Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Kombinera en av Europas trevligaste städer med bra golf

 

Det finns 14 banor runt huvudorten Palma, samtliga inom 30 min från stan. Vi har så här långt testat hälften – samt det kanske mest karaktärsfulla hotellet på ön.

 

Hälften av Mallorcas runt 900 000 invånare bor i huvudorten Palma. Från flygplatsen in till stan är det bara en mil. Katedralen som ligger nära hamnen är en stor turistmagnet, hamnen med massor av lyxbåtar en annan. Vi tipsar om att bara glida runt i de gamla kvarteren och slå er ner för några tapas och en öl på en uteservering som ser mysig ut. Det finns bussar som rullar runt där du får en guidning i hörlurarna, vi hade svårt att förstå vilka byggnader vår röst talade om – bättre att bara gå runt på egen hand med en karta eller hyra en cykel.

 

Katedralen. Längst upp: morgondaggen skrapas bort på Son Gual. Nedan: hamnen i Palma.

 

Har du hyrbil ska du undvika att bo inne i själva Palma utan istället satsa på något längs Palmabuktens väst- eller östsida. Den västra är att föredra om du ska spela flera banor runt staden då flertalet av dem ligger åt det hållet. Annars har vi verkligen kommit att gillla östsidan, inte minst då det finns en fin cykelväg längs vattnet hela vägen in till Palma. På västsidan ska du inte bo bortom Palma Nova och på östsidan är det Can Pastilla som gäller – längre ut är det sämre standard på turisterna.

 

 

Är du nere en långhelg och vill ha ut så mycket som möjligt av staden kan det vara värt att skippa hyrbilen och åka taxi – eller satsa på ett paket där transfer till banorna ingår. Så gjorde vi när vi checkade in på Castillo Hotel Son Vida tre nätter och lirade Arabella Golfs tre banor. Hotellet är inrymt i en högt belägen borg från 1200-talet med upphöjd vy mot Palmabukten och med en gratis shuttlebuss som tar dig till de tre banorna – lyckas du bara ta dig till hotellet kan du alltså sätta hjärnan i off-läge. Borgen har funkat som hotell sedan 1961 och interiört är det som ett litet museum, med antikviteter och målningar av hyfsat kända konstnärer. Från flygplatsen till hotellet är det runt 20 minuters transfer, fixar du den inte själv hjälper hotellet till.

 

 

Det finns 164 rum, flertalet ligger i en byggnad de hakat på baktill på borgen. Vårt var rymligt och bekvämt, med skön säng, några fåtöljer, skrivbord och ett badrum med duschkabin och badkar. Tyvärr hade vi inte utsikt mot Palmabukten utan mot en sluttning med hus. Att rummet utöver sänggaveln med tillhörande lampor inte förmedlade en känsla av att man hade checkat in i en gammal borg kändes också lite minus. Utöver de allmänna ytorna inne i hotellet gillade vi den stora terrassen. Från frukostmatsalen har du en fin panoramavy när solen går upp över Palma.

 


Vårt rum. Utsikten från terrassen. Svimmingpölen som ingår i spa-avdelningen.

 

Arabella Golf driver alltså tre banor, av olika karaktär, strax nordväst om Palma: Son Vida, Son Quint och Son Muntaner. Av och till erbjuds golfpaket till starkt reducerade priser – ha koll på hemsidan. Son Vida är Mallorcas äldsta bana. Layouten är ganska tajt och premierar placering framför längd. Är du som oss kroniskt vinglig från tee kommer banan att dra ner byxorna på dig på ganska många hål. Hål 4 – ett kort par 3 – hänger lite som en blindtarm på resten av banan och det är säkert en och annan som missar det och går direkt från hål 3 till hål 5.

 

Avslutningshålet på Son Vida från klubbhuset, med Arabella Golf Hotell vänsterut.

 

Hål 9 är nästan helt blint från tee och fick du inte med dig en banguide kommer du att önska att du fått det. Ett speltips är att dra på så mycket som möjligt med en svag slice, om du är högerspelare. Spelar du med vänsterklubbor har vi inga tips. 10:an är i form av ett ”S” och här ska du ta det lugnt på utslaget och hålla vänster, annars hamnar du mask. Från hål 13 öppnar banan upp och du spelar i en stor gryta. Avslutningshålet är ett fint risk/reward-hål par 5.

 

 

Förra gången vi lirade Son Vida tyckte vi att den var lite bökig att ta sig fram på. Numera uppskattar vi "trixiga" banor, där man ofta måste tänka till och inte bara brassa på. Vill du prestera något anständigt kräver banan sannolikt ett inspelsvarv för att bekanta dig med layouten. Son Vida är den enda av Arabella Golfs tre banor som inte har bermudagräs, är det blött kan det bli smågeggigt.

 

 

Numera finns här ett fräscht klubbhus, men du kommer dit först efter 13 hål. Precis som i de andra två klubbhusen är det bra mat och Paulaner veteöl. En drivingrange får inte plats, utan du har ett nät att slå in i. Vill du ha en riktig range ska det vara ok att låna en golfbil för att köra till Son Muntaners range några minuter bort. 

 

 

Son Quint är den nyaste banan av de tre. Första nio är en hel del fram och tillbaka och här har du goda möjligheter att scora. Sedan blir det tuffare då banan byter karaktär till en mer kuperad och trixigare layout. Hål 12 är ett korthål med mer vatten än gräs i blickfånget. Klubbhuset ligger märkligt, i en stor håla varifrån man inte ser något av banan. Numera finns det en drivingrange här, för den som inbillar sig att det går bättre om man värmer upp.

 

 

Son Muntaner är allt sammantaget den trevligaste av Arabellas anläggningar och hålls också som den bästa banan. Layouten är kul och omväxlande. Här och var är det ganska långt från green till nästa tee – och kuperat. Ska du hyra bil på någon av Arabellas tre banor är det här. Klubbhuset ligger läckert med utsikt mot flera hål, inte minst 9:an och 18:e. Här är det lätt att dröja sig kvar ett antal timmar efter avslutad runda.

 

 

Son Gual är den mest påkostade banan på Mallorca. Anläggningen stod klar 2008 och ryktena säger att notan för klubbhus och bana gick loss på nästan 400 miljoner kronor. Från klubbhusterrassen har du en utmärkt upphöjd utsikt över utslagen på hål 10, hål 9 (ett par 3) och över hela hål 18, ett par fem. Alla faciliteter är av hög klass (finns t.o.m. lock på pissoarkärlen på herrtoan) och restaurangen levererar naturligtvis bra grejor och faktiskt till hyfsade priser. Tyskarna dominerar bland gästerna, vilket gör att klubben erbjuder weissbier (vår enda svaghet i livet).

 

 

Själva banan mäter 6 621 från backtee och även om du spelar från gul (5 983 meter) eller röd (4 961 meter) tee kommer du att få några par 4:or som är längre än vad du är van vid. Öppningshålet, som ligger lite avsides så att andra slipper uppleva din ouppvärmda sving, är ett läckert hyfsat kort par 4 med högt belägna tees och ofta med vinden bakifrån – är ni överens om mulligans är det bara att ta i så att amalgamet ryker. Rundan bjuder på riktigt fina och varierade golfhål, där 18:e kanske är det bästa – ett relativt långt par 5 där vatten är i spel hela vägen från tee till green. Det är långt mellan starttiderna, för att maximera att du får en ostörd upplevelse.

 

 

Son Gual är Mallorcas skickmässigt bästa anläggning och är du beredd att betala för en fin upplevelse kommer du inte att bli besviken. Banan är kuperad här och var, men inte värre än att de flesta ska kunna gå. Du bjuds inga naturupplevelser utöver den vackert skulpterade banan, som kan vara nog så bildskön när solen står lågt. Undvik att lira lördagar, som är stor transferdag för charterbolagen = många flygplan som stiger över Son Gual.

 

 

Poniente kallas för ”hönsabanan” för att det på anläggningen verkade pågå en parallellsatsning på frigående höns – och tuppar. I motsats till kanadagäss som skiter precis överallt är dessa fjäderfän faktiskt ett pittoreskt inslag. De verkar vana vid att bli matade och av och till kan de slå följe med dig. I klubbhuset – en mycket läcker byggnad av den gamla rustika sorten och lite lagom slitet för att det ska kännas autentiskt – får du räkna med en del galande i samband med att du får in varmrätten. 

 

 

Själva banan var under vårt besök i gott skick och greenerna var mycket snabba. Layouten är rejält varierad och kul. Vad vi inte begrep var turordningen på hålen. Det hade varit mer naturligt att börja rundan på hål 15, vars tee ligger vid klubbhuset, och avslutat på hål 14, vars green ligger vid klubbhuset. Som det är nu har man från klubbhuset varken koll på kompisar som sticker iväg eller kommer in. Bunkrarna var också lite av småländsk potatisåker, med småsten som du ska plocka bort innan du slår. 

 

 

Allt sammantaget är Poniente väl värd ett besök och vi tycker att layouten funkar för såväl låg- som höghcpare – det är svårt att slå bort sig samtidigt som det finns flera tillfällen att gena. Skulle du ändå lyckas med att misslyckas finns det några välsorterade bollförsäljare på banan. Scorekortet har en enkel banguide som förvisso inte visar några längder men ändå funkar helt ok. Avsluta gärna rundan med en ”König Ludvigs Weissbier”. Men stopp, för det har hänt grejor på Poniente, som numera heter T Golf & Country Club. Vad vi förstått har de uppgraderat  banan rejält samt byggt ett nytt klubbhus, är det  någon som varit där nyligen tar vi gärna emot en rapport.

 

 

Marriott har en anläggning med två 18-hålare sydost om Palma: Son Antem East och Son Antem West. Vi har lirat många Marriott-banor i världen och vårt intryck är att de nästan alltid levererar bra golfupplevelser. Detta gällde inte Son Antem East under vårt besök. De flesta tees var ojämna och i riktigt dåligt skick, i övrigt var banan högst medelmåttig. Sista nio kändes lite bättre, eller så var det vi som sänkte våra förväntningar. Det finns bebyggelse runt banan, men husen ligger inte på något sätt så nära att det stör. Klubbhuset för båda banorna ligger vid East, men från uteserveringen har du bara uppsikt över en övningsgreen.

 

 

Son Antem West är en betydligt bättre bana och ska du ändå betala greenfee hos Marriott ska du lägga till vad som krävs för att få lira West. Här finns det ingen bebyggelse kring banan och finishen är bättre utan att vara i klass med många av de andra banorna vi lirade under veckan.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat runt Palma:

Poniente
Son Antem East
Son Antem West
Son Gual
Son Muntaner
Son Vida
Son Quint

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.