Vi har testat alla banor på Costa Brava
Costa Brava har i dagsläget tio 18-hålare uppdelat på åtta anläggningar. Vi har gått i närstrid med samtliga. Vi har också testat fyra hotell som passar bra för besökande golfare.
Costa Brava är namnet på området som börjar strax norr om Barcelona och fortsätter upp till franska gränsen. Vi är i Katalonien, en autonom region i Spanien med stark identitet och stor entreprenörsanda. För den som vill lågprisflyga hit från Sverige finns två realistiska alternativ: till Girona eller Barcelona. Ska du bara lira golf – och enbart i Costa Brava – funkar Girona bäst, för att det är närmare banorna där. Ska du däremot kombinera med några dagar i Barcelona är Barcelonas flygplats ett minst lika bra alternativ. Storstaden upplevs bäst utan bil (och billigast – parkering i centrala Barcelona är dyrare än bilhyran). Självklart hänger valet av flygplats också på vilka biljetter du hittar. Fler flygbolag trafikerar Barcelona än Girona och genom att vi kunde åka med ett bolag ner och ett annat hem (vilket numera inte fördyrar biljetten) fick vi bra priser på biljetterna och flygtider som gjorde att vi kunde lira golf på ankomst- såväl som avresedagen.
PGA Catalunya Stadium Course. Längst upp: Empordà Links. Nedan: Peralada med hotellet i bakgrunden.
Costa Bravas ("kuperad/klippig kust" på spanska) potential som turistmagnet upptäcktes redan på Franco-tiden. Bra klimat och en kustlinje strödd med många vackra stränder är naturliga attraktioner som skapar en fin inramning för besökande golfare. För den som vill kombinera golfen med skidåkning är Andorra bästa alternativet, räkna drygt tre timmars körning från Girona. Oavsett vad din gps säger ska du ta vägen via franska Perpignan – vi tog en annan väg för några år sedan och hamnade på serpentinvägar i kvadrat.
I skrivande stund finns det tio banor på Costa Brava (Serres de Pals har som resultat av en infekterad familjekonflikt lagt verksamheten på is tills vidare). Det är inte värst långt mellan dem; de två som ligger längst från varandra har åtta mil mellan sig, några ligger bara kvartens körning från varandra. Två av anläggningarna erbjuder 36 hål och boende – vi har testat golfpaketen på båda. Vi har också synat boendet på ytterligare en bana, samt ett hotell som ligger vid vattnet och med några minuters körning till två klubbar.
Golf d’Aro-Mas Nou. Nedan: Platja de Pals.
Stora rabatter på greenfee av den typ som numera återfinns på spanska sydkusten existerar i dagsläget inte på Costa Brava. För att hålla nere kostnaden ska du undvika spel på helger. Utanför högsäsong (det funkar att spela hela vintern) går det ofta att få hyfsad rabatt om du startar sent, ibland även tidigt. Kolla runt på hemsidor och hör även med klubbarna vad de kan erbjuda för rabatter, speciellt om ni är en grupp. Klubbarnas anslagstavlor annonserar ofta rabatter för den som vill spela flera rundor. Associació camps de golf Costra Brava erbjuder på sin hemsida ett golfhäfte med tre eller fem checkar som är giltiga på samtliga klubbar i Costa Brava. Checkarna köps på klubbarna, gäller två veckor från första nyttjandet och är personliga. Du får betala ett tillägg för att spela PGA Catalunyas topprankade bana samt på samtliga klubbar om du vill lira helg eller röd dag.
Golfen i Costa Brava startade med Platja de Pals 18-hålare i mitten av 1960-talet (Golf Costa Brava öppnade fyra hål några år tidigare), med det var först i början av 1990-talet som det tog fart, med sex nya banor. Sist ut var PGA Catalunya som öppnade sin första bana 1999 och sin andra sex år senare. Den ursprungliga banan är numera flaggskeppet för golfen i Costa Brava och räknas som en av Europas absolut bästa.
Empordà Forest.
Vi började vår golfodyssé på just PGA Catalunya, strax söder om flygplatsen i Girona, en timme rakt norrut från Barcelona. Läget är strategiskt för att gäster lätt ska kunna nå hit. Konsekvensen är att det inte blir en helt ostörd upplevelse, med närheten till två stora vägar och en flygplats. Dessutom hörs ibland vad som låter som en motorcrossbana. Men det funkar, så bra att det ofta är rejält bokat på det trevliga golfhotellet. Rummen är väl tilltagna för golfare. Från de med balkong har du uppsikt över poolen och mittpartiet på en par-5:a. Badkaret är riktigt djupt och det klart bästa vi haft i Spanien, här idkade vi materialvård samtidigt som vi genom glasrutan in till vardagsrummet kunde följa upplösningen av Masters på TV. Klubbhuset ligger några minuters promenad från hotellet (du passerar drivingrangen på vägen dit). Det är mindre än man förväntar sig och inte direkt mysigt, men maten är bra. Toaletten vid receptionen dubblerar som labyrint – jag besökte damtoaletten och en städskrubb innan jag hittade ut.
PGA Catalunya har två banor: Stadium och Tour Course. Den förstnämnda räknas till en av Spaniens absolut bästa banor och mäter 6 104/5 089 från gul/röd tee. Allt var under vårt besök i mycket bra skick – greenerna var tvål-i-badkarssnabba. För dig som letar efter en bana som rent tekniskt egentligen inte har några svagheter har du kommit rätt. Sista nio erbjuder en mer estetisk upplevelse.
Tour Course är i lika bra skick och med sina 5 546/4 719 från gul/röd tee betydligt kortare (vi hade fem slag färre på slopen här). Även om anläggningens signaturhål ligger på den andra banan (hål 13), är inte 12:an här illa pinkad.
De flesta kommer att berätta för dig att Stadium är en mycket bättre bana än Tour, men spelar du två rundor på PGA Catalunya ska du självfallet testa båda två. Det vi saknade var bänkar att vila på när det var kö på tee. Stadium Course är den mer kuperade banan av de två och ska du ha golfbil är det här (numera får du köra på fairway). Ett annat skäl att ha golfbil kan vara att just ha någonstans att sitta, för det är snarare regel än undantag att rundorna tar runt fem timmar här, beroende på att det är en populär golfdestination. Vårt tips för att försöka undvika köer är det vanliga: slå ut tidigt (golfreceptionen öppnar 07.30, frukosten i hotellet startar 07.00). Vid nians tee på båda banorna finns ett intercom-system där man ska kunna beställa grejor från restaurangen tills man kommer av hålet. Vi testade men det var ingen hemma.
Balkong vid frukostmatsalen på San Jorge. Två fotona nedan: Golf d’Aro-Mas Nou.
En halvtimmes körning österut från PGA Catalunya, vid havet utanför semesterorten Platja d´Aro, ligger ytterligare två banor: Golf d’Aro-Mas Nou och Golf Costa Brava. För att ha nära till dessa checkade vi in på San Jorge (121 rum), ett hotell som hänger på klipporna med trappsteg ner till en egen strand. De gemensamma utrymmena är mycket trevliga, utomhus såväl som inomhus. Det finns en mängd olika rumsalternativ i olika prisklasser, men den uppgradering som är värd att betala för är den som ger dig havsutsikt. Sängarna var mjuka för att vara Spanien. Hotellets restaurang har bra rykte, men vi blev besvikna på såväl maten som den osäkra serveringen. Dock gillade vi verkligen miljön på hotellet (utsikten under frukosten håller världsklass) och det är bara tio minuters promenad in till huvudstråket med massor av restauranger. Från San Jorge når du också de två golfbanorna i området på mindre än 20 min.
Golf d’Aro-Mas Nou ligger på 300 meters höjd över havet, på en bergsrygg med stup vid sidan av fairway på flera hål – det är märkligt att banan fått plats utan att ett enda hål spelas på skrå. Banan är inga problem att gå, även om en par-5:a erbjuder en rejäl uppförsbacke. Om du hyr golfbil ska du vara medveten om att de är bensindrivna med en fast monterad framruta – du kommer att vara omgiven av avgaser i 18 hål. Dessutom låter de en hel del, vilket nästan är ett övergrepp på den fridfulla miljön här uppe. Vyerna mot havet en klar dag är mycket fina. Greenerna var under vårt besök inte i toppskick, något vi hoppas var en tillfällighet. Från klubbhusets uteservering har du inga som helst vyer, men atmosfären är mycket trevlig och rustik. Drivingrangen är en av de trevligaste vi sett.
Drivingrangen.
För att komma till Golf d’Aro-Mas Nou från San Jorge kör du mot stan men tar höger i andra rondellen, mot Mas Nou (din GPS vill sannolikt ta dig en omväg genom stan). Sedan är det skyltat hela vägen, antingen mot klubben eller mot orten Mas Nou. När du kommer innanför stängslet på klubben har du första tee på höger sida. Klubbhuset ligger 600 meter framåt, även om det känns som att du måste ha kört fel.
Golf Costa Brava (även känd som Santa Christina, efter området den ligger i) hade vi inte höga förväntningar på. Skälet är att anläggningar som är tidiga att etablera sig på välfrekventerade semesterorter inte brukar lägga ribban högt, för att de inte behöver. Därför blev vi mycket positivt överraskade. Den ursprungliga 18-hålaren är mycket trivsam med flera riktigt bra golfhål och den var i utmärkt skick under vårt besök. De nio nya hålen skiljer sig totalt i layouten, med en typisk mästerskapslayout och mycket hög finish. Vi tycker definitivt att du ska spela alla 27 hålen, något som är lättare sagt än gjort:
Istället för att nöja sig med att erbjuda en 18-hålare (där man kombinerar nio av de gamla hålen med de nio nya, för att de nya hålen inte ligger vid klubbhuset) och en niohålare, krånglade klubben ett tag till det och erbjöd tre "olika" 18-hålare: Grön, Röd och Gul slinga, varav den sistnämnda visade sig så svår att förklara för gästande golfare att man slutade använda den. Det du behöver veta är att du ska satsa på Röd slinga om du vill spela de nya hålen. De ingår då som hål 8-16. Röd slinga delar sedan de två avslutningshålen med Grön slinga, vilket gör att det kan bli kö på 16:e tee. Låter det krångligt – skyll inte på oss. Hur du ska kunna spela alla 18 hålen utan att tvingas spela nio hål två gånger är vi osäkra på. Vi har satt vår sudoku-expert att räkna på det och hon håller på ännu.
Vårt tredje basläger upprättade vi på Empordà, nära kusten österut från Girona (13 mil nordost om Barcelona). Här erbjuds ett populärt golfpaket bestående av ett fyrstjärnigt hotell och två 18-hålare, som går under namnen Links och Forest. Den förstnämnda passar dig som sprider slagen: här finns inte ett träd att träffa, men en hel del bunkrar och mycket vatten – ofta rejält i spel. Banbyggarna har använt bulldozrar för att skapa onduleringar mellan fairways och det är dessa som framförallt ger linkskänslan, tillsammans med de många bunkrarna. Det finns sex tees att välja på, så du kan spela banan från 4 639 meter upp till 6 304 meter. Hål 8 ter sig lite knepigt från tee och vi valde att slå ut med ett långt järn, inte optimalt när hålet mäter 531/463 från gul/röd. När vi väl började gå insåg vi att vi kunde ha slagit ut med en driver, om vi siktat strax höger om de bunkrar som ligger ”klockan 11”. Teetavlorna med hållayouten var placerade för bilburna golfare, för oss som kom gående var de ofta för långt bort och felvända.
Forest är en betydligt tajtare layout, även om de inledande och avslutande hålen har samma karaktär som de på Links. Faktiskt har vi sällan sett så många trädstammar kanta golfhål som på många hål här. Snygg inramning men om du hamnar utanför fairway ligger du oftast mask – dock är det sällan några problem att hitta bollarna. Vårt tips om du är svajig med storbulan är att gå ner till långa järn och kanske flytta fram en tee (även här finns sex tees att välja på). Får du bara styrning på slagen kommer du att uppskatta den här banan ännu mer och den kommer på köpet att fostra dig till en bättre golfare.
Har du bara tid att spela 18 hål ska du komma hit en vardag, då klubben enligt uppgift låter dig spela den ursprungliga banan: första nio på Links (grön slinga) och första nio på Forest (blå slinga). Dessa 18 är de klart bästa hålen och ger dig också en varierad upplevelse. Klubbhusets uteservering är inte den mysigaste, med utsikt mot rangen. Vi upplevde också att mat och dryck var dyrare här än på andra klubbar på Costa Brava.
Emporda Forest. Nedan: Hotellet med 18:e på Forest, vårt rum och lobbyn.
Hotellet som ligger 50 meter från klubbhuset påminner om paradoren i El Saler utanför Valencia och även om det är mycket design är det inte på bekostnad av funktionaliteten. Dörren in till hotellrummet ser ut som kyldörren i ett restaurangkök. Badkaret är väl tilltaget även i sidled och tvålen är i form av en golfboll – blöt den innan du övningsputtar så kan du analysera puttlinjen i löddret. Samtliga rum har stora balkonger. Anläggningen ligger lite isolerat och om du vill besöka andra restauranger än hotellets är det tre km till de närmaste. Vattnet i kranarna smakar inget vidare, så se till att inhandla en dunk. Gratis parkering finns direkt utanför. Lägenheterna som ligger på andra sidan klubbhuset, i en halvcirkel runt avslutningshålen, ser läckra ut och ska gå att hyra via klubben eller privat.
Golf Platja de Pals ligger bara tio minuter med bil från Empordà och är alltså den äldsta golfklubben på Costa Brava – och det märks. Klubben har en väl inarbetad atmosfär och klubbhuset är rustikt (påminner om många klubbhus i norra Italien). Området kryllar av trädstammar – på parkeringen gör de att det är lite vilda västern över hur folks ställer sina bilar. På banan straffas du direkt om du inte slår hyfsat rakt, men precis som på Empordàs skogsbana är det sällan några problem att hitta bollen. Mot slutet kommer det några hål med mer utrymme i sidled, men större delen av rundan är det bara att bita ihop och fokusera. Några teeskyltar med hållayouten hittade vi inte och många gånger är tees bara svaga upphöjningar som vi missat om det inte varit för kulorna. Genom att klubben ligger i ett populärt semesterområde – och erbjuder en mycket trevlig atmosfär kring klubbhuset – är det ofta hårt tryck på tidsbokningen.
Peralada Wine Spa & Golf ligger 15 mil norr om Barcelona och tre mil innan franska gränsen. Här är det inte golfen utan det utomordentligt trevliga boendet som är huvudnumret. Det 5-stjärniga hotellet har bara 55 rum och erbjuder en intim miljö av hög klass rakt igenom. Vi hamnade i vad som benämns ”preferential room”, med gott om utrymme och ett badrum vi gärna hade tagit med hem. Vinet som förekommer i hotellnamnet är ständigt närvarande: schampot på rummet innehåller merlot och badskummet muscat, i spa-avdelningen erbjuds vinmassage och i proshopen står buteljerna uppradade tillsammans med tröjor och skor i hyllorna, ett alternativ till rangen för den som vill mjuka upp sin rigor mortis inför rundan. Restaurangen serverar utmärkt mat, med utsikt mot drivingrangen från vissa bord – kan det bli mer romantiskt? Gratis Internet ingår och finns tillgängligt över hela hotellet.
Golfbanan är lätt att gå och med goda chanser att få till en anständig score. Många av husen som omger banan är läckra, med fasader där man blandat sten och puts på ett (oftast) smakfullt sätt. Hål 10 har en del parkerade bilar i spel på vänsterkanten, något du inte ser från gul tee. På avslutningshålets gula tee verkar några gäss av strutsstorlek ha pinkat revir – flaxa och se farlig ut så backar de. Restaurangens uteservering ligger trevligt, men erbjuder bara utsikt mot ettans och tians tee. Till den lilla staden Peralada är det 15 min promenad. Här finns en trevlig gammal stadskärna, restauranger och ett litet kasino som annonserade att Kylie Minouge var på väg – kan man tänka.
Två mil sydväst om Peralada ligger Torremirona. Även denna klubb har ett litet mysigt hotell direkt vid banan, i det här fallet 4-stjärnigt med 49 rum. De allmänna utrymmena är också här mycket trivsamma och precis som på Peralada finns det poolområde för den som inte orkar släpa sig ut på banan. Omklädningsrummen är förstklassiga och i herrarnas finns det after shave i flaskor av dunkstorlek för den som vill lukta sånt. Från den upphöjda uteserveringen har du utsikt över en stor del av banan. Beställer du ”en stor öl” här langar de fram rejäla enliters-doningar.
En notering på scorekortet förkunnar att det är förbjudet att spela med gula bollar (samma färg som drivingrange-bollarna, man är kanske rädd att någon spelar med dessa), så vi tvingades ta fram våra rosa stenkulor. Första nio är hyfsat kuperade, men inte värre än att du kan gå. Dessa hål ligger avskärmade från varandra och hade det inte varit för vägen hade det inneburit en helt ostörd upplevelse. När du ska vidare till hål 4 gäller det att se upp så att du inte hamnar på hål 7 – du ska över på andra sidan vägen. Sista nio är öppnare och ligger ganska tätt. De här hålen var under vårt besök i betydligt bättre skick än första nio och greenerna var mycket fina.
Söderut, i Gironas nordvästliga utkanter, ligger Golf Girona. Inledningsvis kan den här banan upplevas tajt från tee. Vårt tips – om du som oss ofta är mer intresserad av hur bred än lång en bana är – är att köra långa järn första nio och ta fram storbulan först på inrundan, som vi också tyckte var klart roligast med flera upphöjda tees. Självklart ska du också passa på att titta runt i staden. De gamla delarna av staden är inte invaderade av turister som i Barcelona och det gör att det känns mer autentiskt och ölen på uteserveringarna är rejält billigare.