destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende med middagen inkluderad och en riktigt kul bana


I örlogsstaden Karlskrona checkade vi in på ett hotell i bästa läget. Golfen lirade vi på Nicklastorp, en riktigt omväxlande och kul layout. Vi hann också med Ronneby GK under vårt nedslag sista veckan i april.

Karlskrona är med knappt 40 000 invånare den klart största tätorten i Blekinge och grundlades samtidigt som örlogsbasen här, i slutet av 1600-talet. Här hittar du landets sydligaste skärgård, med 1 650 öar, kobbar och skär. På tok för många om du frågar Anatolij Michailovitj Gusjtjin, befälhavare på den sovjetiska ubåt av Whiskey (on the rocks)-klass som gick på grund i Gåsefjärdens militära skyddsområde 1981 och skapade rubriker över hela världen.

 

Nicklastorp under vårt besök tidig vår.


Gillar du stadsmiljö omgiven av vatten har du kommit rätt, centrala delarna av Karlskrona ligger på ön Trossö och är sedan 1998 upptagna på Unescos världsarvslista som del av ”Örlogsstaden Karlskrona”. Men nog om det, vi kom ju hit för att lira golf.

 


De stora glaspartierna skapar en spännande exteriör, inifrån hotellrummen är det dock standardstora fönster.

Vi checkade in på Clarion Collection Hotel Carlscrona, med bästa läget i stan för bilburna golfare – du ser hotellet på vänster sida när du rullar in på Trossö, byggnaderna med de stora glaspartierna. En stor parkering finns rakt över gatan, men hotellet har också ett antal egna platser på baksidan. Ansluter någon med tåg är stationen inom några minuters gångavstånd.


 

Hotellet blandar gammalt och nytt. Restaurangen huserar i ett packhus från 1800-talet och övriga hotellbyggnader ska exteriört efterlikna magasinslokalerna som var fanns här under 1700-talet, men uppdaterade med stora glaspartier. Innergården bakom hotellet är en populär samlingsplats sommartid.


Middagen. Nedan: vårt rum och frukosten.

Vi checkade in i ett standard dubbelrum, som funkade bra utan några krusiduller. Badrummet var inte så stort men mycket fräscht och duschen var förstklassig. Eftermiddagsfika och middag ingår i övernattningspriset och bidrar till att det blir liv och rörelse i de allmänna utrymmena eftermiddag och kväll. Vår kväll bestod middagen av lasagne med en stor och bra salladsbuffé. Personalen på hotellet var mycket trevlig och tillmötesgående rakt igenom.Det finns tre golfbanor i närområdet, i tre olika riktningar. Nicklastorp ligger närmast stan, räkna knappa kvartens körning från Clarion. Banan är också den mest kuperade i Blekinge, vilket i ärlighetens namn säger mer om Blekinge (du kan lämna syrgastuberna hemma).

 

Första hålet från röd tee och bakifrån. Från gul tee är sjön i spel ganska rejält.


Öppningshålet erbjuder goda chanser till en bra start och chansen att utvärdera om drivern ska stanna i bagen under resten av rundan. Se bara till att spela ut på rätt hål, 17 löper parallellt på vänster sida.

 


Hål 2 från röd tee och från green bakåt. Nedan: hål 11, svårnavigerat även från röd tee.


Fick du inte med dig en banguide kommer du att ångra dig redan på hål 2, ett par 5 dogleg vänster med en hel del att navigera från tees – själva var vi så fokuserade på att undvika pölen till höger och diket rakt fram att vi lyckades lägga oss mask bakom det gröna pumphuset.

 


Den bankonsulent som indexerade hål 11, ett kort par 4 dogleg vänster, som det åttonde svåraste hålet på banan måste ha haft rejäla malörer på sju hål – eller så gjorde han/hon en byxdropp efter utslaget. Har du aldrig varit här tidigare så är det här sannolikt banans svåraste hål från bakre tees, med eller utan banguide. För att komma runt hörnan måste du antingen landa bollen på en avsmalnad fairway med vatten till vänster och ett dike till höger, eller så flyger du bollen över vattnet och riskerar att hamna mask bakom träd i kröken. Inspelet är kort men med gott om trubbel för den som missar green. Från hål 13 är du ute i öppen terräng igen. Riktmärkesstolparna till vänster om fairway skvallrar om att snedskott straffar sig när ruffarna vuxit upp.

 

Nicklastorp hål 10 från gul tee och från green bakåt.


Allt sammantaget tycker vi att Nicklastorp är en riktigt kul och omväxlande bana, vilket i mycket beror på att den är hyfsat kuperad – men inte värre än att du tar dig runt utan större besvär om du är typen som kan tänka dig att gå i rulltrappan om det närmar sig stängningsdags på Systembolaget. Att vi flera gånger fick konsultera banguiden på tees för att se hur långt (brett) vi skulle våga slå bidrog också till att vi gillade banan, golfen blir roligare när man får chansen att använda omdömet istället för att i alla lägen bara damma på med drivern rakt framåt från tee.

 När du går i mål ska du bänka dig på restaurangens uteservering varifrån du har fina vyer mot flera av hålen, inte minst 18 hela vägen från tee till green. Skulle vi få för oss att flytta till Blekinge i framtiden kan vi absolut tänka oss att bli medlemmar här, vilket den trevliga personalen också bidrog till.


För att inte få golfabstinens under vår 45 minuter långa transfer till Karlshamn bröt vi för golf halvvägs, på Ronneby GK. Layouten är betydligt trixigare än man kan förledas att tro från infartsvägen, där du endast ser hålen av parkkaraktär som inleder och avslutar sista nio. Trots friskt gångavstånd från Ronneby centrum bjuder banan med undantag av några få hål på en ostörd naturupplevelse.

 För att ta dig med bagen från parkeringen till incheckningen rundar du klubbhuset på höger sida. Här hittar du också restaurangens stora uteservering, med utsikt mot rangen. De två första hålen känns lite tama, men på hål 3 tänder vi till – ett par 5 som svänger svagt vänster och där du slår ut från högt belägna tees. Efter åtta hål kommer du tillbaka till klubbhuset och kioskuppehållet. För att ta dig vidare till hål 9 följer du vänsterkanten på rangen.

 

Hål 3, svagt dogleg vänster par 5.


Flera hål på banan inramas av stora stenpartier och ger skärgårdskänsla, inte minst hål 11-13. Hål 14 gillade vi verkligen, ett kort dogleg vänster som kräver mer omdöme än kraft (vi är förvisso ganska klent utrustade när det gäller båda, men det är alltid kul med hål som tvingar oss att tänka till). Sista tre hålen är av parkkaraktär, avslutningshålet ett fint par 5 med ett dogleg på slutet där många kommer att försöka gå in på två slag över vattnet.

 


Avslutningshålet från gul tee och vid inspelet mot greenen bakom vattnet.


Om du tittar upp under rundan kommer du att se en hel del fågelholkar uppsatta. Klubben bjöd för ett tag sedan in medlemmar och allmänhet att sponsra dessa små enrummare får våra bevingade vänner och gensvaret var stort. En karta trycktes sedan upp så att alla kunde titta till sin holk och förhoppningsvis konstatera att den fått hyresgäster.

 


Du hittar fler foton från Nicklastorp, Ronneby och andra banor i Blekinge här. Skulle det inte räcka med banorna på svensk mark kan du ta färjan från Karlskrona till polska Gdynia, där vi testat samtliga banor i närbelägna Gdansk (foton nedan visar Postolowo).

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.