Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Två banor med olika karaktär


Lanzarote erbjuder skön golftemperatur året runt, med goda chanser att spela i vind. För den som gillar att häcka på restauranger är utbudet varierat och priserna mycket bra, på mat såväl som på dryck. Vi har testat de två banorna på ön.


Lanzarote är en karg vulkanö i det nordöstliga hörnet av Kanarieöarna. Från norr till söder mäter den bara 60 km och som bredast är den ynkliga 25 km. Ön är klassad som ekologiskt skyddsområde av Unesco, något som de flesta förstagångsbesökare inte har en susning om – hit kommer man för sol och bad året om.

 

Costa Teguise, korthål. Längst upp: öppningshålet på Lanzarote Golf.

 

För den som är ute efter äventyrligheter erbjuder resebolagen utfärder med ”kratergrillat kött”. Har du som oss livlig fantasi och ser dig själv springa nerför en sluttning med en grillkorv på pinne omgiven av lavaströmmar kommer du att bli grymt besviken. Det vi tycker att du ska göra utöver golfen är att besöka nationalparken "Timanfaya" och att köra kuststräckan söderut från El Golfo sen eftermiddag. "Tunnel de la Atlantida" ska inte heller missas, vilket vi insåg först på flyget hem.

 


El Golfo och söderut sen eftermiddag. Nedan: Timanfaya nationalpark med vulkankratrar.

 

Det finns prisvärda utflykter till dessa ställen eller så klarar du av det med hyrbil under en halvdag. Att hyra bil är billigt. Det du ska se upp med är att inte betala (dyrt) för första tanken, risken är stor att du inte gör av med mycket bränsle då ön är så liten (vi körde knappt 20 mil under vår vecka) – välj ”full till full” när du gör din bokning. Vägarna är extremt bra och trafiken gles.

 För turister i jakt på grönska är de två golfbanorna säkraste tipsen. Vi köpte en billig charterresa och fixade golfen på plats. Vill du maila klubbarna hemifrån svarar båda på engelska. Det finns rejäla rabatter att få, kolla klubbarnas hemsidor men även vad som erbjuds när du är på plats.

 


Lanzarote Golf. Nedan: Costa Teguise, avslutningshålet.


Banorna ligger på de två populäraste turistorterna på ostkusten, Lanzarote Golf i Puerto del Carmen strax söder om flygplatsen och Costa Teguise lite längre norrut på orten med samma namn. Eftersom Lanzarote är en vulkanö har båda banorna en hel del områden med grovkorniga stenområden. Lämna dina finklubbor hemma eller ta med en gammal klubba för dessa områden. Du kan också hyra set eller enstaka klubbor på plats. Vi valde först att ge varandra fri dropp från stenområdena men gick efter ett tag över till att slå från en dubbelvikt handduk när vi var bland sten. Bunkrarna på Costa Teguise har finkornigt grus, men vi upplevde inte att detta sabbade klubbladen.

 För dig som inte nöjer dig med de två banorna på Lanzarote är det inga större problem att även hinna med golf på grannön Fuerteventura. Båt går från Playa Blanca på södra Lanzarote och överfarten till Corralejo på norra Fuerteventura tar knappa halvtimmen. Fred Olsen line har en gratis anslutningsbuss från Puerto del Carmen på Lanzarote för er som inte har hyrbil. På Fuerteventura är det reguljära bussar som gäller. Om du har möjlighet att vara iväg två veckor kanske det är läge att kolla med arrangörerna om du kan tillbringa en vecka på vardera ö, kanske till och med flyga in till en och hem från den andra.

 

Utöver golf finns det goda chanser till dromedarridning. Nedan: mindre strand i Puerto del Carmen.


Vi slog under en vecka ner bopålarna i Puerto del Carmen, Lanzarotes största turistort och helt dominerad av brittiska turister av den städade varianten. Urvalet av trevliga restauranger längs strandpromenaden är imponerande, här finns de flesta kök representerade och den mördande konkurrensen gör att priserna är mycket låga på allt från frukost till öl och middagar. Vi åt alla våra middagar här nere och var alltid mycket nöjda med vad som langades fram.

 


Lanzarote Golf är den senast anlagda av de två banorna på Lanzarote. Här finns oftast gott om utrymme för snedslag och vackra planteringar och murar av svart lavasten bidrar till den estetiska upplevelsen. Från samtliga hål – och klubbhusterrassen – har du utsikt mot havet. Teeskyltarna ger hyfsad information om vad du har framför dig. Bunkrarna har riktig sand men i övrigt finns det en del ytor som kan skada dina klubbor.

 

Klubbhuset från hål nio. 

 

De inledande sex hålen är ganska platta, sedan blir det betydlig mer böljande. Vatten är bara i spel på inspelet på hål 17. Banan går att lira upp till 6 133 meter. Från gul/röd är det 5 796/4 827 meter. Faciliteterna på klubben är mycket fräscha.

 Costa Teguise är en betydligt svårare layout. Med 10 i hcp gav slopen oss 8 slag på Lanzarote Golf medan vi här fick 13 slag. Det som gör den svårare är att sneda slag straffas hårdare, oftast hittar du bollen men håll koll på studsen om du landar i sten- eller gruspartier. Inte sällan kräver snedslagen här att du droppar dig fri. Banan kan spelas upp till 6 476 meter och från gul tee är det 6 163, en hel del att bita i alltså. Dock verkar det vara mer regel än undantag att gul är framflyttad mot blå tee (5 652 meter). Från röd tee mäter banan 5 310 meter. Teeskyltar och kartan på scorekortet ger knapphändig information.

 

 

Större delen av året blåser det ganska mycket här och genom att layouten är sådan att du spelar i alla olika riktningar får du verkligen testa att hålla upp slagen mot vinden. Flera hål är sådana att du även måste ha koll på längden från tee.

 

Avslutningshålet (ovan från backtee) är fint, med högt belägna tees där riktningen är avgörande. Banan var under vårt besök i bra skick. Greenerna var snabba men här och var hade vi nog önskat att de var lite jämnare. Enligt lokala golfare är de dock felfria utanför vintermånaderna. Trevligt klubbhusområde även här, med bra mat till bra priser.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Lanzarote:

Costa Teguise

Lanzarote Golf

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.