Tätt mellan banorna på Costa del Golf

 

Vi har så här långt testat drygt hälften av banorna på spanska solkusten. Vi åker alltid under vinterhalvåret, då det är lägre pris på greenfee och boende. För den som vill kombinera med utförsåkning är det inte långt till Sierra Nevada från Malaga.  

 

Costa del Sol – området från strax öster om Malaga nästan hela vägen ner till Gibraltar – refereras ofta till som Costa del Golf och inte utan skäl. Här ligger golfbanorna på pärlband längs med kusten, inte minst utanför Marbella. Banorna som ligger en bit söder om Estepona, bl.a. Valderrama, räknas geografiskt till Cadiz, men vi har valt att ta med dem här för att alla andra verkar göra det. För att göra det enklare för er kommer vi i takt med att vi betar av banorna lägga upp dem under fem delsträckor längs kusten:

 

Gibraltar-Estepona       Estepona-Marbella        Marbella-Fuengirola       Fuengirola-Malaga       Malaga-Nerja


Alhaurin. Längst upp: Santana: Nedan: La Cala America.

 

Banorna är ofta glest betrampade från mitten av nov-mitten av feb, ofta med rejäla rabatter på greenfeen. Det är inte heller ovanligt att du då får golfbilen på köpet, om du skulle vilja ha det. Det allmänna kostnadsläget i Andalusien kan vara både högre och lägre än i Sverige, beroende på hur välfrekventerat området är av välbärgade konsumenter. Slår du ut tidigt (”early bird/raiser”) eller sent (”twilight”) erbjuds du ofta extra förmånligt pris, ibland också om du bokar direkt på klubbarnas hemsidor. Som Early bird kommer du dessutom runt utan köer och kan göra annat på eftermiddagen, t.ex. spela ett varv till.

 

 

På plats hittar du ofta rabatter i Costa del Sol Golf News, en färggrann tidning i tabloidformat som du hittar på många banor, hotell och andra ställen där golfare förmodas dyka upp (du kan numera prenumerera på den gratis via nätet). Du hittar också erbjudanden i gratistidningen Sur in English. Ta dock alla banreportage i gratistidningarna med allt befintligt salt, de är uteslutande gjorda för att sälja annonser.

 

San Roque New Course. Nedan: Añoreta, en klubb med riktigt spanska vibbar öster om Malaga.

 

Det finns två genomfartsvägar längs med Costa del Sol; en mindre närmare vattnet och en större motorväg lite längre upp. Motorvägen heter antingen A7 eller AP7, det senare när den är avgiftsbelagd. Kustvägen heter N340, utom när motorvägen är avgiftsbelagd, då tar den över namnet A7. Utanför absolut högsäsong finns ingen anledning att använda de avgiftsbelagda sträckorna av motorvägen, det är ganska dyrt och genom att du måste stanna och betala här och där sparar du nästan ingen tid alls. Kustvägen är tvåfilig och det brukar flyta på. Kommer du från Malaga ska du svänga av strax före Fuengirola för att slippa AP7. När det gäller att ta dig förbi Malaga har staden fått en ny ringled sedan ett tag. Den är så väl tilltagen att vi brukar välja bort den av rädsla för att få soppatorsk. Håll dig till gamla vägen som går förbi flygplatsen så sparar du tid – och soppa.


 

Vill du kombinera golf med skidåkning har du bara två timmar till Sierra Nevada från Malaga (en timme från Motril vid kusten längre österut). Skidåkningen ligger högt och en klar dag kan du från toppen av liftsystemet se Afrika. Skidbyn, Pradollano, saknar all charm på samma sätt som många franska skidorter. Liftsystemet tar dig upp till max 3 300 och är tillräckligt omfattande för 3-4 dagars åkning utan att man ska känna sig instängd. Vardagar är det nästan tomt i backen och stora möjligheter till off-pist – spanjorerna håller sig till pistade nerfarter. Är du uppe några enstaka nätter kan det vara dyrt med boende i Pradollano. Bo istället billigt på vägen upp mot Pradollano från Granada eller gör en dagsutflykt. från kusten. Kolla väderprognosen innan du åker upp. Om det är dåligt väder sista höjdmetrarna till skidorten brukar polisen stå och vända bilar som inte har snökedjor. Det står då alltid någon och säljer billiga sådana till överpriser.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera
Calanova
Cabopino
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Flamingos

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.