destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Sveriges mest kända – och vackraste – hotelltrappa

 

Sundsvall har tre banor av helt olika karaktär: park, skog och seaside. Vi valde att testa parkbanan, Sundsvalls GK, i kombination med Hotel Knaust – där vi lyckades reda ut hur stor den där hästen som tog sig upp för trappan egentligen var.

 

Sundsvall är känt som ”Stenstan”. Namnet, ursprungligen ”Stenstaden”, kommer av att det efter att stora delar av staden brann ner 1888 fattades beslut om att endast stenhus fick byggas i centrum. Många som hade förlorat sina hus i trä hade inte råd med stenhus, istället blev det träpatronerna (som tjänade grova pengar på de större sågverk och träindustrier som växte fram längs Norrlandskusten på den tiden) som ironiskt nog bara hade råd att bygga. Därmed blev det en hel del pampiga byggnader när patronerna skulle bräcka varandra. Esplanaden, promenadstråket som anlades som en brandgata mitt i stan, ger lite kontinentala storstadsvibbar.

 

Sundsvalls GK. Nedan: hotelltrappan som är känd även bortom Sveriges gränser. 

 

1891 slog Hotel Knaust upp portarna i den nuvarande byggnaden – och blev genast platsen där stadens välbeställda umgicks och festade. Att man inte får en andra chans att göra ett första intryck på gäster som kommer in genom dörren anammade man på ett storstilat sätt här, den solfjäderformade marmortrappan innanför entrén är magnifik.

 

 

På trappan skålades nyåren in och stora sällskap kom hit för att låta sig fotograferas. En seglivad myt gör gällande att en kavallerilöjtnant red sin häst uppför trappan, i verkligheten var det en ponny som tagit sig uppför trapporna och sedan fick fraktas ner i bagagehissen.

 

Vår Tornsvit och ett standard dubbelrum vi kikade in i, vissa av dessa har en mindre portion träbalkar.

 

1978 slog hotellet igen portarna och blev kontor, men 2002 var man efter en renovering igång igen som hotell, under Elite-paraplyet. Idag finns här 141 rum i olika kategorier. Vi var ursprungligen bokade i ett standard dubbelrum men insåg att det inte kostade värst mycket mer att uppgradera till en av juniorsviterna. ”Tornsviten” är himmelriket för snedtaks- och träbalksfetischister som oss. Här hade vi också ett badrum med badkar, vilket känns lyxigt på hotell i dessa dagar.

 

Frukosten var välsorterad, inte minst om du gillar te.

 

De allmänna utrymmena på hotellet är mycket trevliga och av hög klass. Personalen är extremt proffsig och hjälpsam. Frukosten är mycket bra och det finns även en salong där kaffe alltid står framdukat. Restaurangpuben Bishops Arms ligger i direkt anslutning till hotellet och du når den via konferensavdelningen. Även här är det hög klass på servicen. Parkering finns nära och billigt (du kan stanna till utanför hotellet för att lasta av/på).

 

 

Det är ganska exakt lika långt till alla tre golfklubbarna i stan, räkna 15-20 minuters körning. Vi spelade på Sundsvalls GK, en klassisk, lättpromenerad parkbana där snedskotten straffar sig bland alla trädstammar men där du ändå oftast hittar bollen lätt. Under vårt besök var semiruffen rejält tät, så det lönade sig att hålla sig på fairway – som det ska vara.

 

 

Först intrycket när man anländer till klubben är att drivingrangen verkar lite underdimensionerad, något som bekräftas i början av hål 13 där det ligger en del rangebollar. I övrigt är det på hål 6 du ska ha lite koll, vägen går längs högersidan och har du en kronisk högerskruv med storbulan ska du vänta med att slå tills det är bilfritt, alternativt sikta väl vänster.

 

 

Ljungan, den lokala älven, flyter förbi i närheten och på green på korthålet 8 har du fina vyer mot den, även längs med högersidan på hela hål 9 och början av hål 10. Du kommer inte tillbaka till klubbhuset efter hål 9 utan istället är du hänvisad till en kiosk.

 

 

På hål 10 och 11 byter banan karaktär, mer kuperat och mer utrymme i sidled. Från bakre tee på 11 har du bästa kontakten med älven. Utslaget ska över ett krön och det är en blinkanordning som ska visa när det är ok att slå. Vi har aldrig sett just den här typen av blinkgrunka tidigare och det är osäkert om vi greenfeespelare har tillräckligt vett att hantera den så att spelet flyter på.

 

 

Klubbhuset ligger trevligt, men tyvärr är det inte detta man ser vid inspelet på avslutningshålet utan istället några fula reklamskyltar ovanpå rangen. Maten är bra, gedigen och hemlagad. Normalt föredrar vi andra typer av banor än platta parklayouter, men Sundsvalls GK var under vårt besök i riktigt fint skick och fick oss på bra humör. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.