destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vacker bana och trevligt boende med middagen inkluderad


Clarion Collection Uman är ett riktigt trevlig hotell i ett lugnt område men ändå bara med några minuters promenad in till centrum. Golfen lirade vi på Norrmjöle, en naturskön anläggning 20 minuter söderut.

Umeå kallas ofta för Björkarnas stad. Det har sin bakgrund i den stora branden 1888, som ödelade stora delar av staden. När den byggdes upp igen anlades breda esplanader som brandskydd och längs dessa planterades björkar som skulle hindra elden från att hoppa från hus till hus. Idag har björkarna – och inte minst björklöven – blivit stadens signum och återfinns här och var, inte minst i hockeysammanhang.

 


Receptionen. Nedan: mIddagen och ett allrum. Längst upp: Norrmjöle.


Universitetet har satt sin prägel på stan, som känns ungdomlig och på G. Vi checkade in på Clarion Collection Uman, som huserar i den gamla stadsläkarvillan från 1920-talet. ”Uman” är det lappländska namnet för Umeälven, som rinner strax nedanför hotellet. In till stadens centrala delar är det några minuters promenad. Hotellet har ett eget garage med hiss upp till rummen.

 


En bonus med att bo på Uman är att kvällsmaten ingår i övernattningspriset, det gör också att det är lite drag i restaurangen kvällstid. Vi bjöds på en mycket bra wokad kyckling med ris och stort salladsbord. Kaffe står framdukat dygnet runt, något vi extremt morgonpigga uppskattar. Frukosten startar 07 och var bra, faktiskt var den igång betydligt tidigare under vårt besök. Det finns en trevlig innegård för varma sommardagar.

 


Frukosten och vårt rum.


Vårt rum var rymligt och badrummet var mycket funktionellt – bara det att någon har fattat att toarullehållaren kan monteras där det går att nå den utan att vrida ryggen ur led. Duschen var en av de bästa vi någonsin ställt oss i på ett hotell.  

 


Klubbhuset på Norrmjöle.


Norrmjöle, 20 minuter söder om Umeå, visste vi absolut inget om – det lät mest som något vikingarna sköljde ner vildsvinsstekarna med. På 1600-talet tilldelades bönderna här ”skattevatten” där de hade rätt att fiska med ryssjor. Anledningen var att marken var svår att odla i då den var mager och sandrik. Så småningom kom någon på att det där med mager och sandrik jord är precis vad alla golfbanebyggare har våta drömmar om och 1993 öppnade golfbanan här.

 

 

Klubbhusområdet är mycket trevligt, med fina vyer mot flera hål kantade av en hel del vatten. Norrmjöle Havsbad ligger några hundra meter bort, banan har ingen direktkontakt med havet men på några hål kan du höra bruset och på hål 17 ser du det mellan träden.

 

 

Banan är en skogslayout och det sandiga underlaget gör att säsongen är lite längre än på många andra klubbar i området. Den hanterar vanligtvis också regn bättre. En hel del ljung skapar en fin inramning, men straffar också snedslag.

 

 

Första nio har bara vatten i spel på ett hål, medan sista nio har vatten i spel på alla utom ett hål – en torr och en blöt slinga alltså. För de flesta av oss innebär det att 10-18 är betydligt mer av en utmaning, men också klart roligast.

 

 

Du lär klara första nio utan banguide, sedan blir det betydligt svårare. Svårast blir det på hål 12, ett kort par 5 där det redan på tee känns som att man gärna skulle vilja se en drönarflygning innan utslaget. Vårt speltips där är att spela hålet en gång innan du spelar det.

 


På hål 16 förkunnar en skylt att du inte ska slå ut ”förrän klockan klämtar för dig”. Det här har inte att göra med hur du upplever ditt hälsoläge utan är ett ordvitsigt sätt att säga att du ska vänta till framförvarande boll ringer i klockan. Så stå inte kvar på tee i all evighet bara för att du känner dig frisk och kry.Sammantaget bjuder Norrmjöle på en fin naturupplevelse. Bak-nio upplevde vi som klart roligast att spela och vi hade gärna lirat dessa ännu en gång samma dag, med bättre koll på hur vattnet överallt skulle navigeras. Flertalet hål har sitt eget rum, vilket bidrar till en fin naturupplevelse. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.