chans till bra golfväder har du vår och höst, men då är också greenfeen som dyrast. Många hotell erbjuder sina gäster rabatterad greenfee, men dessa rabatter är ofta bara tio procent – bättre då att leta rabatter via nätet (kolla specialerbjudanden från klubbar och hotell som dyker upp ibland, särskilt i lågsäsong). Flera klubbar erbjuder också ”skymningsgreenfee”. Ungdomar under 18 kan i vissa fall lira för halv greenfee.

 

Son Quint.

 

Eftersom det här var vår första golfresa till Mallorca valde vi att helt koncentrera oss på banor i Palma-området. Samtidigt som vi gärna ville klämma in sju rundor under vår vecka ville vi också se ön. Därför valde vi att två dagar spela på de två anläggningar som erbjuder 36 respektive 54 hål. Genom att spela en bana före och en efter lunch dessa två dagar fick vi två dagar till att köra runt ön.

 

Poniente.

 

För att slippa leta parkering och kanske fastna i morgontrafiken valde vi att inte bo i själva Palma, utan strax utanför. Kuststräckorna söderut från Palma är mycket populära bland utlänningar. Grovt förenklat har tyskar annekterat den sydöstra sidan och britter och irländare den sydvästra, men det finns enklaver av tyskar insprängda bland britterna och svenskar håller av tradition mest till på sydvästsidan. Många inflyttade nordeuropéer driver restaurang och britterna/irländarna verkar inse sina tillkortakommanden i köket och kör ofta med fotboll på storbilds-tv. Oavsett var du bor når du Palma och alla golfbanor i området lätt och snabbt, det stora flertalet ligger väster om huvudorten.

 

Son Vida.

 

Son Gual är den överlägset mest påkostade banan på Mallorca. Anläggningen stod klar 2008 och ryktena säger att notan för klubbhus och bana gick loss på nästan 400 miljoner kronor. Från klubbhusterrassen har du en utmärkt upphöjd utsikt över utslagen på hål 10, hål 9 (ett par 3) och över hela hål 18, ett par fem. Alla faciliteter är av hög klass (finns t.o.m. lock på pissoarkärlen på herrtoan) och restaurangen levererar naturligtvis bra grejor och faktiskt till hyfsade priser. Tyskarna dominerar bland gästerna, vilket gör att klubben erbjuder weissbier (vår enda svaghet i livet).

 

 

Själva banan mäter 6621 från backtee och även om du spelar från gul (5983 meter) eller röd (4961 meter) tee kommer du att få några par 4:or som är längre än vad du är van vid. Öppningshålet, som ligger lite avsides så att andra slipper uppleva din ouppvärmda sving, är ett läckert hyfsat kort par 4 med högt belägna tees och ofta med vinden bakifrån – är ni överens om mulligans är det bara att ta i så att amalgamet ryker. Rundan bjuder på riktigt fina och varierade golfhål, där 18:e kanske är det bästa – ett relativt långt par 5 där vatten är i spel hela vägen från tee till green. Det är långt mellan starttiderna, för att maximera att du får en ostörd upplevelse.

 

 

Son Gual är utan tvekan Mallorcas skickmässigt bästa anläggning och är du beredd att betala för en fin upplevelse kommer du inte att bli besviken. Banan är kuperad här och var, men inte värre än att de flesta ska kunna gå. Hyr du bil finns det ingen gps. Du bjuds inga naturupplevelser utöver den vackert skulpterade banan, som kan vara nog så bildskön när solen står lågt. Undvik att lira lördagar, som är stor transferdag för charterbolagen = många flygplan som stiger över Son Gual.

 

 

Poniente kallas för ”hönsabanan” för att det på anläggningen verkar pågå en parallellsatsning på frigående höns – och tuppar. I motsats till kanadagäss som skiter precis överallt är dessa fjäderfän faktiskt ett pittoreskt inslag. De verkar vana vid att bli matade och av och till kan de slå följe med dig. I klubbhuset – en mycket läcker byggnad av den gamla rustika sorten och lite lagom slitet för att det ska kännas autentiskt – får du räkna med en del galande i samband med att du får in varmrätten.

 

 

Själva banan var under vårt besök i gott skick och greenerna var mycket snabba. Layouten är rejält varierad och kul. Vad vi inte begrep var turordningen på hålen. Det hade varit mer naturligt att börja rundan på hål 15, vars tee ligger vid klubbhuset, och avslutat på hål 14, vars green ligger vid klubbhuset. Som det är nu har man från klubbhuset varken koll på kompisar som sticker iväg eller kommer in. Bunkrarna var också lite av småländsk potatisåker, med småsten som du ska plocka bort innan du slår.

 

 

Allt sammantaget är Poniente väl värd ett besök och vi tycker att layouten funkar för såväl låg- som höghcpare – det är svårt att slå bort sig samtidigt som det finns flera tillfällen att gena. Skulle du ändå lyckas med att misslyckas finns det några välsorterade bollförsäljare på banan. Scorekortet har en enkel banguide som förvisso inte visar några längder men ändå funkar helt ok. Avsluta gärna rundan med en ”König Ludvigs Weissbier”.

 

 

Arabella Golf driver tre banor strax nordväst om Palma: Son Vida, Son Muntaner och Son Quint. Av och till erbjuds golfpaket till starkt reducerade priser – ha koll på deras hemsidor. Skickmässigt var Son Quint i särklass under vårt besök, som om Europatouren skulle dyka upp samma dag. Vatten är bara i spel på tre hål, utöver det är det de mycket fina bunkrarna som hejdar din framfart. Layoutmässigt kan man klaga på att det är lite mycket fram och tillbaka, men från hål 11 byter banan karaktär lite och det blir framförallt mer backigt. Klubbhuset ligger märkligt, i en stor håla varifrån man inte ser något av banan. Bollarna rullar ut tidigt här på morgnarna för att vara Mallorca, redan vid 07.30 började det bli samling kring första tee.

 

 

Son Muntaner är allt sammantaget den trevligaste av Arabellas anläggningar. Klubbhuset ligger läckert med utsikt mot flera hål, inte minst 9:an och 18:e. Skickmässigt var banan under vårt besök mycket bra utan att vara i samma höga klass som Son Quint. Det tar den dock igen genom en roligare och mer omväxlande layout. Här och var är det ganska långt från green till nästa tee – och kuperat. Ska du hyra bil på någon av Arabellas tre banor är det här. Bilhyran är dock precis som allt annat på Arabellas anläggningar dyr, men modern gps – och varningsblinkers – ingår.

 

 

Arabellas tredje bana heter Son Vida (500 meter längre bort med bil från de två första banorna) och är Mallorcas äldsta bana. Det är en typisk resortbana: i bra skick utan att lämna ett outplånligt intryck. Layouten är ganska tajt och har du inte raka slag i bagen kommer banan att dra ner byxorna på dig på ganska många hål. Hål 4 – ett kort par 3 – hänger lite som en blindtarm på resten av banan och det är säkert en och annan som missar det och går direkt från hål 3 till hål 5.

 

Son Vida, även bilderna nedan.

 

Det verkar lite som att man förmodar/hoppas att de flesta hyr golfbil med gps, för teeskyltar saknas på flertalet hål. Det finns en banskiss på scorekortet, men den är inte på något sätt skalenlig. Hål 9 är nästan helt blint från tee och här hade vi definitivt behövt en banguide. 10:an är i form av ett ”S” och här är vårt tips att ta det rejält lugnt på utslaget annars hamnar du mask. Från hål 13 öppnar banan upp och du spelar i en stor gryta. Under vårt besök var banan i fint skick, med snabba och jämna greener. Son Vida har en stark miljöprofil och klubben använder faktiskt avloppsvatten för bevattningen. Du känner lukten av det här på 18 hålet – doppa inte bollhåven. Ska du ha en öl efter rundan är det Sheraton-hotellet som gäller. Det finns ingen drivingrange här (utöver några plattor där du slår in i ett nät en meter framför dig), utan du hänvisas till Sun Muntaner. Vi ser inga skäl till varför du inte också ska spela din golfrunda där – eller på Son Quint.

 

 

Marriott har en anläggning sydost om Palma med två 18-hålare: Son Antem East och Son Antem West. Vi har lirat många Marriott-banor i världen och vårt intryck är att de nästan alltid levererar bra golfupplevelser. Detta gällde inte Son Antem East under vårt besök. De flesta tees var ojämna och i riktigt dåligt skick, i övrigt var banan högst medelmåttig. Sista nio kändes lite bättre, eller så var det vi som sänkte våra förväntningar. Det finns bebyggelse runt banan, men husen ligger inte på något sätt så nära att det stör. Klubbhuset för båda banorna ligger vid East, men från uteserveringen har du bara uppsikt över en övningsgreen.

 

 

Son Antem West är en betydligt bättre bana och ska du ändå betala greenfee hos Marriott ska du lägga till vad som krävs för att få lira West. Här finns det ingen bebyggelse kring banan och finishen är bättre utan att vara i klass med många av de andra banorna vi lirade under veckan.

 

 

När det gäller bilkörning på Mallorca är det inga problem. Ringleden runt Palma verkar ha löst tidigare trafikproblem och det är först när du ska upp i bergen på den västra delen av ön som du ska vara försiktig – varenda europeisk cykelklubb verkade under vårt besök ha sina seniorteam på bergsetapps-träningsläger och de tog ofta kurvorna väl tajt.  Nedan Mallorcas västkust. Se upp för cyklister på träningsläger:

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Mallorca:

Poniente
Son Antem East
Son Antem West
Son Gual
Son Muntaner
Son Vida
Son Quint

reportage i urval

Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.