destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Anrikt hotell i bästa läget


Elite Grand Hotel huserar i Gävles pampigaste byggnad, med en fin veranda med utsikt mot Gavleån. Golfen lirade vi på Älvkarleby.

Ingen som strosar runt någorlunda rejält i centrala Gävle kan missa den gula pampiga byggnaden nere vid kanalen, granne med Centralstationen och med hela innerstaden inom några minuters räckhåll till fots. Privat parkering finns på en angränsande tomt, men det kan bli fullt så boka. Skulle det inte finnas plats kan du hålla utanför hotellingången för att lasta av/på och sedan parkera lite längre bort.

 

Älvkarleby GK.

Hotellet uppfördes i samband med Gävleutställningen 1901, en industri- och slöjdutställning som pågick i 65 dagar och som besöktes av resande med extratåg, ångbåtar och hästdroskor. Bland besökarna fanns kung Oscar II, kronprins Gustav och prins Carl med hustru Ingeborg. Hotellet var ett av svensk landsorts största och modernaste och höll även hög internationell klass, med rinnande varmt och kallt vatten, elektriska ljus och – som grädde på moset – en elektrisk hiss.

 


Lyft gärna blicken mot taken inne på hotellet. Nedan: Grands Veranda, ett populärt vattenhål.


Andra världskriget satte stopp för hotellverksamheten och kommunen gick in som ny ägare. På 1960-talet ville man riva den då ganska slitna byggnaden, för att bygga ett parkeringsgarage. Planerna stoppades efter högljudda protester och istället gjordes 1979 en genomgripande renovering av fasaden, som återfick sin forna glans. Sedan följde en omfattande renovering av insidan där dörrar, socklar och lister återskapades med de ursprungliga delarna som förlagor. Nya armaturer byggda efter gamla modeller togs fram. Genom åren huserade en mängd olika verksamheter i den fina byggnaden. 2011 köpte Elite Hotels byggnaden och efter en omfattande renovering slog Elite Grand Hotel upp portarna 1 mars 2013.

 Med alla standardrum bokade uppgraderade vi till en svit, vilket gav oss mer svängrum och fina vyer mot Gavleån. ”Grands Veranda” är numera inbyggd men erbjuder panoramafönster mot ån och är ett avslappnat ställe att ta den där första ölen på efter en lång körning. Frukosten serveras i den vackra matsalen, men du kan även sitta på verandan, något som ger utomhuskänsla fina sommarmorgnar.

 


Sovrummet i vår svit. Frukosten.


Närmaste golfen är på välrenommerade Gävle GK tio minuter bort (du hittar foton från de två 18-hålarna här). De två banorna tillhör landets mest bokade, men du kan komma runt det här via ett golfpaket då hotellen oftast har bokningsprivilegier.

 


Gävle GK, som vi valde att inte spela den här gången.


Vi valde istället att den här gången sätta tänderna i Älvkarleby GK, halvtimmen bort i sydostlig riktning. Utöver att en älvkarl verkar vara synonymt med en timmerman hade vi noll koll på klubb och bana.

 


Älvkarlebys hål 9 från restaurangens uteservering, med Dalälven i bakgrunden.


Första intrycket när vi kommer till klubben är positivt, men en uteservering som ligger fint mot ett korthål med Dalälven i bakgrunden. Vi hade gärna sett att de sänkt planket runt serveringen lite, eller ersatt det med plexiglas, så att alla bord kan följa puttningsdramatiken på greenen. Faciliteterna i klubbhuset är fräscha och maten bra.

 


De två slingorna är av helt olika karaktär, första nio hålen inbjuder till chansningar och andra äventyrligheter och är klart roligast att spela – vi hade gärna kört ett varv till här på studs. Andra nio är mer traditionella, plattare och med rakare hålsträckningar.

 Rundan inleds med två hål som ger dig goda chanser att värma upp utan att råka ut för några större svårigheter. Hål 3 är ett fint korthål som spelas mot älven och på det efterföljande par 5-hålet har du vattnet längs vänstersidan tills hålet svänger höger på slutet.

 På hål 6 blir det knepigt, även med banguide. Ett kort par 4 dogleg höger där utslag som landar vänster om bunkern lär rulla ner mot vänster och ge dig ett ganska tufft inspel uppför. Har du tillräckligt krut i bössan är tipset att försöka gå över bunkern för att lägga dig på en plan yta.  

 


På hål 8 blir det knepigt igen. Fast nu är det tvärtom, ett dogleg vänster nerför. Det här var vårt favorithål på banan, när vi väl var klara med det och hade fattat hur det funkade. Det kan spelas på flera olika sätt och funkar därför utmärkt i matchspel, där det hela tiden handlar om att väga sin spelstrategi mot vad motståndaren hittar på.Sista nio är inte alls dåliga, det är bara det att man påbörjar dem med ganska höga förväntningar på variation och trixighet. Här är det istället mer traditionellt, vilket säkert gör att en del föredrar dem. Hål 10 (ovan) känns tufft från tees, en lång och smal fairway som följer Dalälven hela vägen och där många säkert lockas att lägga sig i backen på vänstersidan för att ha marginal till älven. 14 (nedan) var vår andra favorit på Älvkarleby, mestadels platt men genomtänkt, med två vattenhinder som ska passeras för att ta sig i säkerhet på en upphöjd green.

 

Hål 14 från tee, halvvägs och bakåt. Nedan: hål 18, som klubben verkar ha hängt på i sista stund.

 

På 17 känns det som man är i mål, med en green utlagd framför klubbhuset. Men här verkar det som att klubben kontrollräknat och insett att de bara fått ihop 17 hål och därför hängt på ett kort par 3, med en småelak bunker som verkar svälja allt kort om green.

 

 

Sammantaget hade vi en fin dag på Älvkarleby. Vi hade dock gärna sett att klubben vänt på slingorna, för att få de roligaste – och svåraste – hålen sist. Det här hade också gjort avslutningen bättre, med korthålet som spelas upp mot klubbhuset med fina vyer från uteserveringen istället för det där som känns påhängt efter kontrollräkningen. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.