destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Chans till en riktigt bra golfhelg


Vi har testat Hagge och Fagersta, två riktigt kul och omväxlande banor med fin sjökontakt. Mycket trevligt boende hittade vi på Grand Hotel Elektra.

Ludvika ligger i södra Dalarna (home of the ”rumpmas”), elva mil norrut från Örebro. Staden präglades länge av bergsbruket (framförallt järnmalm, men även silver och koppar) och ortnamnet har osäkert ursprung, luddigt värre alltså.  

 

Korthål Fagersta. Längst upp: korthål Hagge.

Best Western Plus Grand Hotel Elektra ligger mitt i Ludvika. Även här uppstår frågor kring namnet, men nu har vi bättre koll: När hotellet byggdes i början av 1970-talet utlystes en namntävling i lokaltidningen. Eftersom stadens var förknippad med många uppfinningar inom elektricitet vann ”Elektra”.

 

Hotellet. Muralmålningen rakt över gatan är gjord av konstnären Shai Dahan i samband med Ludvikas 100-års jubileum 2019.


Hotellet är det största i Ludvika, med drygt 100 rum i olika kategorier. Har du en poetisk ådra har några rum Dan Andersson-tema. Har du ingen aning om vem Dan Andersson är kanske du hellre tar det piano i ett rum med Charlie Norman-tema (båda herrarna är bördiga från trakten). Några rum har utsikt mot sjön Väsman. Har du jycken med dig ingår en VID-kit (Very Important Dog). För den som vill klämma in ett träningspass ingår inträdet till ett stort gym i källarplan.



Vårt rum, med en extrabädd uppställd. Regnskogsduschen var förstklassig.

Gratis parkering finns i ett garage i grannbyggnaden (låst nattetid), stanna till i parkeringsfickan utanför ingången så får du instruktioner av receptionen hur det funkar.

 


Personalen var extremt trevlig och baren var välsorterad med flera typer av öl för den som likt oss har lite klass i sin ölkonsumtion. Frukosten (nedan) var mycket bra och kaffe fanns tillgängligt dygnet runt.

 

 

Fagersta GK ligger halvtimmen sydost om Ludvika, längs väg 66 till Västerås (varifrån du har runt 50 minuters körning) och var igång med nio hål i början av 1970-talet. Sedan 1993 finns 18 hål, som bjuder på en blandning av skog och park.

 

Klubbhuset, en gång en skola, är fräscht och med fin utsikt mot banan och Hedkärrasjön.

 

Klubben har ändrat på vad som ursprungligen spelades som ut- och in-9. Vi gissar att man gjort det för att det finns två hyfsat mastiga backar på banan och att man nu får dem på sista nio – alltså slipper de som endast orkar spela nio hål dem. Vettigt.

 



Det finns två tees och du kan spela layouten 4 633 eller 5 386 meter, par 71. Med slingorna i ny ordning ligger öppningshålet numera en bit ut på banan, i riktning ”klockan 11” från klubbhuset, vid en liten stuga med en stor klocka. När du står på tee här ska du passa på att spana in andra halvan av hål 2 (fotona ovan), som du inte ser när du ska slå ut där – du kommer att inse att du ska hålla mer vänster än vad du gissat från tee för att få ett bra läge för andraslaget.




Hål 4 är ett kort par 5 dogleg höger, på vippen att det kunde varit ett par 4 och därmed har det högt index. Tar du i väl mycket från tee riskerar du att hamna i ruff eller mask bakom några träd.

 

 

Betydligt knepigare blir det på hål 5, även det ett dogleg, men betydligt svårare att få grepp om från tee. Även här är det högt index, något förstagångsbesökare sannolikt inte håller med om. Allt handlar om att få rätt längd från tee, så att du kan ta dig fram mot flaggan via den ganska tajta passagen.

 

 

Även på 6 känns det småknepigt från tee, ett krön gör att du inte ser mycket av hålet. Följ banguidens tips om att hålla så mycket höger du vågar och bollen kommer att rulla ner mot mitten (fotona ovan). inte värst långt så ta inte mer klubba än vad du behöver. Glöm inte att ringa i klockan på vänstersidan så att bollen bakom vet att det är säkert att slå ut.

 

 

Hål 7 (ovan). Ett av våra favorithål, av lite oklara skäl. Ett hyfsat kort rakt par 4. Alltid kul att stå högt och greenen har en fin inramning. Hål 9 spelas sedan parallellt med rangen, kan vara värt att ha lite koll ditåt med tanke på att sådana som oss kan vara i farten.

 

 

Efter att ha passerat klubbhuset är det dags för hål 10, som alltså tidigare var banans öppningshål. Kan du undvika det halvt dolda tvärsgående diket på utslaget ska det vara en ganska vilsam resa framåt. Bra det, för sedan är det en ganska rejäl promenad uppför för att komma till hål 11.

 

 

Även 11 var en favorit, oklart även här varför men kanske för den lummiga inramning i kombinationen med att det inte är för långt. På hål 13 var vi sedan på vippen att slå ut åt fel håll, du har andra halvan av hål 15 högerut.  Ser det inte ut som på fotot nedan är du vänd åt fel håll.

 

 

Med 15 (fotona nedan) har du banans i särklass längsta hål. Hade vi fullföljt vårt misstag och slagit ut från tee på hål 13 hade det varit hanterbart, nu är det med 454/519 meter från röd/gul tee istället rejält långt, och med ett dogleg mot slutet.

 

 

Sedan kommer andra backen, inte lika mastig som den första, men nu är du lite slapp i kött och själ efter den där långa parfemman. Belöningen är ett korthål (nedan) utan värst mycket krusiduller, så länge du slår hyfsat rakt.


 

De två avslutande hålen (fotona nedan) är ett kort par 4 dogleg höger som premierar finess snarare än kraft och ett mastigt par 4 där du kan lämna finessen i bagen och köra helt på kraft.

 


 
Allt sammantaget var Fagersta en mycket positiv överraskning, med en omväxlande och kuperad layout och många hål med fin kontakt med sjön. Restaurangen var stängd när vi kom in, annars hade vi avslutat med några öl och mat på klubbhusverandan med utsikt mot sjön. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Hagge GK ligger drygt tio minuters körning i sydostlig riktning från Ludvika, vid sjön Haggen och orten Hagge. Sommaren 1964 var man igång med första nio hålen, då som Västerbergslagens GK. Sex år senare bytte man namn till Hagge och 20 år senare hade klubben 18 hål. 

 

 

Första intrycket är att det är en välskött anläggning. Olika nationsflaggor förmedlar en känsla av att alla är välkomna. Klubbhuset ligger upphöjt med utsikt mot sjön och flera hål, inte minst avslutningshålet som spelas rakt in mot terrassen.

 

 

Med fyra tees kan banan spelas från 4 035 upp 5 494 meter, par 71. Flera hål har förstklassig sjökontakt. Öppningshålet (ovan) är ett kort par 4 där indexeringen skvallrar om att passagen in mot green inte är helt okomplicerad om klubborna vaknat på fel sida.

 

 

Redan på hål 2 stöter du på ett av flera signaturhålskandidater på Hagge, ett halvlångt par 4 där du från tee inte ser vad som händer bortom krönet. På inspelet har du att välja mellan att sätta sjön eller bunkern i spel.

 

 

Även korthålet 3 är signaturhålsmaterial. Inte värst långt men med halvstyv kuling under vårt besök var det ingen som ville slå ut först. Även här har man placerat en bunker där många nog skulle vilja lägga ett säkerhetsslag.

 

 

Med hål 4, ett långt par 5, spelar du bort från sjön, men fortfarande med vatten på en sida. Inte så smalt som det ser ut i banguiden, men tillräckligt för att en del ska hålla sig väl mycket till höger och istället hamna i problem i skogsterrängen.

 

 

Efter ett långt korthål tar dig hål 6 (ovan) bort mot sjön igen. Ett svagt dogleg höger där ruffen var lite extra tjock på vänstersidan under vårt besök, håll dig på fairway.

 

 

Med hål 7 har du sjökontakt igen, den här gången är det bakom green det är blött. Index 15, men har greenkeepern vaknat på fel sida och satt flaggan bakom vad som kan vara banans största bunker blir det betydligt tuffare.

 

 

Med hål 8 vänder du tillbaka mot klubbhuset. Inte värst långt men återigen skvallrar indexeringen om att något är i görningen, vi gissar att många lägger sig mask bakom trädet på höger sida av fairway, så håll upp vänster.

 

 

9 är ett hyfsat långt par 5 som tar dig hela vägen tillbaka till klubbhuset. På tee förkunnar en skylt att det är förbjudet att slå ut om det är fordon på vägen. Skulle det stå någon och vänta vid busshållplatsen kan det också vara läge att avvakta, trycker bollen bakom på kan du hänvisa till Dalatrafikens busstidtabell. Efter klubbhuspasseringen inleder sista nio på andra sidan vägen, gå över parkeringen. Hål 10 är ett hyfsat långt par 5 där ett litet vattendrag ligger och lurpassar kort höger om green, det syns inte ens när du har 100 meter in.

 

 

Sedan kom ett av våra favorithål på banan (fotona ovan), trots att vi är som längst bort från Haggen-sjön. Ett kort par 4 med en rejäl pöl att ta sig över på inspelet och inte mycket marginaler för att spela sig runt. Ett riktigt kul matchspels-hål och vi kan tänka oss att det har varit en och annan chansning här när utslaget inte varit perfekt.

 

 

Efter hål 14 korsar du vägen och är tillbaka vid sjön. Tee på 15 (ovan) ligger mitt framför klubbhusterrassen, ett dogleg höger som kändes längre än sina 320 meter som längst. Lätt att hamna mask höger så ett tips kan vara att sikta vänster om bunkern i hörnet och ta ett längre inspel. Inga bunkrar runt green och plats bakom, så det är bara att brassa på.

 

 

På 16, ett dogleg höger med vatten längs hela högersidan, är speltipset på skylten vid tee att hålla upp vänster då allt rullar ner mot sjön. Problemet var att vi lirade i kraftigt regn och bollen fastnade mitt i fairway och gav oss ett inspel i nerförslut. Är det mjukt i marken kan tipset vara att sikta i mitten och låta bollen rulla ner mot vattnet där det inte lutar lika mycket (vi tar inte emot reklamationer av våra speltips).

 

 

Avslutningshålet (ovan och nedan) är sedan ett medellångt par 5 som spelas i en rak linje in mot klubbhuset. Gör dina dåliga slag från tee, när ingen kan se dig, och skärp dig när du är i full vy från terrassen.

 

 

Allt sammantaget är Hagge en riktigt fin bana och anläggning. Få svenska banor har en sådan fin sjökontakt, på så många hål. Vi hoppas att komma tillbaka en dag för att med bättre väder få till de foton banan förtjänar – och avsluta med en öl på terrassen istället för inomhus.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.