destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Trevligt hotell i den tystare delen av stan

 

Hotel Hudik känns trots sin storlek litet och intimt. Det självklara valet för golfen i stan är Hudiksvalls GK, men vi var lite äventyrliga och satsade på Sörfjärdens GK halvtimmen norrut.

 

”Glada Hudik” är ett geografiskt varumärkesbegrepp lika starkt som ”sola i Karlstad” och kommunen är inte dummare än att de använder det flitigt för att locka turister och nya bosättare. Ursprunget till begreppet är inte helt klart, på Internet hänvisas till allt från teatersällskap och besökande sjömän till drängfulla träpatroner. Klart verkar att man varit Glada i stan sedan skiftet till 1800-talet.

 

Sörfjärdens GK.

 

Vi checkade in på Best Western Hotell Hudik, mitt i stan (men bort från uteserveringarna som kan låta en del sommartid) och med gratis parkering (begränsat antal platser men det finns gott om parkering i närheten). För den som ansluter med tåg är det tio minuters promenad från stationen.

 

 

Hotellet har ett 60-tal rum, vårt var nyrenoverat och mycket fräscht. Plus för nallarna som sängvärmare. Den förstklassiga frukosten är igång 06.30 på vardagar och en timme senare helger. Det fanns gott om rikstäckande tidningar för de av oss som fortfarande vill att det ska prassla under nyhetsintaget. En liten pool funkar utmärkt ihop med ölen varma dagar.

 

 

Närmaste golfbanan, Hudiksvalls GK, (fotot nedan) ligger bara fem minuter bort med bil. Det här är den bana som de flesta av hotellets gäster väljer att ha i sitt golfpaket. Det är en småputtrig mix av skogs- och parkbana med trevlig atmosfär runt klubbhuset, du hittar fler foton från banan här.

 

 

Vi valde istället att ta oss halvtimmen norrut, till Sörfjärdens GK. Från Sundsvall är det samma avstånd och många därifrån kör ner under dagen, för att det är lättare att få tid här än på klubbarna där uppe.

 

 

Klubben hette tidigare Gnarpsbaden men efter en konkurs 2013 återuppstod den året därpå under nuvarande namn. Havsstranden Gnarpsbaden lär vara Norrlands längsta badstrand, så fina sommardagar kan du kombinera bad och golf, eller helt enkelt dumpa icke-golfspelande familjemedlemmar medan du sysslar med vettigare saker.

 

 

Layouten är en ganska lättraskad blandning av skog och park. Första nio kan verka svårare då det är tajtare med träd runt banan, sista nio ligger öppnare. Dock är det en hel del diken och annat som ska passeras på den senare och har du en banguide lär du konsultera den ganska ofta här. Fem av hålen här är dessutom doglegs. Klubbhuset med uteservering ligger fint med utsikt mot banan. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.