destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Hotell mitt i stan och 45 hål inom en halvtimme

 

Norrköping ligger bra till för den som vill bryta resan längs E4:an. Vi testade Bråviken och Mauritzberg, båda belägna rakt österut från staden, och boendet på Elite Grand Hotel.

 

Norrköping är framförallt känt för Kolmården, Bråvalla-festivalen, fotboll, spårvagnar och SMHI. De gamla industrikvarteren vid Motala Ström mitt inne i staden går numera under namnet ”Industrilandskapet” och har blivit en tidshistorisk sevärdhet. Missa inte att titta runt – och att lyssna på vattnet som forsar fram här och var. 

 

De gamla industrikvarteren mitt inne i stan, många lokaler används idag av universitetet. Längst upp: Mauritzberg.

 

Elite Grand Hotel Norrköping huserar i en av Norrköpings pampigaste byggnader, uppförd i början av 1900-talet och med utsikt mot Motala Ström – kommer du gående kvällstid från Centralstationen (det är bara 400 meter) är den belysta fasaden mäktig. I bottenplan, med fin uteservering mot Motala Ström och med kvällssol, ligger populära puben The Bishops Arms, med ett enormt ölsortiment och matservering.

 

Bishops Arms, med en av Norrköpings populäraste uteserveringar och en extremt välsorterad bar.

Vårt rum var fräscht, med fin utsikt mot Motala Ström och ett badrum med badkar. Frukosten var som alltid på Elite förstklassig, men vi saknade möjligheten att äta den utomhus (här hade vi gärna sett att de öppnat dörren till Bishops Arms uteservering).

 

Vårt rum och utsikten mot Motala Ström från hotellet. 

 

Mauritzberg  ligger på Vikbolandet halvtimmen öster om Norrköping. Kommer du på E4:an norrifrån (eller ska den vägen efteråt) ska du ta färjan över Skenäsleden söder om Jönåker. Färjan är gratis, går i princip varje hel och halv timme och överfarten tar knappt tio minuter. Sannolikt kommer din GPS att föreslå den här rutten. 

 

 

Klubben har 18 hål och ett förstklassigt klubbhus i en stor gammal lada som renoverats på ett mycket smakfullt sätt. Bara några minuters promenad bort ligger slottet, med storslagen utsikt över Bråviken och anor från 600-talet; populärt för bröllopsföljen och konferenser. 

 

Avslutningshålet – ett mycket bra par 5 hela vägen –  med klubbhuset till höger. 

 

Banan är en öppen layout där det finns utrymme för den som inte har titthålskirurgisk precision i slagen, dock kan det bli svårt att hitta bollarna i höggräset om du är rejält sned från tees. Hål fyra är ett riktigt läckert korthål där du står högt och har vatten framför och bakom greenen. Sexan är ett rakt par 5 som spelas mot vattnet och säkert bjuder på fina vyer framåt kvällen. Även om banan är ganska förlåtande fungerar den utmärkt även för bättre spelare då den kan spelas ända upp till 6 574 meter (som kortast 4 942). Du hittar fler foton från banan här.

 


Bråviken ligger endaste tio minuter öster om Norrköping och har tre 9-hålsslingor, man växlar vilka som tjänstgör som dagens 18-hålare. Klubben vintertäcker sina greener vilket ökar chansen att de är i toppskick redan i början av säsongen – under vårt besök i mitten av maj var de redan absolut förstklassiga.

 


Med heldagsgreenfee tycker vi att du ska satsa på att spela alla 27 hålen, med stopp för lunch. Har du bara tid med 18 hål ska du i den mån det är möjligt satsa på Röd och Vit slinga, för att de avslutande fyra hålen på respektive slinga är anläggningens finaste hål.

 

Avslutningshålet på Röd slinga med klubbhuset.

 

Bråviken har en riktigt fin hemsida, med flyovers där varje hål visas ur helikopterperspektiv från tee till green. Längst upp på sidan ser du också vilka 18 hål som spelas som dagens 18-hålare. Du hittar fler foton från Bråviken här.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.