destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf på naturens villkor

 

Med vad som kändes som rekordmånga doglegs uppmuntrar Avesta GK till att verkligen planera slagen. Har du pippi på stora djur finns det både hårda och mjuka i trakten.

Alvesta, Arboga, Arvika, Avesta – är det någon som har koll på vilken stad som ligger var? Dock, när vi tittar på kartan inser vi att de ligger i alfabetisk ordning räknat söderifrån, alltså ligger Avesta nordligast, runt sju mil norrut från Västerås (vet du inte var Västerås ligger ska du kanske fundera på att åka arrangerat).



Avesta är kanske mest känd för världens största dalahäst, som står där väg 68 och 70 möts strax utanför staden, inte långt från golfklubben i stan. Hästen är 13 meter hög och 12 meter lång och väger nästan 67 ton – har du funderingar på att norpa den ska du se till att få med en rejäl takbox.

 

 

För mer levande djur modell större går det att besöka Avesta Visentpark, en avelsanläggning för europeisk bison. Miljön här är riktigt fin och tipset är att avsätta lite tid för att få chansen att komma djuren nära, under vår knappa timme här fick vi kolla in dem på avstånd och kalvarna såg vi inte till alls.

 

Mitt mot gallerian ligger Stadshusparken och Stadshuset.

Boende mitt i stan hittade vi på Best Western Nya Star Hotel. Faktiskt är hotellet så mitt i stan att det ligger på andra våningen i stadens galleria, som exteriört kan misstas för ett mindre IKEA. Du parkerar på gallerians stora allmänna parkering och rundar sedan byggnaden för att komma till hotellentrén, som ligger mitt mot Stadshusparken. Har du mycket bagage kan du hålla vid entrén en kvart för att lasta av/på. Vill du hellre stå i garage kan det bokas mot en avgift.

 



Det finns 79 rum i olika kategorier. Hund kan tas med mot avgift. Vi hamnade i ett familjerum, som utöver två sängar hade en soffa som kunde bäddas upp. Vårt rum hade även en extra toa, vilket öppnade upp för parallella långsittningar. Sängarna var mycket sköna, kuddarna snudd på förstklassiga.

 



Frukosten var i vanlig BW-ordning bra. Vill du sitta utomhus finns en större uteplats vid receptionsområdet, annars är det ljuset från det stora panoramafönstret som gäller. Är du som oss uppe långt innan tuppen fattat vad som är på gång finns alltid kaffe i receptionsområdet.



Till Avesta GK är det från hotellet fem minuters körning, ett av köralternativen tar dig via den där hästen, om du missade den när du körde in i stan. Klubben startade som Avesta Jernverks GK, med nio hål på plats 1963, som en del av personalvården för järnverkets anställda. Med åren bjöds även andra in som medlemmar och 1985 ändrade klubben namn till Avesta GK. Tre år senare var banan utbyggd till 18 hål.

 


Layouten är av skog & park-modell. Flera av skogshålen är trixiga, väl trixiga kommer en och annan att tycka. Själva tycker vi det är kul med banor där layouten i mycket fått underordna sig naturen istället för tvärtom. Tipset är att få med dig en banguide och har du tid skadar det inte med ett inspelsvarv. Med fem tees kan du spela banan från 4 490 upp till 6 120 meter.

 


Under vårt besök testade klubben en ny turordning på hålen, mer av hur den ursprungliga sträckningen var. I vanlig ordning finns det lika många åsikter om sådant här som det finns klubbmedlemmar och det återstår att se var det här landar framöver – håll oss gärna uppdaterade. För att få någon sorts ordning i det här reportaget kör vi efter banguiden som den såg ut under vårt besök, med ett öppningshål (ovan) som ligger utom synhåll från dömande blickar. Ett kort par 4 som ger dig goda chansen att kalibrera klubborna.

 



Är du sällan överens med drivern om färdriktningen kommer du att gilla hål 2, ett långt par 5 med högt belägna tees och gott om marginaler på utslaget. På inspelet blir det tuffare, men en upphöjd och svårträffad green gömd bakom ett dogleg.

 



Sedan följer ett rejält långt korthål (tees är placerade vid vänstra brofästet), ackompanjerad av järnvägen längs vänstersidan. Normalt brukar det vara en skylt som säger att man absolut inte får slå om ett tåg passerar, men det verkade mest vara godståg lastade med timmer eller containrar. Undvik för säkerhets skull att träffa loket.

 


Hål 5 var fint, ett av banans ovanligt många doglegs och med fin lummig inramning. Klarar du att navigera trädet i mitten av fairway på utslaget ska det inte vara några problem att ta dig upp på green med äran i behåll.

 

 

Sedan följer ytterligare två doglegs innan du är framme vid hål 8, det i vårt tycke bästa korthålet på banan. Med rejäl blåst under vårt besök var det svårt att som förstagångsbesökare välja rätt klubba och ingen ville slå ut först.

 

Hål 9 var nog vår favorit på banan, inte minst för vyerna upp mot klubbhuset och de avskalade träden (man har behållit stammarna för att främja den biologiska mångfalden). Vänta med att gå upp på tee tills du ser att det är klart att slå, annars håller du upp golfare på hål 12, som har en skylt där det står att det är absolut förbjudet att slå om det är folk på 9:ans tee. Det här är ett betydligt roligare avslutningshål än dagens 18, men då det helt saknar kontakt med klubbhuset är det inget vidare alternativ. Efter att du hålat ur här har du en brant men inte värst lång backe upp till klubbhusområdet.

 

 

Hål 10 är ett bättre öppningshål än nuvarande hål 1, för att det ligger i direkt anslutning till rangen (tillhör du kategorin som nyttjar sådana finns en bonus här genom att klubben har monterat upp stora vertikala studsmattor har du precisionen att träffa dem är det inte omöjligt att du kan köra på samma boll hela tiden). Om du som oss aldrig besöker rangen innan rundan kräver det dock betydligt mer precision, på utslag såväl som inspel. Läckrast är det från backtee (fotot ovan), som du passerar på vägen till de främre tees.

 


Hål 11 bakifrån, se upp för det lite dolda vattnet vänster om green på inspelet.


Med hål 11 dras tumskruvarna åt, ett inte så långt dogleg höger par 4 men som i banguiden ser ut att kräva en hel del precision från tee, både vad gäller riktning och längd. De goda nyheterna är att det finns en bra chans att ta dig vidare mellan trädstammarna om du skulle hamna kort hörnet.

 



På korthålet 12 har du närkontakt med Dalälven, men det är inte den du ska navigera utan en rejäl pöl innan green. Sedan har du ett kort men trixigt dogleg där du spelar upp mot en green där det mesta studsar höger mot OB-markeringarna.

 



Efter det halvknepiga 13 följer ett lättbegripligt långt par 5 (ovan), som svänger svagt vänster mest hela vägen. 15 är sedan ett kort dogleg vänster och följs av ett spikrakt par 5.

 

Hål 15 och 16.

 

Korthålet 17, indexerat som banans lättaste hål, ska inte innebära några större problem. Hål 18 (nedan) är sedan ett rakt kort par 4, lite svårbegripligt indexerat som ett av banans två svåraste hål. Vi gissar att de som ställer till det gör det på inspelet, så tungan rätt i mun där. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.