Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Perfekt golfväder året runt

 

Så här långt har vi testat sex av de sju fullängdsbanorna på Gran Canaria. Bandama är inte bara Spaniens äldsta golfklubb utan också den mysigaste på ön. Salobres nya bana är den mest dramatiska vi spelat.  

 

Golf är ingen ny företeelse på Gran Canaria. Redan 1891 grundade övervintrande engelsmän Real Club de Golf de Las Palmas, Spaniens äldsta golfklubb. Idag finns här åtta 18-hålare varav en är par tre hela vägen. Räkna med att betala betydligt mer för golfen här än på spanska fastlandet.

 

Salobre Old. Längst upp: Bandama. Nedan: Salobre New. 

 

För den som vill förflytta sig på ön är den inte större än ett halvt Gotland, men med betydligt fler serpentinvägar i mitten. Trots litenheten skiljer sig klimatet rejält mellan de nordliga/nordöstliga delarna av ön och sydkusten. Det är nordostpassaden, en tropisk vind, som gör att det är betydligt fuktigare och molnigare i norr och det är därför de flesta turistorter är etablerade i söder, där det nästan alltid är molnfritt. Det är också i söder du hittar finns-det-svenskt-kaffe-på grisfesten-orterna Playa del Inglés, San Augustin och Maspalomas – odödliggjorda/lustmördade i Lasse Åbergs klassiska film "Sällskapsresan".

 

 

Ska du lira flera banor är det vettigt att bo på sydkusten, där fem av banorna ligger väl samlade. Bor du på någon av de väletablerade turistorterna här har du aldrig mer än 20 minuters körning till någon av dem. För att ta dig till de två fullängdsbanorna norröver är det 30-45 minuters körning.

 

Anfi Tauro. Nedan: Salobre Old med hotellet i bakgrunden. 

 

Läs på om orterna så är det större chans att du slår ner bopålarna på ett ställe där du kommer att trivas. Skaffa dig lite koll på restaurangutbudet och hur kuperat det är, så att du inte hamnar någonstans där du är genomsvettig efter att ha promenerat till middagen. 

 

 

Bandama (Real club de golf de Las Palmas) är som nämnts Spaniens äldsta golfklubb och sedan 1957 belägen kvarten söderut från Las Palmas och runt 40 min norr om turistorterna på sydkusten. Banan ligger fint, på 400 meters höjd över havet och på kanten till en slocknad vulkan – kratern är ett av öns främsta turistmål. Det här är helt klart den mysigaste golfmiljön du kan hitta på Gran Canaria och det är trevlig personal rakt igenom. 

 

 

För den som vill ha en helhetsupplevelse rekommenderas en natt på det mysiga hotellet, som med 33 rum ligger precis vid banan och kratern. Se till att få ett rum med balkong, de är stora och perfekta att sitta på med en kaffe på morgonen eller en öl så fort det känns legitimt (det finns en ”honesty bar” i receptionen med billig öl där du skriver upp vad du tar).

 

 

När solen sedan börjar gå ner ska du knalla upp till det mysiga klubbhuset med sin upphöjda veranda med strålande utsikt mot banan och bergen. Här äter hotellgästerna sina luncher och middagar. Bra mat och vin men endast ljus lager i ölsortimentet. Frukosten ligger en trappa ner i själva hotellet och öppnar 07.30, som det golfhotell det är hänger många på låset. Buffén är tillräckligt stor för att alla ska hitta något och kaffet var bra.

 

Delar av klubbhusverandan.

 

Eftersom vi är i en helt annan klimatzon än på sydkusten är omgivningarna – och banan – betydligt grönare än de där nere och vi uppskattade att komma bort från sten- och gruslandskapet. Layouten är lagd innan det blev stort fokus på spelstrategi och säkerhet, i det senare fallet ska du framförallt ha koll åt höger när du går av hål 11 (där slår man ut på hål 17) samt åt vänster när du går från bakre till främre tees på hål 14 (återigen är det utslagen på 17 som bråkar).  

 

 

Layouten är ganska kuperad, men det ska inte vara några problem att gå för den med normalkondition. Hålen ligger ganska tätt, det är inga långa avstånd från green till nästa tee. Att hålen ligger nära varandra gör också att du inte behöver förlora så mycket på dina snedskott, så länge du slår tillräckligt snett för att inte hamna mask i någon trädridå. Bilarna har en gps i form av en liten ruta med avståndet till green.

 

Klubbhuset, det absolut trevligaste på Gran Canaria.

 

Öppningshålet är ett vilsamt kort par 4 med högt belägna tees. Du kommer till kanten på kratern redan vid andra hålets green, samt på 11:ans backtee. Kan vara frestande att dra iväg en boll, men tydligen bor det någon där nere. Skickmässigt var banan under vårt besök mycket bra, från första tee till sista green. Miljömässigt (klubbhus, bana, hotell) är det här vår klara favorit på Gran Canaria. Vintertid är det lite kyligare här än på sydkusten och det lär också vara fler regndagar. Dock är det något som är värt att hantera.

 

Kratern vid Bandama.

 

Salobre är Gran Canarias enda 36-hålsanläggning och ligger på sydkusten, men utan kontakt med havet. Från Maspalomas är det kvartens körning och det går inte att missa avfarten från motorvägen. När du väl tagit dig genom grinden är det en bit att köra, du ska parkera i garaget under hotellet.

 

Salobre New. Nedan: Salobre Old.

 

Inledningsvis fanns en bana, med en lite annorlunda sträckning. När sedan ytterligare en bana samt hotellet tillkom flyttades proshopen till hotellet och den ursprungliga banan fick ny sträckning. Efter att ett tag kallats för North och South Course heter banorna idag Old och New Course.

 

 

Gamla banan är ganska kuperad, lite jämt skägg om vi rekommenderar golfbil eller ej. Bilen kostar per person, goda nyheter för den som är ensam i bilen. På nya banan är det obligatorisk bil – från tredje hålet framåt kommer du att fatta varför, big time!

 

Salobre New. Nedan: Salobre  Old.

 

En sak vi verkligen gillade under våra rundor på Salobre var att alla banarbetare hejade, oavsett om vi försökt ha ihjäl dem med våra snedskott. Det är ett mysterium att alla klubbar inte fattar att detta är en del av helhetsupplevelsen.

 

 

Vi började på New Course. Det här är den mest dramatiska banan vi lirat. Ofta står du mycket högt, oavsett vilken tee du spelar från, och slår neråt – vi hade inte protesterat om de använt kubikmeter istället för meter i banguiden. Som mest går den att spela 4 821 meter, par 68. Under vårt besök körde de dessutom ”Tee it forward-konceptet” på den här banan – alltså framflyttade tees för att få spelet att flyta bättre. Det gäller då att ha koll på vilken tee du verkligen står på när du slår ut. Vi såg också att man lagt igen en hel del bunkrar för att göra banan lättare. Vi gillade inget av det här på just den här banan.

 

 

Samtidigt var det inget vi hängde upp oss på, för banan är så extremt dramatisk anlagd att det finns så mycket att ha kul med ändå. Har du inte tid att ge dig ut på serpentinvägarna på öns mitt får du en rejäl chans här, se bara till att föraren är nykter. För att det inte ska gå för fort nerför går bilarna betydligt långsammare än du är van vid.

 

Inspelet på hål 3.

 

Det som imponerar mest med layouten är att man överhuvudtaget lyckats klämma in en 18-hålare i den här terrängen. Alla tees är fint uppbyggda med stora stenpartier och det måste ha kostat en förmögenhet. Bara att bygga upp greenen på hål 3 krävde säkert en veckopeng och lite till.

 

 

Vatten är bara i spel på några hål mot slutet, störst chans att förlora bollar är istället att du missbedömer avstånd från högt belägna tees – se till att få med en banguide. Missar du fairway och hamnar i en stenslänt är det dock goda chanser att bollen rullar ner mot fairway – så banan är inte den bollätare man först fruktar. Spelar du bara en bana på Salobre är det utan tvekan denna som gäller, så länge du inte har höjdskräck.

 

 

Gamla banan är mer traditionell. Här kan du som mest klämma ur 5 825 meter, par 71. Toalettbyggnaderna längs banan är läckert integrerade i stenlandskapet och ger vilda västern-vibbar.

 

 

Anfi Tauro är också den en spektakulär upplevelse. Kostnaden för att spränga fram en förstklassig bana i sluttningarna på vad som ser ut att ha varit ett gigantiskt stenbrott måste ha varit kolossal. Skickmässigt är det här öns bästa bana och hade det inte varit för Salobres nya hade det också varit den mest dramatiska.

 

 

Finishen på banan var mycket bra och sanden i bunkrarna är som mjöl. Golfbilar finns att hyra för en överkomlig peng – sista nio hålen kommer du att inse att det är ditt livs bästa investering. Många av husen som omgärdar banan är riktigt läckra.

 

 

Meloneras öppnade 2006. Skicket är fint rakt igenom, med snabba greener och vit finkornig sand i bunkrarna. Första nio känns inramningen väl konstlad, man har planterat massor av exakt likadana palmer för att avgränsa hålen. Sista nio bjuder på fina vyer över Atlanten. Banan är lagom kuperad och lätt att gå. Vi ska göra ett återbesök framöver för att få till mer text och bilder.

 

 

Maspalomas var två gånger på 1990-talet värd för Europatouren. Det var här Lasse Åberg filmade för Sällskapsresan. Några hål går längs med sanddynerna och greenerna är i bra skick. Att banan är en av de populäraste på ön beror på det centrala läget och att den är lätt att gå. Vi kommer med ett större reportage senare i vår.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Gran Canaria:

Anfi Tauro

Bandama/RC Las Palmas

Maspalomas

Meloneras 

Salobre New

Salobre Old

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.