Två banor med olika karaktär
Lanzarote erbjuder skön golftemperatur året runt, med goda chanser att spela i vind. För den som gillar att häcka på restauranger är utbudet varierat och priserna mycket bra, på mat såväl som på dryck. Vi har testat de två banorna på ön.
Lanzarote är en karg vulkanö i det nordöstliga hörnet av Kanarieöarna. Från norr till söder mäter den bara 60 km och som bredast är den ynkliga 25 km. Ön är klassad som ekologiskt skyddsområde av Unesco, något som de flesta förstagångsbesökare inte har en susning om – hit kommer man för sol och bad året om.
Costa Teguise, korthål. Längst upp: öppningshålet på Lanzarote Golf.
För den som är ute efter äventyrligheter erbjuder resebolagen utfärder med ”kratergrillat kött”. Har du som oss livlig fantasi och ser dig själv springa nerför en sluttning med en grillkorv på pinne omgiven av lavaströmmar kommer du att bli grymt besviken. Det vi tycker att du ska göra utöver golfen är att besöka nationalparken "Timanfaya" och att köra kuststräckan söderut från El Golfo sen eftermiddag. "Tunnel de la Atlantida" ska inte heller missas, vilket vi insåg först på flyget hem.
El Golfo och söderut sen eftermiddag. Nedan: Timanfaya nationalpark med vulkankratrar.
Det finns prisvärda utflykter till dessa ställen eller så klarar du av det med hyrbil under en halvdag. Att hyra bil är billigt. Det du ska se upp med är att inte betala (dyrt) för första tanken, risken är stor att du inte gör av med mycket bränsle då ön är så liten (vi körde knappt 20 mil under vår vecka) – välj ”full till full” när du gör din bokning. Vägarna är extremt bra och trafiken gles.
För turister i jakt på grönska är de två golfbanorna säkraste tipsen. Vi köpte en billig charterresa och fixade golfen på plats. Vill du maila klubbarna hemifrån svarar båda på engelska. Det finns rejäla rabatter att få, kolla klubbarnas hemsidor men även vad som erbjuds när du är på plats.
Lanzarote Golf. Nedan: Costa Teguise, avslutningshålet.
Banorna ligger på de två populäraste turistorterna på ostkusten, Lanzarote Golf i Puerto del Carmen strax söder om flygplatsen och Costa Teguise lite längre norrut på orten med samma namn. Eftersom Lanzarote är en vulkanö har båda banorna en hel del områden med grovkorniga stenområden. Lämna dina finklubbor hemma eller ta med en gammal klubba för dessa områden. Du kan också hyra set eller enstaka klubbor på plats. Vi valde först att ge varandra fri dropp från stenområdena men gick efter ett tag över till att slå från en dubbelvikt handduk när vi var bland sten. Bunkrarna på Costa Teguise har finkornigt grus, men vi upplevde inte att detta sabbade klubbladen.
För dig som inte nöjer dig med de två banorna på Lanzarote är det inga större problem att även hinna med golf på grannön Fuerteventura. Båt går från Playa Blanca på södra Lanzarote och överfarten till Corralejo på norra Fuerteventura tar knappa halvtimmen. Fred Olsen line har en gratis anslutningsbuss från Puerto del Carmen på Lanzarote för er som inte har hyrbil. På Fuerteventura är det reguljära bussar som gäller. Om du har möjlighet att vara iväg två veckor kanske det är läge att kolla med arrangörerna om du kan tillbringa en vecka på vardera ö, kanske till och med flyga in till en och hem från den andra.
Utöver golf finns det goda chanser till dromedarridning. Nedan: mindre strand i Puerto del Carmen.
Vi slog under en vecka ner bopålarna i Puerto del Carmen, Lanzarotes största turistort och helt dominerad av brittiska turister av den städade varianten. Urvalet av trevliga restauranger längs strandpromenaden är imponerande, här finns de flesta kök representerade och den mördande konkurrensen gör att priserna är mycket låga på allt från frukost till öl och middagar. Vi åt alla våra middagar här nere och var alltid mycket nöjda med vad som langades fram.
Lanzarote Golf är den senast anlagda av de två banorna på Lanzarote. Här finns oftast gott om utrymme för snedslag och vackra planteringar och murar av svart lavasten bidrar till den estetiska upplevelsen. Från samtliga hål – och klubbhusterrassen – har du utsikt mot havet. Teeskyltarna ger hyfsad information om vad du har framför dig. Bunkrarna har riktig sand men i övrigt finns det en del ytor som kan skada dina klubbor.
Klubbhuset från hål nio.
De inledande sex hålen är ganska platta, sedan blir det betydlig mer böljande. Vatten är bara i spel på inspelet på hål 17. Banan går att lira upp till 6 133 meter. Från gul/röd är det 5 796/4 827 meter. Faciliteterna på klubben är mycket fräscha.
Costa Teguise är en betydligt svårare layout. Med 10 i hcp gav slopen oss 8 slag på Lanzarote Golf medan vi här fick 13 slag. Det som gör den svårare är att sneda slag straffas hårdare, oftast hittar du bollen men håll koll på studsen om du landar i sten- eller gruspartier. Inte sällan kräver snedslagen här att du droppar dig fri. Banan kan spelas upp till 6 476 meter och från gul tee är det 6 163, en hel del att bita i alltså. Dock verkar det vara mer regel än undantag att gul är framflyttad mot blå tee (5 652 meter). Från röd tee mäter banan 5 310 meter. Teeskyltar och kartan på scorekortet ger knapphändig information.
Större delen av året blåser det ganska mycket här och genom att layouten är sådan att du spelar i alla olika riktningar får du verkligen testa att hålla upp slagen mot vinden. Flera hål är sådana att du även måste ha koll på längden från tee.
Avslutningshålet (ovan från backtee) är fint, med högt belägna tees där riktningen är avgörande. Banan var under vårt besök i bra skick. Greenerna var snabba men här och var hade vi nog önskat att de var lite jämnare. Enligt lokala golfare är de dock felfria utanför vintermånaderna. Trevligt klubbhusområde även här, med bra mat till bra priser.