destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Trivsamt hotell mitt i stan och spel på två banor


I staden som gav världen Thomas Ravelli finns två 18-hålare, Växjö GK och Glasrikets GK. Från vårt hotell mitt i stan nådde vi båda inom tio minuters körning.

Har du aldrig varit i Växjö kan det bero på att staden ligger lite vid sidan av de stora allfartsvägarna, oavsett vilken riktning du kommer från blir det slingrigt på slutet. Staden är lite av porten till Glasriket, området i Småland som sedan 1700-talet är känt för sin glasindustri. Numera är tillverkningen ytterst begränsad, så vi satsade på golfen.

 

Glasriket, hål 18 från klubbhuset.

Mitt i stan checkade vi in på Clarion Collection Hotel Cardinal. Hotellet ligger vid en gågata men erbjuder privat och säker parkering på ett tak mitt emot till en överkomlig avgift. Det är begränsat med platser så boka i förväg. När du anländer ska du köra in på gågatan och hålla utanför hotellet, i receptionen får du koden till garagedörren.

 Hotellet har 111 rum och byggnaden inrymde ursprungligen en biograf, uppförd i slutet av 1920-talet. Eftermiddagsfika och kvällsmat ingår i övernattningspriset. Under våra två dagar här var det en riktigt fin och saftig morotskaka till fikat och fläskytterfilé respektive BBQ-kyckling till middag – den sistnämnda var förstklassig.

 

Matsalen och delar av frukosten.


Utrymmet där middagen serveras behöver en hel del kärlek, men det finns en trevlig innergård där du kanske kan smita ut med tallriken om du lovar att ta in den igen när du är klar. Framför hotellet finns också några bekväma soffor där du har bra koll på folk som rör sig på gågatan.

 

Innergården och uteplatsen framför hotellet, med skönt soffhäng.

 

Vårt rum var fräscht och bekvämt, med några sköna fåtöljer och ett skrivbord samt badrum med mycket bra dusch. Sover du lätt kan det vara värt att fina sommardagar undvika rummen på gaveln, som vetter mot en stor uteservering där det då kan kacklas rejält och långt in på småtimmarna.

 Det finns alltså två banor i stan. Växjö GK hade vi redan varit på, man hör ju på namnet att det är en väletablerad klubb. Glasrikets GK har vi inte vågat ge oss på tidigare, namnet känns lite turistfälla och är väl på gränsen till renommésnyltning. Väl på plats upptäckte vi nu en riktigt trevlig och kul bana och ett mysigt klubbhusområde – med bra och prisvärd mat.

 


Klubben var igång med nio hål 1993 och fyra år senare var 18-hålaren komplett. Banan är utlagd i naturreservatet Fylleryd, knappa halvmilen från centrala Växjö, och är en blandning av äng och skog, mest skog tyckte vi nog.

 Layouten är mycket omväxlande och kul och det är först på hål 15 det blir lite halvtrixigt, med några välvuxna träd i spellinjen. Antingen går du över (hålet är inte långt) eller så spelar du vänster och får ett längre inspel.

 


På 16 blir det heltrixigt och på gränsen till ”kalleankigt”, i varje fall som en förstagångsbesökare upplever spelalternativen från tee. Som grädde på ankmoset finns en skylt med alldeles för mycket text om hur några lampor ska hanteras för att visa bakomvarande boll att det är ok att slå ut. Vårt tips är att spela hålet en gång innan du spelar det. Får du inte till detta är tips B att sikta vänster om det stora trädet och gå in därifrån. När du sedan kommer fram till bollen får du en bättre idé om hur hålet kan spelas med en tuffare linje, även om du inte kommer att tjäna så mycket på det.

 

17 är ett riktigt fint korthål med mycket vatten i spel. Klubbens humorist har satt ut en tuggummiautomat med bollar.

Allt sammantaget hade vi en riktigt fin dag på Glasriket och faktiskt gillade vi den mer än Växjö, för att layouten var roligare och mer omväxlande. Skicket var också mycket bra under vårt besök och vi hade lätt kunnat köra ett varv till här – inte minst för att visa hål 16 vem det är som bestämmer. Från klubbhusterrassen hade vi fin utsikt mot avslutningen på hål 9 och 18 samt utslaget på hål 1.

 


Växjö GK lirade vi för några år sedan. Första intrycket när man anländer med bil är att banan ser ganska slätstruken ut. Pulsen stiger när du inser att klubbhuset finns i den fina gula herrgården direkt vid parkeringen. Läget nära stan gör att restaurangen får många icke-golfande lunchgäster och i vanlig ordning skapar detta förutsättningar för bra klass på maten.

 Layouten är en blandning av park och skog, de första nio hålen stod klara 1961 och sju år senare hade man alla 18 hål på plats. Som längst går banan att spela 6 050 meter, som kortast 3 788 (fem tees). Flera av skogshålen är riktigt fina.

 Öppningshålet är ett korthål framför klubbhuset som kommer att få dig att önska att du investerat i några rangepolletter. Hål 4-8 föll oss verkligen i smaken, för att de erbjuder estetiska värden såväl som tekniska utmaningar. Medlemmarna vi spelade med ansåg också att de första nio är bäst.

 De två avslutningshålet bryter av mot resten av banan, dels för att de ligger lite för sig själva bakom klubbhuset, dels för att växtligheten verkar extra tjock här, vilket nästan ger ett synintryck av att lira i tropikerna. 18 är het kandidat till landets svåraste avslutningshål, vårt tips är att spela det som ett par fem – eller sju om ni som oss är flexibla pragmatiker med bristande bollkänsla. Du hittar fler foton från båda banorna här

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.