destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bo i en av Västerås vackraste byggnader

 

Västerås hålls som en av landets bästa golfstäder och är inte större än att det är lätt att ta sig runt. För den som vill bo i stan erbjuder Elite Stadshotellet golfpaket där du kan välja vilken/vilka banor du vill spela. Vi valde att testa Västerås GK och Orresta.

 

Stadshotellet har sedan tillkomsten 1907 varit ett landmärke vid Stora Torget mitt i stan, med närhet till massor av uteserveringar. I samma byggnad som hotellet ligger Bishops Arms med 26 olika sorters öl på kran och ytterligare 200 på flaska – i golfpaketet ingick en värdecheck som köpte oss en stor öl här. Bara minuten bort ligger den gamla bebyggelsen längs Svartån.

 

Stadshotellet anses vara en av landets finaste jugendbyggnader. ”Jugend”, betyder ”ungdom” på tyska och där slutar våra kunskaper. 

 

Vårt sällskap hamnade i ett nyrenoverat rum och ett av lite äldre snitt. Lite jämnt skägg vilket vi rekommenderar, de nyare känns naturligtvis fräschare och har ofta en strålande utsikt mot Domkyrkan bakom hotellet. De äldre har mer av stadshotellskaraktär – be gärna att få titta innan du checkar in om det finns möjlighet. Sängarna är bekväma och frukosten innehåller det mesta du kan tänkas vilja stoppa i munnen.

 


Nyare rummen, med utsikt mot Domkyrkan. Den gamla bebyggelsen längs Svartån.


Västerås GK är stadens utan jämförelse mest centrala bana – runt 20 minuters promenad från centrum. Den stora uteserveringen mot avslutningshålet är som gjord för att kasta ankar efter rundan och med det stadsnära läget lockar den alldeles säkert till sig en hel del av golfens bryggseglare.

 Banan är ganska öppen och det finns gott om chanser att rädda snedslag. Hål 6-8 gör layouten en lite märklig piruett – en lampa varnar dig för utslag på 7:an när du går av 5:an. Det finns också en lampa mellan hål 9 och 18 – den ska användas av dig på hål 9, för att ge skydd från utslag på 18 när du är i svackan på väg mot green.  I övrigt är det inga konstigheter.

 Det finns ett antal tees där du står högt, inte minst på sista nio kommer du att känna hornen i pannan några gånger. Banan är par 70, 5575/4760 från gul/röd.
Hål 11 på Västerås GK har trevliga små stugor på andra sidan Svartån.

Orresta ligger 20 minuters körning öster om Västerås. Det här är en mycket välskött anläggning rakt igenom. Från klubbhuset ser det ut att vara en öppen och ganska oinspirerad historia, men banan överraskar, inte minst sista nio som har några riktigt fina skogshål. Rundan är helt ostörd från alla olika typer av ljud, utöver eventuella grymtningar från dina medspelare. Du hittar foton från flertalet klubbar runt Västerås här.

 select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.