våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vackraste golfvyerna på Mallorca


Knappa timmens körning norrut från Palma hittar du Mallorcas internationellt mest kända bana och den enda som ligger direkt vid vattnet, med strålande vyer mot Medelhavet från flera hål.

Alcanada ligger tio minuter öster om Alcúdia, en av de populäraste destinationerna på Mallorca för sol- och badturister. Klubben slog upp portarna 2003 och du har säkert sett foton där fyren ”Faro de Alcanada” är med i bakgrunden. Faktiskt ligger inte fyren på Mallorca utan på den lilla ön Illa de Alcanada, som gett namn åt golfklubben och som även ingår i klubbloggan. Fyren var på plats 1861 och trots att ön bara ligger drygt 100 meter ut bodde en fyrvaktare här fram till 1960.

 


Klubbhuset och restaurangen. Längst upp: hål 13, par 5 dogleg vänster. Nedan: hål 3 från röd tee och mot green.


Klubbhuset är inrymt i en över 100 år gammal byggnad och restaurangens uteservering ligger så fint att det är tjänstefel att inte avrunda här. Även övriga utrymmen på klubben är mycket fina och proshopen är en av de stiligare du lär springa på, med stort sortiment och prislappar som matchar greenfeen.

 


Banan är designad av inte helt obekante Robert Trent Jones Jr och fick sig en rejäl uppgradering 2019. Med fem teepositioner kan den spelas från 5 241 upp till hela 6 559 meter. Bland banarbetarna ingår enligt uppgift tre åsnor som ”ansvarar” för att hålla rent bland buskar och snår vid hål 13. Vi såg inte skymten av dem men det kan ha att göra med att det här är banans vackraste hål och att vi hade fullt upp med att glo på vyerna.

 

Hål 5 fram- och bakifrån. Nedan: hål 12, par 4.


Layouten är ganska rejält kuperad men med normalkondis klarar du dig till fots. Bilarna har gps men inte av den vanliga sorten utan en variant som ser ut som en förvuxen mobiltelefon och som verkar se som sin huvuduppgift att berätta hur du ligger till tidsmässigt. Under vårt besök var dessutom bilarna bara tillåtna på gångvägarna och då är det betydligt bättre att gå. Plus dock för att bilarna har RSBR-säten (Rejäl Stoppning för Beniga Rövar) och solceller på taket.

 


Låt dig inte luras av färgerna på tees utan välj en utifrån hur långt du vill spela banan, annars kommer du likt många andra vi såg att bita av mer än du kan tugga och bara känna dig förödmjukad. Ruffgräset var under vårt besök extremt segt, en typ av fluffig bermuda som funkade som flugpapper på klubbladet. Fair enough – det ska kosta att missa fairway. Värre var att det ibland var svårt att hitta bollarna i semiruffen, så ta bra riktmärken.

 


Öppningshålet på andraslaget och bakifrån. Nedan: hål 7 från gul och röd tee.


Öppningshålet är ett par fem där du kan banka på rejält från tee medan andraslaget kräver att du funderar på om du har vad som krävs för att gå över det rejält tilltagna diket, eller om det är klokare att lägga upp för en kort pitch – tråkigt att sabba scoren redan på första hålet.

 


På hål 7 stiger pulsen, ett rejält långt par 5 (som kortast 523 meter) nerför och med vackra vyer mot havet och fyren långt därnere. En bunker ligger mitt i fairway där de flesta vill landa utslaget, sedan blir det lättare.

 


Hål 11 från gul tee och greenområdet.

Hål 11 är återigen ett långt par 5 nerför, med nästan lika fina vyer som på 7. Här ligger dock bunkern som kan fånga utslaget mer åt höger, vilket ger dig fri passage om du inte högerklantar dig.

 

Hål 13 från backtee och röd tee. Längst upp på sidan från gul tee. Greenområdet.


På 13 var det dags igen, återigen ett par 5 nerför – men inte alls lika långt. Det här är Alcanadas vackraste hål från tees och är det lugnt bakom dig så ska du kosta på dig några mulliganer. Bunkern i mitten kan säkert skrämma dig åt sidan, men med höjdskillnaden har många hyfsade chanser att driva den. Väl nere på green är du som närmast havet under rundan. Avslutningshålet är förvånansvärt tamt, det känns mest ditlagt för att ta dig tillbaka till klubbhuset.

 

Hål 16 från tees och mot green. Nedan: blandade foton från vår runda.


Greenfeen på Alcanada är en av de högsta på Mallorca – är då rundan värd priset? Som vi ser det hänger det på din förmåga att uppskatta helheten. Ser du bara till underlaget i förhållande till kostnaden lär du hitta mer prisvärd golf på andra ställen på ön. Kan du däremot uppskatta de förstklassiga vyerna mot Alcúdia-bukten och bergen – även om du inte spelar bra – tycker vi att en runda här kan vara att betrakta som investering istället för en kostnad. Har du möjlighet ska du tajma så att du spelar sen eftermiddag, när havet är blått och konturen av bergen skarpare.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat norra Mallorca:

Alcanada

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.